fbpx
Sannes Bord

Chokolade lagkage

chokolade lagkage med pynt af slik, frugt og bær

Denne chokolade lagkage smager virkelig skønt, og så syntes jeg tilmed at den har et super skønt og festligt udseende. Dermed passer den godt til fx fødselsdage, påskefrokoster eller bare en særlig søndag, hvor der skal hygges lidt ekstra.

Jeg bager en god tyk bund, så der lidt at tykke på, men du kan skære den i den tykkelse, som du selv ønsker og dermed evt. have til en ekstra kage. Bunden er velegnet til at fryse, selvfølgelig inden kagen samles. Dermed kan du sagtens bage bunden i god tid, og så have nogle liggende i fryseren og hurtigt kunne bikse en lækker lagkage sammen.

Chokoladecremen har en dejlig sødme og derfor, syntes jeg det er super lækkert at toppe kagen med lidt frugt og bær, så der kommer lidt syrligt med i den samlede smag. Du kan toppe kagen med dine yndlings bær eller frugter, men særdeles velegnet er fx jordbær, blåbær, brombær, kiwi og hindbær. Derudover har jeg på billedet pyntet med lidt toffifee og små chokolade påskeæg, da jeg serverede kagen til påske. Du kunne sagtens skifte dette ud med fx toblerone, chokoladeknapper, lidt hakket hvid chokolade eller andet lækkert slik-pynt, som du kan lide.

Jeg har til denne chokolade lagkage brugt en springform på 18 Ø og bagt kagen i 50 minutter, men du kunne sagtens bage den i fx en 20 Ø og så give den 5-10 min mindre. Jeg anbefaler, at du lige holder lidt øje med kagen og bruger en kødnål, til at kontrollere hvornår den er færdig (når der ikke længere hænger dej fast på nålen når du stikker den ned i midten af kagen).

Chokolade lagkage

Uimodståelig chokolade lagkage med chokoladecreme, frisk frugt, bær og lidt slik på toppen
Forb. tid15 min
Tilb. tid50 min
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Keyword: chokolade, dessert, festkage, kage, lagkage
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Lagkagebunde

  • 350 g hvedemel
  • 5 spsk. kakaopulver
  • tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk salt
  • 3 æg
  • 125 g blødt smør
  • 50 g brun farin
  • 150 g sukker
  • dl mælk
  • 50 g hakket god mørk chokolade

Chokoladecreme

  • 4 dl piskefløde
  • 4 spsk. kakaopulver
  • ½ dl sukker
  • ½ dl hakket god chokolade (mørk eller mælk efter smag)

Forslag til pynt

  • 4-5 jordbær
  • 1 kiwi
  • 5-6 toffifee
  • 8-10 små chokoladepåskeæg

Sådan gør du

Lagkagebunde

  • Pisk æg og de to slags sukker lyst og luftigt.
  • Bland de øvrige tørre ingredienser i en skål. (undtagen chokoladen)
  • Sigt de tørre ingredienser over i æggemassen og vend det hele sammen. Tilsæt mælken lidt ad gangen og den bløde smør.
  • Tilsæt til sidst den hakkede chokolade.
  • Kom dejen i en springform, beklædt med bagepapir i bunden og smurte sider (jeg smørre formen med smør).
  • Bag kagen ved 200 gr. varmluft i ca. 50 minutter, men hold øje med den de sidste 5-10 min. Brug en kødnål til at tjekke, hvornår bunden er færdigbagt.
  • Lad kagen køle helt af, før du skære den ud i 3 dele (evt. flere hvis du ønsker tyndere bunde). Saml den med chokoladecreme og pynt.

Chokoladecreme

  • Kom fløde, sukker og sigtet kakaopulver i en skål og pisk det hele sammen til en god flødeskum – den skal være lidt fast.
  • Vend den hakkede chokolade i cremen.
  • Smør 1/3 del af chokoladecremen på en bund og læg en bund mere ovenpå. Smør så igen 1/3 del af cremen på og læg sidste bund på. Smør det sidste creme på toppen og pynt med bær, frugt og chokolade.
  • Serveres indenfor 3-4 timer, fra den er samlet, ellers kan pynten gøre cremen lidt flydende på toppen. Har du brug for opbevare kagen længere tid, så vent blot med at komme bær, frugt og slik på til lige inden servering, så kan du godt samle kagen fx om morgenen inden servering.

Velbekomme !

chokolade lagkage med pynt af slik, frugt og bær

Klassiske biscotti

Klassiske biscotti til en kop kaffe

Biscotti er simpelthen bare super lækre og klassiske italienske småkager, som passer perfekt til en kop ekspresso, en kop the eller fx et lille glas portvin efter en god middag. Mulighederne er mange, men ja en ting er sikker – de smager super dejligt og til alle jer “dyppere” derude, disse kager er perfekte til at dyppe i de varme drikke!

I denne opskrift har jeg lavet en ganske mild og klassisk biscotti, hvor der er tilføjet citron og vanilje. De passer derfor til enhver lejlighed – hvis du sprøger mig. Men hvis du fx gerne vil servere dine biscotti til jul, kan du sagtens stadig bruge denne opskrift, men prøv da også min særligt julede biscotti – biscotti med julekrydderier. De er virkelig også super lækre og smager dejligt af jules søde og varme krydderier.

Hvis du opbevare kagerne i en kagedåse eller et glas der kan slutte helt tæt, fx et patentglas, så kan de holde sig i op til 2-3 uger.

Klassiske biscotti

Klassiske italienske småkager med citron og vanilje.
Forb. tid15 min
Tilb. tid32 min
Hviletid15 min
Ret: Dessert, kage, småkager
Køkken: Italiensk
Keyword: biscotti, dessert, festkage, småkage
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 125 g mandler
  • 2 æg (str. M/L)
  • 100 g rørsukker
  • 160 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • ½ citron (skal fra citronen)
  • ½ vaniljestang (kornene) eller 2 tsk vaniljepulver

Sådan gør du

  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
  • Hak mandlerne groft og kom dem i skålen.
  • Tilsæt olie og et æg ad gangen, mens du samler dejen med en grydeske.
  • Del dejen i to og form to aflange "brød" på en bageplade beklædt med bagepapir, fugt dine fingre med koldt vand, så kan du nemt forme den klistrede dej.
  • Bag de to kagebrød ved 200 gr. alm ovn i 20 min.
  • Tag brødene ud og lad dem køle lidt af i 15 min.
  • Skær på langs af brødene, så du får aflange biscotti. ca. 1 cm tykkelse.
  • Læg skiverne på bagepladen med bagepapiret og bag dem igen i 12 min.
  • Afkøles og nydes med fx en god kop kaffe.

Velbekomme !

Lækre klassiske biscotti i et smukt fad

Tip: Hvis du har en lidt sød tand, kunne du sagtens tilsætte lidt hakket chokolade og hvis du gerne vil have lidt syre, så kunne lidt tørret tranebær også give et ekstra pift til disse klassiske biscotti.

Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Stegt flæsk er jo en klassisker af de allerbedste. Denne skønne danske ret, smager fantastisk og er faktisk ret nem at lave.

Traditionen tro, skal der serveres kartofler og persillesovs til. Nogle vil også gerne (som i sangen) have rødbeder til. Retten gør sig særligt godt om sommeren, når de første nye kartofler kan hentes ind og nydes. Men du kan sagtens få en god omgang stegt flæsk på en vinterdag alligevel.

Jeg laver min flæsk i ovnen, da jeg syntes at det giver den mest jævne og ensartede stegning. Er du mere til at stege dit flæsk i en pande, kan du også sagtens det. Her skal du dog kun bruge ganske lidt fedtstof at stege i, da det hele ellers kommer til at ligge og “soppe” lidt.

I opskriften bruger jeg flagesalt til at salte mit flæsk med, da det giver en super lækker salt-smag og lidt knas, men du kan godt bruge almindelig fint salt hvis det lige er hvad du har ved hånden.

Stegt flæsk med persillesovs

Dansk nationalret, lækker og nem!
Forb. tid10 min
Tilb. tid45 min
Ret: aftensmad, Hovedret, svinekød
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, danskmad, flæsk, hovedret, svinekød
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 900 g flæsk
  • lidt flage-salt og peber
  • kg kartofler

Persillesovs

  • 1 bundt persille
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 50 g smør
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Start med at drys (friskkværnet) peber og flage-salt på dit flæsk på begge sider.
  • Læg kødstykkerne på en rist over en badepande beklædt med bagepapir.
  • Steg flæsket i ovnen ved 175 gr. varmluft i 40-45 min (hold øje med at det ikke bliver brændt af). Stegetiden kan variere lidt ifht. hvor tykke skiver af flæsk du har.
  • Skræl og kog kartoflerne i let-saltet vand i 20 min.

Persillesovs

  • Smelt smørret i en gryde og rør melt ud i smørret til en "mel-bolle".
  • TIlsæt mælken lidt efter lidt under omrøring og kog sovsen et par minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • Tilsæt persille til sovsen lige inden servering (sovsen skal endelig ikke koge efter persillen er tilsæt).
  • Servér din stegte flæsk med kogte kartofler og persillesovs.

Velbekomme !

stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Tip: Hvis du vil servere stegt flæsk med rødbeder til, hvad så med selv at prøve at sylte dem og fx bruge en bolsjebede? Prøv min opskrift på syltede bolsjebeder – den er perfekt til flæsk!

Vinter på vej

Så har efteråret taget fat, og de kolde vinde, blæsende og mørke dage bliver flere og flere. Vinteren er så småt på vej, og med sig bringer den nu også en helt særlig form for hygge og sin egen “lune”. Jeg er fx helt vild med, at have stearinlys tændt i vinduerne når mørket falder på, for jeg syntes det giver en helt særlig form for hygge. Og når vi er ude og gå en tur, så er det da også særligt fint og hyggeligt, når man ser sådan et vindue med tændte stearinlys i. Smukt bliver naturen nu også, når først frosten sætter ind og alt bliver indhyldet i et smukt hvidt drys.

I år bliver vinteren og især julen noget ganske særligt herhjemme, for det er vores to skønne tvillingepiger, Nanna og Milles, allerførste jul. Det bliver så sjovt, at se hvad de siger til alt det hurlumhej der kommer til at ske. Og dog, for jeg tror også, at der er mange, der ligesom os herhjemme, er lidt spændte på hvordan det overhovedet bliver muligt at fejre julen i år. For hvad kommer corona pandemien egentlig til at betyde for julen? Der var vel ikke rigtig nogle af os, som faktisk havde troet at den kom til at få betydning for vores jul, men det ser det jo desværre ud til, at den gør. Vi kommer næppe til at kunne være så mange i kirkerne, som vi plejer. Bliver der mon også restriktioner for, hvormange vi må fejre julen sammen hjemme i stuerne? Jeg håber i bund og grund bare, at der kommer lidt mere styr på spredningen af sygdommen, således at vi alle trods div. restriktioner og forholdsregler alligevel kommer til at kunne holde en dejlig og hyggelig jul i familiernes skød! Skulle det ske, at der kommer strammere restriktioner og vi må skære ned på gæste-antallet, så må vi jo indrette os efter det, og holde en lille intim jul istedet, det går nu nok alt sammen. Nå nok om corona i denne omgang.

Med julen kommer det samme spørgsmål også år efter år, hvad skal en rigtig julemiddag bestå af – er man til and, kalkun, gås, flæskesteg eller noget helt andet? Herhjemme servere jeg langtidsstegt and med brune kartofler , hvide kartofler, franske kartofler, stuvet hvidkål, rådkål og en god andesovs. Sidste jul, serverede jeg også dadler med bacon, da det faktisk smager virkelig godt til and. Til dessert bliver der selvfølgelig serveret ris a la mande. Alternativt kunne man servere en lækker jule cupcake, prøv min opskrift på virkelig skønne og flotte julede cup cakes “Sannes christmas cup cakes”. Til kaffen vil jeg servere søde og sprøde biscotti med julekrydderier, både gode som de er og til at dyppe i kaffen, hvis man er til det. Det er også nu, det er ved at være sidste udkald til at få lavet min lækre brombærlikør, det kan lige nåes inden jul, hvis du laver den nu.

biscotti i kagedåse
Biscotti med julekrydderier

Inden det dog bliver jul, er vi herhjemme så småt begyndt at finde de velkendte efterårs- og vinter remedier frem i køkkenet. Römertopfen er blevet taget i brug, da det herhjemme er et kæmpe hit at servere en dejlig simreret. Fx osso buco, øl braiserede svinekæber eller en klassisk bøf stroganof. Suppegryden er også kommet frem, for suppe er virkelig også skønt når det er koldt udenfor. Prøv fx min opskrift på en klassisk grønkålssuppe, en lækker og cremet kartoffel-porresuppe, eller den mere eksotiske Bo kho en vietnamesisk oksekødssuppe.

Bo kho vietnamesisk oksekødssuppe med grøntsager
Bo kho

Haven har også lige fået en lille tur her inden vinteren tager fat, og krukkerne har fået udskiftet de visne sommerblomster, men efterårs lyng mv. Det er så dejligt når det lige er gjort, og det bliver meget bedre og nemmere til foråret at få bugt med ukrudtet, når lige det er luget godt igennem her inden vinteren. Så jeg kan godt anbefale, at man lige tager en tur i haven nu her, for ja det lønner sig altså virkelig til foråret – og så pynter det nu også bare!

Jeg vil rundet dette indlæg af, med at ønsker jer alle et godt efterår og vinter!

Kærlig hilsen
Sanne

Ørredmousse med dild

ørredmousse

Ørredmousse er virkelig bare lækkert og smagfuldt. Denne mousse bliver dejlig cremet og passer både til frokostbordet, som fyld i en sandwich eller som topping på et stykke hjemmebagt knækbrød til at stille den lille eftermiddagssult.

Jeg bruger en varmrøget ørred, da den er super lækker og nem at arbejde med. Der er lidt små fine ben i, men dem kan du fiske ud når du har mast fileterne, og de helt små er ikke noget jeg har oplevet giver problemer i halsen mv.

Du kan også servere denne lækre mousse som forret i fx et salatblad. Her vil jeg anbefale dig at bruge romainesalat, da det har en lækker smag og sprødhed. Læg en kugle af denne ørredmousse i et salatblad og drys evt. med lidt ekstra dild, eller hvis det skal være ekstra lækkert så drys lidt revet god parmesanost over. Det bliver både en smuk, enkel og lækker lille forret, som er lige til at hapse.

Ørredmousse

Skøn og lækker mousse med ørred, perfekt til frokostbordet.
Forb. tid10 min
Ret: Fisk, frokost, pålæg
Køkken: Dansk
Keyword: fisk, frokost, påløg, ørred
Antal: 2 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 2 røget ørredfileter
  • spsk cremefraishe
  • 1 spsk mayonaisse
  • salt og friskkværnet peber
  • lidt frisk dild

Sådan gør du

  • Kom ørredfilterne i en skål og mase dem med en gaffel.
  • Tilsæt hakket frisk dild, cremefraiche og mayonaisse og rør det hele sammen.
  • Smag til med salt og peber.
  • Lad det gerne stå og trække ½ time i køleskabet inden servering.

Velbekomme !

Tip: Servér din ørredmousse som fyld i en slider med en skive tomat og lidt frisk koriander, det er en super lækker frokost eller lille forret.

Bøf stroganoff – den klassiske

bøf stroganoff med kartoffelmos og persille

Bøf stroganoff er en virkelig skøn og lækker efterårs- og vinterret. Herhjemme er vi vilde med simreretter, så når efteråret melder sin ankomst, så findes opskrifterne på simreretter frem.

Bøf stroganoff kan laves af lidt forskellige udskæringer af oksekød fx skært oksekød af inderlår eller klump, men jeg er nu mest til en oksefilet skåret i strimler. Hvis du vil lave en mere refineret udgave, så kan du bruge oksemørbrad, hvor kødet lige brunes af på panden og først tilsættes når saucen er færdig, for lige at lune med, da mørbrad gerne skal være rosa i midten ved servering.

Denne opskrift er dog den klassiske, som man kender den bedst herhjemme ihvertfald, hvor der er champignon og bacon tilsat. Oprindeligt stammer opskriften jo fra rusland hvor man brugte oksekødsterninger vendt i salt og lidt tørre krydderier, brunet i smør og serveret i en sauce på sennep og fond. Måske denne udgave skal afprøves en dag.

Jeg servere min bøf stoganoff med en lækker cremet kartoffelmos og lidt persille på toppen. Til 4 personer, vil jeg mene at kartoffelmos af 700-750 g kartofler er passende.

Bøf stroganoff

Skøn simreret med oksefilet, bacon og champignon i en lækker cremet sauce.
Forb. tid25 min
Tilb. tid1 t
Ret: aftensmad, efterråsret, Hovedret, simreret, vintermad
Køkken: russisk
Keyword: bacon, bøfstroganoff, oksekød, stoganoff
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 600 g oksefilet i strimler
  • 2 spsk paprika
  • ½ tsk røget paprika
  • 3 spsk mel
  • 3 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 250 g champignon
  • 100 g bacon
  • 2 spsk tomatpuré
  • 3 spsk smør
  • 1 spsk olivenolie
  • 3-4 laurbærblade
  • 2 dl oksefond
  • 3 dl fløde
  • salt og peber
  • lidt persille til topping

Sådan gør du

  • Start med at blande mel og de to slags paprika i en tallerken og vend oksekødsstrimlerne heri.
  • Smelt smør og olie i en tykbundet gryde og steg finthakket løg og hvidløg, til lægene er klare. Læg dem til side.
  • Skær champignon i skiver og rist dem i gryden et par min. Læg dem til side, sammen med løgene.
  • Steg nu baconen i gryden, det skal ikke være sprødt, men bare lige begynde at få lidt farve. Læg det til side med løg og champignon.
  • I det fedtstof der er i gryden steges nu oksekødstrimlerne (hvis der ikke er ret meget fedtstof, så tilsæt lidt ekstra smør og olie). Kødet skal brunes af ved en god varme, men pas på paprikaen ikke brænder på – du skal røre i gryden hele tiden.
  • Når kødet er brunet fint af, tilsættes tomatpure og svitses med et par min. Tilsæt så løg, champignon og bacon.
  • Tilsæt fond og lad retten simre under låg i 1 time.
  • Tilsæt fløde og retten skal op og koge kort. Smag til med salt og peber.
  • Servér med en cremt kartoffelmos og et drys hakket persille på toppen.

Velbekomme !

Prøv også min opskrift på en lækker gullasch tilberedt i Römertopf, det er virkelig også en skøn og velsmagende ret.

Hjemmelavede flødeboller

hjemmelavede flødeboller med guldstøv på et fad

Hjemmelavede flødeboller smager bare helt fantastisk – og som så meget andet, ja så smager det altså uden tvivl meget bedre, end dem man kan købe i supermarkederne, hvis du sprøger mig. Jeg vil også våve at påstå, at det slet ikke er så svært, som mange måske går og tror.

Der findes mange måder at udforme og lave flødeboller på, men jeg har valgt denne opskrift og metode, fordi den er nem og ligetil. Derfor vil jeg her i opskriften lave flødebollerne med overhældt chokolade. Vil du gerne imponere dine gæster lidt ekstra, så vil jeg dog helt klart anbefale, at du anskaffer dig en fast chokoladeform og støper chokoladen, hvorefter du fylder skum i, ligger en bund og lukker sammen med chokolade igen. På denne måde, får du en super flot og helt blank flødebolle, og alle flødebollerne bliver helt ens i formen se nedenfor). Det lidt tricky’e ved dette er dog, at hvis du ikke rammer din temperering af chokoladen lige i skabet (så at sige), ja så kan du ikke få flødebollerne ud af formen.

Flødebolle støbt i chokoladeform

I denne opskrift laver jeg bundene af chocolate chip cookies og smeltet chokolade, men du kan sagtens udskifte bundene med fx bagte marcipanskiver eller den velkendte vaffelbund. Det vil jeg lave være op til dig.
Et lille tip, når jeg laver flødeboller op til jul, så bruger jeg brunkager til bundene – det smager virkelig også godt og giver lige et lille “jule-pift” til flødebollerne.

Hjemmelavede flødeboller

Lækre hjemmelavede flødeboller er bare det bedste.
Forb. tid5 min
Tilb. tid1 t 30 min
Ret: Dessert, Snack, sødesager
Køkken: Dansk
Keyword: chokolade, flødeboller
Antal: 16 flødeboller
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Bunde

  • 230 g cookies fx chokolate chip
  • 100 g lys chokolade

Skum

  • 100 g pasteuriserede æggehvider
  • 165 g sukker
  • 2 spsk sukker
  • 75 g glukosesirup
  • ½ dl vand
  • 1 vaniljestang

Chokoladeovertræk og pynt

  • 400 g god mørk chokolade
  • lidt gulvstøv

Sådan gør du

Bunde

  • Start med at lave bundene, da de skal være helt afkølede inden du kan bruge dem.
  • Brug de småkager du har lyst til, eller dem du lige har ved hånden. Personligt bruger jeg ofte chokolate chip cookies, eller brunkager hvis det er jul.
  • Kom kagerne i en pose og bank med en kageruller, til de er slået i helt små fine stykker (ikke helt pulveriserede).
  • Smlet chokoladen over vandbad og kom kagekrumlet heri og rør det hele sammen.
  • Kom chokolade-kagemassen ud på et stykke bagepapir eller silikone måtte. Brug en plastikkagerulle til at rulle massen tynd med (tykkelse ca. 2-3 mm). Har du ikke en plastik kagerulle, så kom et ekstra stykke bagepapir ovenpå chokolade-kagemassen og rul den flad på denne måde.
  • Brug en lille udstikker, et snapseglas eller anden lille rund form til at udstikke dine bunde i den størrelse du ønsker. Jeg har brugt et snapseglas til mine.
  • Læg bundene på et stykke bagepapir og lad dem afkøle og størkne.

Skum

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene fra hinanden med lidt af sukkereret og bland så vanlijesukkeren med det øvrige sukker (ikke de 2 spsk.).
  • I en gryde kommes sukker, vanilje, vand og glukosesirup. Kog massen og lad den koge indtil det har en temperatur på 117 grader. Det kan godt tage lidt tid, at nå den ønskede temperatur. Brug et termometer fx infrarødt.
  • Mens din sukkermasse koger, kommes æggehvider og 2 spsk sukker i en skål og piskes til en stiv masse. Jeg bruger en røremaskine.
  • Når sukkermassen er 117 grader, tages gryden af varmen. Hæld nu (mens der stadig piskes jævnt) sukkermassen i en tyndstråle mellem piskeris og siden af skålen ned til æggehviderne.
  • Pisk skummet i ca. 12-14 min. herefter til skummet har en temepratur på 30 grader.
  • Kom skummet i en sprøjtepose med en rund- eller en stjernetyl.
  • Sprøjt toppe af flødebolleskum på de afkølede bunde og stil dem til "tørring" i mindst 45 min.

Chokoladeovertræk og pynt

  • Kom ca halvdelen af chokoladen i en skål, og smelt det stille og roligt over et vandbad i en gryde. Pas på, at der ikke kommer vanddamp ned til chokoladen – så dur den ikke mere.
  • Varm chokoladen op til 48 grader og tag derefter skålen af vandbadet.
  • TIlsæt lidt efter lidt den kolde chokolade, indtil tempereaturen er nede på 32 grader. Nu er chokoladen temereret og klar til brug.
  • Hæld med en ske lidt af gangen, chokolade over skumtoppene på en rist. De skal være dækket af chokoladen hele vejen rund og ned af bundene også.
  • Drys med lidt gulvstøv inden chokoladen er helt størknet.
  • Lad flødebollerne stå og størkne1 time.
Hjemmelavede flødeboller med gulvstøv

Velbekomme !

Pynte-tip: Du kan pynte dine flødeboller som jeg, med lidt gulv- eller sølvstøv, men det er også lækkert hvis du fx drypper med lidt frysetørret hindbær, jordbær eller brombær, det giver en lidt frisk smag.

Smags-tip: Kom en lille “dut” saltkaramel på bundene inden du kommer skummet på. Det smager helt fantastisk. “Dutten” skal bare være på størrelse med en ært.

Syltede blommer med vanilje og kanel

syltede blommer med vanilje og kanel

Syltede blommer smager helt fantastisk, og denne opskrift er ingen undtagelse. Prøv også min opskrift på syltede blommer med rom og vanilje, den er virkelig også skøn, hvor rommen lige giver blommeren lidt ekstra varme. Du finder opskriften på syltede blommer med rom og vanilje her.

Jeg bruger en vaniljestang i opskriften, fordi at smagen er mere intens og lækker end pulver. Men står du ikke lige og har sådan en, så kan du alternativt godt bruger 2 tsk. vaniljesukker. Dog vil jeg sige, at det gode ved at bruge en vaniljestang er, at den kan komme med i glasset efter kogning og derved frigive mere og mere smag, som blommerne står i lagen og trækker. Det samme gør sig gældende for kanelstangen, det smager bedst med en hel stang, men alternativt kan du bruge 1½ tsk. stødt kanel istedet.

blommer, vaniljestang og kanelstang

Jeg vil anbefale dig, at du laver dine blommer som minimum et par dage før du skal bruge dem, allerbedst vil det være hvis de kan få lov, at stå og trække en uges tid.

Opbevar dem et køligt og mærkt sted evt. i køleskabet hvis du ikke lige har en mørk og kold kælder, så bliver de bedst. Holdbarheden er lidt varienrende med alt fra 3-4 uger til måske et par måneder. Hold dog øje med dem og smag lige på lagen inden servering, hvis de er ved at være mere end en måneds tid gammel. Så længe der ikke er mug i glasset, så er de spiselige.

Servér dine syltede blommer, som en dessert med en god kulge vaniljeis til, mums det er lækkert.

Syltede blommer med vanilje og kanel

Skønne og lækre syltede blommer med vanilje og kanel. Perfekt som tilbehør til is.
Forb. tid30 min
Tilb. tid10 min
Ret: Dessert, frugt, Syltning
Køkken: Dansk
Keyword: blommer, dessert, kanel, syltning, vanilje
Antal: 8 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • ½ kg blommer
  • 200 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 1 vaniljestang
  • 1 kanelstang
  • ½ citron (saften)

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornen ud. Mas kornene fra hinanden i lidt af sukkeret.
  • Kom de to slags sukker, vaniljesukker, vaniljestang, kanelstang og vand i en gryde og bring det i kog.
  • Lad lagen simre uden låg i 6 min.
  • Skyld og halvér imens blommerne. Hvis du har meget store blommer, kan evt. skære dem i kvarte.
  • Kom blommerne i lagen og lad dem simre under låg i 3 min.
  • Kom det hele i et skoldet patentglas.
    syltede blommer med vanilje og kanel

Velbekomme !

blommer med vanilje og kanel serveres med is

Tip: Skyld evt. dit patentglas i atamon, for at forlænge holdbarheden.

Syltede blommer med rom og vanilje

syltede blommer med rom

Syltede blommer smager virkelig skønt og vækker en følelse af sensommer og varme. Jeg har lavet en opskrift på syltede blommer både med og uden alkohol, du finder min opskrift på syltede blommer med vanilje og kanel her.

Denne opskrift er dog med alkohol i, det smager simpelthen bare så godt. Jeg har brugt rom, fordi jeg syntes at det passer rigtig godt til blommerne og giver dem lige lidt ekstra varme og sødme. Jeg bruger en Zacapa rom, som er i den dyre ende, men virkelig også bare smager vildt godt. Du kan sagtens erstatte den med en anden mørk rom efter din smag.

rom og blommer til syltede blommer

Jeg bruger en vaniljestang i opskriften, fordi igen at smagen bare er god. Men står du ikke lige og har sådan en, så kan du alternativt bruger 2 tsk, vaniljesukker. Dog vil jeg sige, at det gode ved at bruge en vaniljestang er, at den kan komme med i glasset efter kogning og derved frigive mere og mere smag, som blommerne står i lagen og trækker.

Jeg vil anbefale dig, at du laver dine blommer som minimum et par dage før du skal bruge dem, allerbedst vil det være hvis de kan få lov, at stå og trække en uges tid.

Opbevar dem et køligt og mærkt sted evt. i køleskabet hvis du ikke lige har en mørk og kold kælder, så bliver de bedst. Holdbarheden er lidt varienrende med alt fra 3-4 uger til måske et par måneder. Hold dog øje med dem og smag lige på lagen inden servering, hvis de er ved at være mere end en måneds tid gammel. Så længe der ikke er mug i glasset, så er de spiselige.

Servér dine syltede blommer, som en dessert med en god kulge vaniljeis til, mums det er lækkert.

Syltede blommer med rom og vanilje

Virkelig skønne og lækre syltede blommer med rom. Skønt til fx is desserten.
Forb. tid30 min
Tilb. tid10 min
Ret: Dessert, frugt, Syltning
Køkken: Dansk
Keyword: blommer, dessert, rom, syltning
Antal: 8 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • ½ kg blommer
  • 200 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 1 vaniljestang
  • dl vand
  • 1 dl mørk rom fx Zacapa rom

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornen af. Mas kornene fra hinanden i lidt af sukkeret.
  • Kom sukker, vanljesukker, vaniljestang og vand i en gryde og bring det i kog.
  • Lad denne lage simre uden låg i 6 minutter.
  • Skyld og halvér imens blommerne. Hvis du har meget store blommer, kan du evt. skære dem i kvarte.
  • Kom blommerne i gryden og lad dem simre med i 3 min. under låg.
  • Tag gryden af varmen og hæld rom i og rør rundt.
  • Kom det hele i et skoldet patent glas.
    syltede blommer med rom

Velbekomme !

blommer med rom og vanilje og en kugle is

Tip: Skyld evt. dit patentglas med atamon, så forlænger du holdbarheden på de syltede blommer.

Julius’ ret (hvidkålsret)

Julius ret (hvidkålsret) og rugbrød

Hjemme hos os har denne ret altid heddet Julius’ ret. Julius var min farmors storebror, som jeg, da jeg var barn, hvert år besøgte sammen med min farmor. Og når vi var på besøg hos Julius og hans kone Cecile i Sønderborg, så skulle vi altid have Julius’ ret. Retten består faktisk primært bare af hakket oksekød og hvidkål, men det smager virkelig godt og jeg får så mange gode minder frem, når jeg servere denne ret. Et lille fif fra den kære onkel Julius; krydr med aromat istedet for salt – den kære mand, han var simpelthen så vild med det krydderi, og ja det smager faktisk ganske godt herpå, dog vil jeg leder det være op til dig om du vil bruge salt eller aromat hertil.

Det er en simpel, men lækker ret med hvidkål, som både er ganske nem og billig at lave. Super god som hverdagsmad. Du kan også nemt lave en stor portion, og så fryse en portion til senere.

Jeg servere retten med tilbehør af rugbrød og rødbeder – men en kogt kartoffel passer nu også godt dertil. Jeg må indrømme, at på billedet ses en købe-rødbede. Jeg har simplethed for meget om ørene, med vores to små tvillingepiger, til at jeg får syltet selv lige for tiden. Men har man tiden, vil både hjemmebagt rugbrød og hjemmesyltede rødbeder, være prikken over i’et til denne ret.

Følg linket og se min opskrift på en skønt hjemmebagt solsikkerugbrød eller kernerugbrød, begge vil være super lækre at servere hertil. Se også min opskrift på hjemmesyltede bolsjebeder og hjemmesyltede gule beder, som også vil passe godt til Julius’ ret.

Julius’ ret (hvidkålsret)

Nem og lækker ret med hvidkålg oksekød.
Forb. tid15 min
Tilb. tid50 min
Ret: aftensmad
Køkken: Dansk
Keyword: hvidkål, oksekød, sammenkogt, simremad
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • ½ hvidkål (ca. 1 kg)
  • 500 g hakket oksekød
  • 2 løg
  • 1 spsk olie til stegning
  • dl vand
  • 1 oksebouillon
  • 3 tsk maizena
  • tsk karry
  • salt (eller aromat) og peber
  • lidt madkulør

Sådan gør du

  • Hak løget i grove tern.
  • Snit hvidkålet (jeg snitter det groft, men det er en smagssag)
  • Svits løgene i olien til de er glasklare.
  • Tilsæt oksekød og lade det brune af.
  • Kom det snittede hvidkål i gryden og svits det lidt af, og tilsæt så vand, karry, salt og peber.
  • Lad retten småkoge ved svag varme under låg i 45 min.
  • Rør 3 tsk maizena op i lidt vand og rør det ud i retten, så sovsen jævnes.
  • Tilsæt lidt madkulør og smag til med salt og peber.
  • Servér med rugbrød og rødbeder.
    Julius' ret med tilbehør

Velbekomme !

Ovnbagt ørredfilet

forberedelse af ovnbagt ørredfilet

Ovnbagt ørredfilet er super lækkert og velsmagende og så kræver det faktisk ikke det helt store hurlumhej. Ved at pakke en ørredfilet ind på denne måde, som er beskrevet her i opskriften, vil du kunne beholde saft og kraft i fileten, og derved kunne servere et super mørt og saftigt stykke fisk.

Fisk er virkelig lækkert og tilmed rigtig sundt. Herhjemme er vi nu ikke altid for gode til at få fisk så ofte, men når vi får det, så skal det også være lækkert og velsmagende. I denne opskrift har jeg fået fat i en lækker halv ørredfilet. Ørred smager super godt, men du kan sagtens bytte fileten ud med fx et stykke laks, hvis du er mere til det. Laks er ofte lidt tykkere i fileten, og derfor skal du så lade fisken bage i 5-10 min. længere end det angivne her i opskriften.

Jeg har valgt, at bruge en god krydret hvidsløgssmør – den fra kærgården, hvor der både er hvidløg og ramsløg i. Jeg syntes den smager virkelig godt, men du kan sagtens blot lave din egen smør ved 1 -2 fed hvidløg i ca 30-40 g. smør.

ovnbagt ørredfilet med citron, hvidløgssmør og persille

Af tilbehør til sådan et lækkert stykke fisk, syntes jeg at frisk pasta er et rigtig godt valg, men alternativt kunne jeg foreslå smørstegte kartofler. Og ja så er hollandaisesaucen nærmest selvskrevet herhjemme når der serveres ørred eller laks. Du kan evt. give dig i kast med at lave din egen hollandaisesauce, men du kan også sagtens bruge den købte – den er faktisk helt okay, især hvis menuen skal serveres på en travl hverdagsaften. Af grøntsager serveres lune ærter – simpelt og lækkert, alternativt vil jeg foreslå dampede grønne asparges.

Ovnbagt ørredfilet

Lækker og saftig ovnbagt ørredfilet med hvidløg og citron
Forb. tid10 min
Tilb. tid25 min
Ret: aftensmad, Fisk, Hovedret, middagsmad
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, fisk, hovedret, ørred
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 400-600 g ørredfilet
  • ½ citron
  • lidt frisk persille
  • 30-40 g hvidløgssmør fx kærgårdens
  • lidt salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • frisk pasta
  • grønne ærter
  • hollandaise sauce

Sådan gør du

  • Start med at skylle fisken og derefter dup den tør med et stykke køkkenrulle.
  • Læg et stort stykke staniol i et ovnfast fad eller bradepande og placer ørredfileten i den ene ende, således at du kan pakken staniolen omkring hele fisken til sidst.
  • Læg små klumper af smør lidt forskudt på fileten.
    ovnbagt ørredfilet med citron, hvidløgssmør og persille
  • Skær 3-4 skiver citron og læg dem på fileten.
  • Drys med lidt frisk persille, samt salt og peber.
  • Pak fisken ind i staniol, og sørg for at der ikke er steder hvor smør mv. kan rende ud. Vær lidt omhyggelig med at få lukket pakken godt.
    ovnbagt ørredfilet i staniol
  • Bag nu ørredfilten i ovnen ved 180 gr. varmluft i 25 minutter.
  • Kog imens pasta og ærter, samt lav din sauce.
    ovnbagt ørredfilet med citron, hvidløgssmør og persille

Serveringsforslag; Frisk pasta, ærter og hollandaisesauce.

serveringsforslag til ovnbagt ørredfilet

Velbekomme !