
Bøf stroganoff er en virkelig skøn og lækker efterårs- og vinterret. Herhjemme er vi vilde med simreretter, så når efteråret melder sin ankomst, så findes opskrifterne på simreretter frem.
Bøf stroganoff kan laves af lidt forskellige udskæringer af oksekød fx skært oksekød af inderlår eller klump, men jeg er nu mest til en oksefilet skåret i strimler. Hvis du vil lave en mere refineret udgave, så kan du bruge oksemørbrad, hvor kødet lige brunes af på panden og først tilsættes når saucen er færdig, for lige at lune med, da mørbrad gerne skal være rosa i midten ved servering.
Denne opskrift er dog den klassiske, som man kender den bedst herhjemme ihvertfald, hvor der er champignon og bacon tilsat. Oprindeligt stammer opskriften jo fra rusland hvor man brugte oksekødsterninger vendt i salt og lidt tørre krydderier, brunet i smør og serveret i en sauce på sennep og fond. Måske denne udgave skal afprøves en dag.
Jeg servere min bøf stoganoff med en lækker cremet kartoffelmos og lidt persille på toppen. Til 4 personer, vil jeg mene at kartoffelmos af 700-750 g kartofler er passende.
Bøf stroganoff
Ingredienser
- 600 g oksefilet i strimler
- 2 spsk paprika
- ½ tsk røget paprika
- 3 spsk mel
- 3 løg
- 2 fed hvidløg
- 250 g champignon
- 100 g bacon
- 2 spsk tomatpuré
- 3 spsk smør
- 1 spsk olivenolie
- 3-4 laurbærblade
- 2 dl oksefond
- 3 dl fløde
- salt og peber
- lidt persille til topping
Sådan gør du
- Start med at blande mel og de to slags paprika i en tallerken og vend oksekødsstrimlerne heri.
- Smelt smør og olie i en tykbundet gryde og steg finthakket løg og hvidløg, til lægene er klare. Læg dem til side.
- Skær champignon i skiver og rist dem i gryden et par min. Læg dem til side, sammen med løgene.
- Steg nu baconen i gryden, det skal ikke være sprødt, men bare lige begynde at få lidt farve. Læg det til side med løg og champignon.
- I det fedtstof der er i gryden steges nu oksekødstrimlerne (hvis der ikke er ret meget fedtstof, så tilsæt lidt ekstra smør og olie). Kødet skal brunes af ved en god varme, men pas på paprikaen ikke brænder på – du skal røre i gryden hele tiden.
- Når kødet er brunet fint af, tilsættes tomatpure og svitses med et par min. Tilsæt så løg, champignon og bacon.
- Tilsæt fond og lad retten simre under låg i 1 time.
- Tilsæt fløde og retten skal op og koge kort. Smag til med salt og peber.
- Servér med en cremt kartoffelmos og et drys hakket persille på toppen.
Velbekomme !
Prøv også min opskrift på en lækker gullasch tilberedt i Römertopf, det er virkelig også en skøn og velsmagende ret.