fbpx
Sannes Bord

Citronfromage – den klassiske

citronfromage

Citronfromage er en super skøn og lækker dessert, hvis du spørger mig. Jeg syntes at kombinationen af det søde og det sure er helt perfekt i denne fromage, og den passer utrolig godt som dessert efter fx en lidt tung hovedret.

I min familie, har vi haft tradition for at vi Nytårs aften fik citronfromage, og det har altid været min mor, som har stået for kreationen og det smagte altså virkelig himmelsk. Jeg har med denne opskrift forsøgt, at ramme samme fantastiske smag, og syntes faktisk er det endelig er lykkedes. Dog vil ingen opskrift, kunne erstatte mors, men sådan er det jo bare.

Jeg bruger pasteuriserede æg i min opskrift, da jeg føler mig mest tryg ved dette, når nu der skal bruges rå æg. Det siges jo ellers at salmunella ikke findes i Danmark mere, men ja jeg har ikke turde tage chancen, især ikke nu hvor jeg faktisk i skrivende stund er gravid med vores to små banditter, som kommer til Maj. I denne periode af mit liv, er der således bare nogle ting, som jeg er lidt mere forsigtig med.
Hvis du er mere til at bruge almindelige æg, kan du således sagtens det, og derfor har jeg også skrevet opskriften så den kan bruges til begge og ikke kun angivet i bægere.

Jeg pynter min citronfromage med flødeskum, krystalliseret hvid chokolade (se fremgangsmåde nederst på siden) og lidt frisk citronskal, da jeg syntes det både er dekorativt og passer virkeligt godt til selve fromagen.

God fornøjelse.

Citronfromage – den klassiske

Dejlig sød og syrlig dessert, pyntet med flødeskum, krystalliseret hvid chokolade, citronskal og frysetørret hindbær.
Forb. tid25 min
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Keyword: citron, citronfromage, dessert, fromage, nytår
Antal: 6 portioner
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 2 økologiske citroner
  • 1 dl sukker
  • 2 dl piskedfløde
  • 4 æggeblommer pasteuriserede
  • 3 æggehvider pasteuriserede
  • 4 blade husblas

Sådan gør du

  • Start med at lægge husblasbladene i en skål med koldt vand i 10 minutter. Læg dem i et ad gangen, så de ikke klister helt sammen.
  • Skyld citronerne og riv skallen fint på et rivejern. Gem en smule til pynt. Pres saften af citronerne.
  • Pisk æggeblommer, sukker og citronskal til en hvid og cremet skum i en skål.
  • Pisk æggehvider helt stive i en anden skål.
  • Pisk 1½ dl piskefløde til en blød flødeskum i en tredie skål, den må endelig ikke blive for stiv.
  • Kom husblasbladene i en lille gryde og lad det vand som hænger ved komme med. Tænd for svag varm og lad bladene smelte, pas på det ikke bliver for varmt. Rør i gryden og når alt er flydende tages gryden af og citronsaften blandes i.
  • Rør nu husblas massen i den piskede æggeblommemasse til det har fordelt sig godt.
  • Vend flødeskum i og når det er vendt jævnt i massen, tilsættes til sidst de piskede æggehvider, som vendes forsigtigt og samler fromagen.
  • Hæld formagen i en stor skål eller portionsglas, jeg har brugt portvinsglas, men alle glas kan faktisk bruges.
  • Dæk til med husholdningsfilm og stil fromagen på køl i min. 2 timer.
  • Pisk den sidste ½ dl. piskefløde til flødeskum og sprøjt den ovenpå fromagen med en sprøjteposen lige inden servering. Drys med krystalliseret hvid chokolade, lidt frisk citronskal og frysetørrede hindbær.
  • Velbekomme.

Tip: Prøv at erstatte den krystalliserede hvide chokolade, men hakket mørk chokolade, det er virkelig også lækkert.

Sådan laver du krystallieret hvid chokolade:

Hak 50 g. hvid chokolade groft. Hæld 50 g vand og 50 g. sukker i en gryde og varm blandingen op til 133 grader. Tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen, og pisk med det samme til chokoladen begynder at krystalliere. Hæld nu hurtigt den krystalliserede chokolade ud på et stykke bagepapir, ellers brænder det på i bunden af gryden. Bruges så snart det har kølet af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *