Sannes Bord

Dulce de leche – karamel af kondenseret mælk

dulce de leche

Så fik jeg endelig afprøvet at lave en dulce de leche, faktisk en super lækker karamel, af kondenseret mælk.

Det spanske navn Dulce de leche, betyder slik eller karamel lavet af mælk. Den søde kondenserede mælk, gør det muligt at lave en yderst skøn og cremet karamel uden brug af øvrige ingredienser. Så det kan jo altså ikke blive nemmere.

Der er delte meninger om, hvorvidt det er okay at koge mælken i den dåse den kommer i. Jeg vil lade det være op til dig selv. Jeg har i denne opskrift kogt mælken i dåsen, men nu hvor jeg ved hvor nemt det er og hvordan mælken arter sig under kogningen, vil jeg næste gang komme mælken i et patentglas og koge det heri – der er jo faktisk ingen grund til at udsætte sig selv for de eventulle skadelige stoffer, der kan afgives fra dåsens inderside under kogningen – det er nok mit sygeplejehjerte der lige taler her.

Tilbage til karamellen. Jeg har afprøvet hvorvidt kogningen skulle være i 2 eller 3 timer, og jeg vil sige at med hensyn til smagen, så gør det ikke nogen forskel om du koger i 2 eller 3 timer. Derimod bliver konsistensen forskellig. På billedet nedenfor ses, at den ene karamel er mere mørk end den anden. Den lyse karamel har kog i 2 timer, den er dejlig cremet og let flydende (nutella-konsistens), mens den mørke karamel har kogt i 3 timer, den er cremet men lidt mere fast i det. Men som sagt – de smager begge to helt fantastisk.

Det skal du bruge

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 1-2 L. vand i en gryde

Sådan gør du

  1. Hvis du vælger, at koge din karamel direkte i dåsen, så skal du fjerne papiret rundt om den først.
  2. Hvis du ikke ønsker at koge karamellen direkte i dåsen, så hæld indholdet i et patentglas (som kan tåle kogning) med tætsluttende låg.
  3. Stil dåsen eller glasset i en gryde og hæld vand i til det dækker dåsen helt (også på toppen!).
  4. Lad dåsen eller glasset koge ved svag varme i 2-3 timer.
  5. Tag dåsen op af vande og lad den køle helt af, før du åbner den.

Velbekomme !

Tip: Prøv at tilsætte lidt flage salt, ristede pinjekerner eller grofthakkede pistacie nødder til karamellen – mums det er også lækkert!


1 Comment on Dulce de leche – karamel af kondenseret mælk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *