Sannes Bord

Cheesecake med hvid chokolade og julebund

cheesecake med hvid chokolade og jule bund

Mmm cheesecake! Det er bare en af mine helt store favoritter når der skal vælges kage. Denne kombination af sprød bund, blød og frisk ostecreme og lidt syrlighed fra toppynten, er simpelthen ikke til at stå for. Jeg har tilføjet hvid chokolade i denne ostecreme, da det giver en virkelig lækker sødme og fylde.

Bunden til kagen har jeg lavet af knuste brunkager istedet for den traditionelle kiksebund, da det giver kagen et pif af jul, som bare fungere rigtig godt med de øvrige smage i kagen.

Denne kage har jeg pyntet lidt ekstra, da den blev serveret nytårsaften og derfor skulle udstråle fest og farver. Du kan sagtens tone pynten lidt ned og stadig stå med en super lækker cheesecake.

Prøv også min sommerlige cheesecake med citron og appelsin, hvis du ønsker en mere frisk og syrlig cheesecake.

Det skal du bruge (springform ø 18)

Ostecremen

 • 125 g god hvid chokolade
 • 250 g. neutral flødeost
 • 50 g. cremefraiche 18 %
 • 50 g flourmelis
 • 1½ dl. piskefløde
 • Skal af ½ citron
 • 2 blade husblas

Bund med smag af jul (alternativ bund se nederst under tip)

 • 150 g. knuste brunkager
 • 50 g god mørk chokolade
 • 25 g. god mælkechokolade

Pynt

 • 2½ dl. ribsgele
 • Lidt hvid chokolade til serpentiner
 • Lidt spiselige guldflager
 • Isomalt (100 g)

Sådan gør du

Bund:
Knus brunkagerne – det er nemmest hvis du kommer kagerne i en frysepose og så slår (ikke for hårdt) med en kagerulle til kagerne alle er i små stykker. Smelt chokoladen langsomt over vandbad.
Kom de knuste brunkager i en skål og hæld chokoladen over og bland det hele sammen til en lun masse.
Fordel straks chokolademassen i en springform, beklædt med bagepapir i bunden, ved at modellere massen på plads med fingrene (jeg have et par engangshandsker på, da det klister en del). Lad bunden stå på køl i 30 minutter, til den er stivnet.

Ostecreme:
Udblød husblasen i koldt vand i 10 minutter, smelt imens den hvide chokolade langsomt over vandbad, tag skålen med chokoladen af gryden og lad den køle af i et par minutter. Lad det varme vand stå i gryden.
Kom flødeost, cremefraiche, flourmelis og citronskal i en skål og pisk det sammen. Vend den afkølede chokolade i cremen. Pisk i en anden skål, fløden til en let flødeskum.
Hæld det varme vand ud af gryden. Tag husblasen op af vandet (du skal ikke vride vandet af, lad blot det vand som “hænger ved” smelte med i gryden) og kom den over i den varme gryde og lad den smelte. Tilsæt 2 spsk. flødeskum og rør den ud i husblasen og vend så massen i flødeostecremen. Vend herefter resten af flødeskummet i ostecremen.
Hæld ostecremen over bunden og stil kagen på køl i mindst 3 timer.

Pynt:
Ribsgel smeltes i en gryde, skal ikke være brandvarm med bare lige smelte og være lidt lun. Hældes over kagen mens denne stadig er i springformen. Lav evt cirkelbevægelser med springformen, for at få gelén til at fordele sig jævn på overfladen (skal gøres straks, da gelen sætter sig hurtigt når den komme på den kolde kage).
Drys med guldfager og stil kagen på køl i 30 minutter.

Gør et bord klar ved at lægge 2-3 stykker bagepair ud og sammensæt to gafler (ryg mod ryg) med en elastik. Smelt isomalten i en gryde til det er helt flydende. Lad karamelmassen sætte sig 1 minuts tid og dyp så spidserne af gaflerne i massen. Pisk/ sving hurtigt fra side til side med gaflerne hen over bagepapiret, så der dannes tynde finde tråde. Når du har gjort dette 5-6 gange, samler du forsigtigt trådene sammen til en lille bold/kugle og drysser med lidt guldflager.

Chokolade-serpentinerne laves ved at temperere hvid chokolade (hvid chokolade skal have en temperatur på 28-29 gr.). Jeg smelter en lille mængde over vandbad, tager derefter skålen af varmen og tilsætter lidt efter lidt finthakket kold chokolade, indtil hele massen har den rette temperatur. Smør et lag chokolade på et stykke plastik kagefolie med en metalspartel. Skrab med en rillet plastikspartel fra den ene ende til den anden, således at der laves strimler, drys med lidt guldflager. Lad chokoladen sætte sig en lille smule, og rul så folien på skrå (brug evt en cylænderformet udstikker til at holde på formen) og lad den stive på køl. Chokolde serpentinerne kan herefter befries forsigtigt af plastfolien og kommes på kagen og toppes med isomaltkuglen.

Velbekomme !

Tip: Alternativ bund af kiks: 150 g. digestivekiks blandet med 100 g smeltet smør, røres godt sammen og fordeles i bunden af springformen.

1 Comment on Cheesecake med hvid chokolade og julebund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *