Sannes Bord

Chokolade lagkage

chokolade lagkage med pynt af slik, frugt og bær

Denne chokolade lagkage smager virkelig skønt, og så syntes jeg tilmed at den har et super skønt og festligt udseende. Dermed passer den godt til fx fødselsdage, påskefrokoster eller bare en særlig søndag, hvor der skal hygges lidt ekstra.

Jeg bager en god tyk bund, så der lidt at tykke på, men du kan skære den i den tykkelse, som du selv ønsker og dermed evt. have til en ekstra kage. Bunden er velegnet til at fryse, selvfølgelig inden kagen samles. Dermed kan du sagtens bage bunden i god tid, og så have nogle liggende i fryseren og hurtigt kunne bikse en lækker lagkage sammen.

Chokoladecremen har en dejlig sødme og derfor, syntes jeg det er super lækkert at toppe kagen med lidt frugt og bær, så der kommer lidt syrligt med i den samlede smag. Du kan toppe kagen med dine yndlings bær eller frugter, men særdeles velegnet er fx jordbær, blåbær, brombær, kiwi og hindbær. Derudover har jeg på billedet pyntet med lidt toffifee og små chokolade påskeæg, da jeg serverede kagen til påske. Du kunne sagtens skifte dette ud med fx toblerone, chokoladeknapper, lidt hakket hvid chokolade eller andet lækkert slik-pynt, som du kan lide.

Jeg har til denne chokolade lagkage brugt en springform på 18 Ø og bagt kagen i 50 minutter, men du kunne sagtens bage den i fx en 20 Ø og så give den 5-10 min mindre. Jeg anbefaler, at du lige holder lidt øje med kagen og bruger en kødnål, til at kontrollere hvornår den er færdig (når der ikke længere hænger dej fast på nålen når du stikker den ned i midten af kagen).

Chokolade lagkage

Uimodståelig chokolade lagkage med chokoladecreme, frisk frugt, bær og lidt slik på toppen
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid50 minutter
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Keyword: chokolade, dessert, festkage, kage, lagkage
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Lagkagebunde

  • 350 g hvedemel
  • 5 spsk. kakaopulver
  • tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk salt
  • 3 æg
  • 125 g blødt smør
  • 50 g brun farin
  • 150 g sukker
  • dl mælk
  • 50 g hakket god mørk chokolade

Chokoladecreme

  • 4 dl piskefløde
  • 4 spsk. kakaopulver
  • ½ dl sukker
  • ½ dl hakket god chokolade (mørk eller mælk efter smag)

Forslag til pynt

  • 4-5 jordbær
  • 1 kiwi
  • 5-6 toffifee
  • 8-10 små chokoladepåskeæg

Sådan gør du

Lagkagebunde

  • Pisk æg og de to slags sukker lyst og luftigt.
  • Bland de øvrige tørre ingredienser i en skål. (undtagen chokoladen)
  • Sigt de tørre ingredienser over i æggemassen og vend det hele sammen. Tilsæt mælken lidt ad gangen og den bløde smør.
  • Tilsæt til sidst den hakkede chokolade.
  • Kom dejen i en springform, beklædt med bagepapir i bunden og smurte sider (jeg smørre formen med smør).
  • Bag kagen ved 200 gr. varmluft i ca. 50 minutter, men hold øje med den de sidste 5-10 min. Brug en kødnål til at tjekke, hvornår bunden er færdigbagt.
  • Lad kagen køle helt af, før du skære den ud i 3 dele (evt. flere hvis du ønsker tyndere bunde). Saml den med chokoladecreme og pynt.

Chokoladecreme

  • Kom fløde, sukker og sigtet kakaopulver i en skål og pisk det hele sammen til en god flødeskum – den skal være lidt fast.
  • Vend den hakkede chokolade i cremen.
  • Smør 1/3 del af chokoladecremen på en bund og læg en bund mere ovenpå. Smør så igen 1/3 del af cremen på og læg sidste bund på. Smør det sidste creme på toppen og pynt med bær, frugt og chokolade.
  • Serveres indenfor 3-4 timer, fra den er samlet, ellers kan pynten gøre cremen lidt flydende på toppen. Har du brug for opbevare kagen længere tid, så vent blot med at komme bær, frugt og slik på til lige inden servering, så kan du godt samle kagen fx om morgenen inden servering.

Velbekomme !

chokolade lagkage med pynt af slik, frugt og bær

Tærte med laks og spinat.

tærte med laks og spinat

En god tærte går man aldrig i vejen med. Denne skønne tærte med laks og spinat, er virkelig også en lækker en af slagsen.

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker tærter. Jeg har altid syntes, at det både er virkelig en flot og køn ret, men også en utrolig behagelig form for mad, som kan gemme på virkelig lækre ting og sager. Der er nærmest ingen grænser for, hvad du egentlig kan komme i din tærte, så det er bare med at lave kreativiteten og fantasien, samt smagsløgene få frit løb.

Jeg kombinere denne lækre tærte med laks og spinat, men lidt feta og så creme fraiche i “sovsen”, det syntes jeg gør den lige lidt ekstra skøn.

Til servering vil jeg blot anbefale en enkel salat eller lidt brød, prøv fx mit lækre foccacia brød med rosmarin.

Du kan med fordel bage din tærte en dag eller to i forvejen, da tærter efter min mening generelt har godt af, at stå og trække lidt. De bliver som ofte mere smagfulde af en overnatning i køleskabet, men det er en smagssag.

Du finder min opskrift på en hjemmelavet tærtedej lige her, men du kan nu også sagtens på en travl hverdagsaften blot købe en tærtebund og anvende den.

Tærte med laks og spinat

Lækker og smagfuld tærte med laks, spinat og feta.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid30 minutter
Ret: aftensmad, frokost, tærte
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, citronfromage, feta, laks, spinat, tærte
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Equipment

  • Tærtefad

Ingredienser

  • 1 portion tærtedej se min opskrift

Fyld

  • 3 æg
  • 200 g creme fraiche 18 %
  • 150 g helbladet spinat fra frost, optøet
  • 100 g feta
  • 200 g fersk laksefilet
  • lidt stødt muskat
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Følg opskriften på tærtedej og bag denne først. Alternativt anvend en købt bund.
  • Pisk æg og creme fraiche med salt, peber og lidt muskat til en ensartet masse.
  • Hæld æggemassen på den forbagte tærtebund og fordel den jævnt.
  • Skær laksen i stykker á 4×2 cm ca. og fordel dem rundt i æggemassen.
  • Fordel spinat rundt og top til sidst med feta rundt på tærten.
    tærte med laks og spinat inden bagning
  • Bages i en forvarmet ovn ved 175 gr. varmluft i 30 min.
  • Lad tærte trække 5 minutter inden servering.

Velbekomme !

TIP: Tilsæt evt 5-6 halverede cherrytomater rundt på toppen og evt. også lidt revet mozzarella ost.

Kagemand eller -kone (bolledej)

kagekone af boller

En kagemand- eller kone er must på børnefødselsdagsbordet, og hyggeligt ser det altså også virkeligt ud. Der er mange forskellige traditioner omkring hvad sådan en skal bestå af, nogle sværger til at det skal være en decideret kage fx af wienerbrød, vandbakkelse eller sandkage. Andre, som jeg syntes at en bolledej er virkelig skøn og hyggelig. Boller er også bare gode til børn, for det er nemt og lækkert for dem at spise. Vores piger elsker ihvertfald boller, og denne bolle-kagekone var et kæmpe hit til deres 1 års fødselsdag.

Jeg pynter min kagemand eller -kone med lidt glasur og blandet slik, men man kunne også sagtens fx blot lave lidt forskellige farver af glasur og nøjes med det. Jeg laver en royal icing, da jeg syntes at denne glasur er nemmest at arbejde med, og den er særdeles god til at holde på slikket, så det ikke glider af bollerne. Hvis du vil farve din glasur, så anbefaler jeg klart at du bruger en pastafarve, fordi denne både farver meget effektivt og så fortynder den ikke glasuren.

22 boller til kroppen, én stor bolle til hovedet og tre små til fletninger.

Kagekone af boller

Et sikkert hit på et hvert fødselsdagsbord er en kagemand eller -kone af de lækreste boller.
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid17 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Ret: bagværk
Køkken: Dansk
Keyword: boller, fødselsdag, kagekone, kagemand
Antal: 1 kagemand / kagekone
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 100 g smør
  • dl sødmælk
  • 2 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 600-700 g mel

Ekstra

  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Smelt smørret og lad det køle lidt af.
  • Lun mælken til den er lille-fingervarm (ca. 37 gr). og rør derefter gæren ud heri.
  • Tilsæt æg og smør og rør det godt sammen. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og rør sammen til en smidig dej.
  • Jeg ælter gerne min dejpå min røremaskine i 7-8 min. ved medium hastighed. Har du ikke en røremaskine, så smøj ærmerne godt op og brug noget knofedt.
  • Dejen stilles til hævning under klæde eller plast i 1 time.
  • Tages ud af skålen og dejes i 22 boller (ikke alt for store, for de hæver en del). Én stor bolle til hovedet og tre små boller, som rulles tynde og flettes til hår.
  • Byg din kage op som på billedet på en bradepande beklædt med bagepapir.
    opbygning af kagekone
  • Lad nu bollerne hæve igen i 30 min.
  • Pensles med sammenpisket æg og bages ved 210 gr. alm ovn i 16-17 min.
  • Afkøles helt før den pyntes med glasur og evt. slik.

Velbekomme !

Kartoffelsuppe

Kartoffelsuppe med sprødt bacon og frisk purløgsdrys.

Kartoffelsuppe er virkelig lækkert og dejligt mættende og denne cremede kartoffelsuppe, er ingen undtagelse. Du kan sagtens servere denne kartoffelsuppe som både en lækker forret,eller en skøn hovedret. Hvis du vælger at servere suppen som en forret, vil jeg mene at du har nok suppe til 8-10 portioner, alt efter hvor store dine portioner selvfølgelig er, men pas på med at servere for stor en portion, for suppen mætter altså rigtig godt.

Efteråret og vinteren invitere til en god portion dejlig, varm suppe og denne suppe er særdeles skøn at få varmen på, især på en kold og våd efterårs- eller vinterdag. Jeg tilsætter en smule permesan ost og det gør den ekstra cremet og hyggelig.

Suppen er fint fryseegnet, så du kan sagtens lave den – eller lave en større portion og gemme til senere i fryseren. Vent dog med at tilføje stegt bacondrys til lige inden servering, ellers bliver baconen slatten og kedelig.

Jeg har tidligere lavet en opskrift på kartoffel porresuppe, og opskrifterne minder lidt om hinanden, men alligevel er de forskellige. Prøv dem begge !

Servér gerne mine lækre hjemmebagte suppebrød til. Alternativt kunne mit hjemmebagte foccacia med rosmarin også smage rigtig dejligt til denne suppe.

Kartoffelsuppe

Skøn cremet kartoffelsuppe, perfekt på en kold og våd efterårsdag.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid30 minutter
Ret: aftensmad, Forret, Hovedret, Suppe
Køkken: Dansk, engelsk
Keyword: aftensmad, aspargessuppe, efterårsmad, forret, hovedret, kartofler
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Equipment

  • Blender

Ingredienser

  • 3 løg
  • 600 g kartofler
  • 225 g røget bacon
  • 50 g smør
  • dl (sød)mælk
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 1 dl fløde
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • ½ tsk muskatnød
  • 20 g parmesan ost
  • lidt frisk purløg til pynt

Sådan gør du

  • Pil og hak løgene fint.
  • Sautér løgene og 75 g bacon i en gryde med smørret indtil de er glaskare, det tager ca. 5 min ved middel varme. De skal ikke tage farve, ej heller bacon.
  • Skræl kartofler og skær dem i grove tern.
  • Tilsæt kartofler, mælk og grøntsagsbouillon og kog ved svag varme i 25 minutter.
  • Imens suppen nu koger, stag da det restende bacon sprødt i en pande. Læg tilside på et stykke køkkenrulle til afdrypning.
  • Kom blandingen op i en blender, og tilsæt salt, peber, muskatnød, parmesan ost og fløde.
  • Blend suppen i 1 minut, start med lille hastighed og skru så gradvist op og end med max hastighed.
  • Smag til med evt. lidt ekstra salt og peber. Servér suppen med drys af sprød bacon og frisk purløg.

Velbekomme !

Tip: Du kan sagtens udskifte almindelige løg med fx porre, så du får en kartoffel-porresuppe med et (permesan)tvist, ud af denne opskrift. Anvend da 2 stk porre istedet for 3 løg og benyt ellers samme fremgangsmåde i opskriften.

Flødekartofler

Hjemmelavede flødekartofler i fad

Flødekartofler er bare skønt. Det er en rigtig klassiker fra barndommen og familiefesterne i forsamlingshuse rundt omkring i landet. Men jeg vi nu sige, at denne skønne kartoffelret, satdig kan noget. Det smager super skønt og kræver faktisk ikke alverden.

Flødekartofler kan du sagtens lave dagen i forvejen og så varme stille og roligt op inden servering. Med fordel, kan du vente med at drysse revet ost på toppen til den dag du skal servere, så bliver det bedst.

Jeg vælger at rive mine kartofler på et mandolinjern, fordi det giver en god ensartethed og gør at tilberedningen bliver mere jævn. Det er en smagssag hvor tynde kartoflerne ønskes til dine flødekartofler, men jeg kan godt lide dem tynde. Hvis du gør dem lidt tykkere end mine 2mm, så er du nød til lige at kontrollere dem inden du tager dem ud af ovnen, for måske de lige skal have et par minutter ekstra i forhold til den i opskriften angivne tilberedningstid.

Servér dine flødekartofler til fx kogt hamburgerryg, eller prøv mine opskrifter på glasseret skineculotte, juleskinke, pulled pork eller noget helt andet. Mulighederne er mange.

Flødekartofler

Lækre hjemmelavede flødekartofler, lige klar til servering.
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid55 minutter
Ret: aftensmad, mormormad, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, flødekartofler, kartofler, mormormad, smovsemad, tilbehør
Antal: 4 personer

Equipment

  • Mandolinjern valgfrit

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 50 g smør
  • 5 dl fløde
  • ½-1 tsk muskatnød
  • 50 g revet ost
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175 gr. varmluft. Skræl kartoflerne og skær dem på mandolinjernet. Hvis du ikke har et mandolinjern, så skær dem i tynde skiver.
  • Pil løget og skær også dette på mandolinjernet i tynde skiver.
  • Pil hvidløg og hak det fint.
  • Smør et ildfast fad med smør, du kan med fordel anvende en spraysmør.
  • Kom kartofler, løg og hvidløg, samt lidt salt og peber i en skål og bland det hele sammen.
  • Fordel kartoffel-løgblandingen i det ildfaste fad og skær smørret i små stykker og fordel dem rundt på toppen af blandingen.
  • Sæt fadet i ovnen og bag kartoflerne i 10 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen og fordel halvdelen af fløden ud over kartoflerne. Drys med muskatnød på toppen. Bag kartoflerne igen i 25 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen og fordel resten af fløden over kartoflerne og drys med revet ost. Bag kartoflerne i 15 min, hvis dine kartofler er lidt tykkere end 2mm, så prøv lige at tjekke deres mørhed med en stegenål eller lign., hvis de stadig er lidt hårde, så giv dem 5 min. mere.

Velbekomme !

Tip: Du kan med fordel, krydre dine flødekartofler lidt. Når du tager fadet ud for at fordele den sidste mængde fløde og ost, så kan du lægge et par kviste af fx frisk timian eller rosmarin over kartfolerne, og de vil få en dejlig krydret smag.

Moussaka – en græsk klassiker

Moussaka

Moussaka er en fantastisk lækker ret. Dejlig smagfuld, varm og krydret uden at det bliver for meget. En super god ret på en efterårs- eller vinterdag, som kan nydes af hele familien. Herhjemme er moussaka populær hos både de store og de små. Jeg varierer lidt hvad jeg servere til, men en klassisk græsk inspiret salat går man aldrig fejl i byen af. Vores piger sortere så bare lidt i fyldet af salaten, og ellers laver jeg bare lidt grønt-stænger at gnave i, og så er alle glade.

Denne moussaka er lavet med en bund af bagekartofler, aubergine og squash. Det syntes jeg giver en lækker smovset bund, som komplimentere den skønne kødsovs og cremede topping rigtig godt.

Retten kan sagtens laves et par dage i forvejen, men jeg syntes ikke at den er fryseegnet. Ved nedfrysningen og senere optøgningen, bliver hele oplevelsen lidt “smattet/ våd” og selve toppingen kan risikere at blive lidt skilt/ usammenhængende, og det er meget synd.

Jeg laver gerne denne moussaka i en weekend, hvor jeg har god tid til at nusse om den og så kommer den på køl, til servering en aften i løbet af ugen.

I opskriften, har jeg skrevet at jeg anvender 500 g hakket kød – den mest traditionelle udgave, vil være hvis du bruger en blanding af lammekød og oksekød, men på en hverdag, kan udelukkende hakket oksekød sagtens anvendes.

Moussaka

Klassisk græsk moussaka, fuld af saft og kraft – elsket af hele familien.
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid1 time 40 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: græsk
Keyword: aftensmad, aubergine, detgræskekøkken, efterårsmad, græsk, moussakka, vintermad
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Grøntsagsbund

  • 2 bagekartofler
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • lidt olivenolie

Kødsovs

  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g Hakket kød (okse, eller okse + lammekød)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 tsk tørret timian
  • tsk tørret oregano
  • ½ tsk stødt kanal
  • ½ tsk stødt nellike
  • 1 dl hakket persille
  • ½ dl hakket basillium
  • 1 dl okseboullion
  • lidt Salt, friskkværnet peber og sukker
  • lidt olivenolie

Cremet topping

  • 150 g feta
  • 200 g græsk yoghurt
  • 3 hele æg
  • 50 g parmesan

Sådan gør du

Grøntsagsbund

  • Skyld og skær din aubergine og squash i skiver á 3-4 mm tykkelse.
  • Læg auberginestykkerne på et par blade køkkenrulle og drys salt på alle skiver. Lad dem ligge og trække vand ud i ca ½ time. Gå i gang med kødsovsen før du går videre med resten af grøntsagerne.

Kødsovs

  • Hak løg og hvidløg fint.
  • Varm lidt olienolie godt op i en gryde og sautér løg og hvidløg heri. Når løgene er glasklare tilføj hakket kød.
  • Brun kødet og tilføj så tomatpuré og rør godt rundt. Lad lige puréen steget med et minutstid, før du tilføjer hakkede tomater og rører det hele godt sammen.
  • Tilføj tørrede og friske krydderurter og okseboullion og rør godt sammen.
  • Lad sovsen simre under låg ved svag varme i 1 time.

Grøntsagsbund – fortsættelsen

  • Skræl kartoflerne og skær dem i skiver á 3-4 mm tykkelse.
  • Steg kartoflerne på en varm pande med olivenolie. Skru ned for varmen og lad dem soppe til de bliver møre.
  • Læg kartoflerne på et par skiver køkkenrulle, så overskydende olies suges fra.
  • Steg så squashstykkerne i olivenolie, så samme måde, indtil de er møre. Læg dem til side på et par stykker køkkenrulle.
  • Steg nu aubergine stykkerne, når du har tørret overskydende væske af, på panden med olivenolie til de også bliver møre.
  • Læg dem, som de andre, på et par stykker køkkenrulle og sæt til side.

Cremet topping

  • Pisk æggene og græsk yoghurt sammen til en glat masse – det ser i starten ud, som om det skiller, men pisk bare lidt mere så samler det sig.
  • Smuldr fetaen ned i skålen og riv 2/3 del af parmesanosten heri. Rør det hele godt sammen.
  • Tilføj lidt salt og friskkværnet peber.

Samling

  • I et smurt ildfast fad – helst med gode høje sider, ligges først et lag kartofler, derefter et lag aubergine og til sidst et lag squash.
    Grøntsagsbund til moussakka
  • Kødsovsen fordele jævn ovenpå grøntsagsbunden.
  • Det hele toppens med en cremet topping, jævn fordel og det sidste parmesanost rives hel over som et låg.
    Cremet topping til moussaka
  • Bages i ovn ved 155 gr. varmluft i 40 min.
    Revet parmesan på toppen af moussaka
  • Lad moussakaen stå og hvile i 30 min inden servering. Velbekomme.
    En klassisk græsk moussaka

Velbekomme !

Tip: Prøv at servere mine lækre hjemmelavede Naan brød til, de passer super godt hertil og er ganske enkle at lave.

Aspargessuppe

aspargessuppe klar til servering

Aspargessuppe er en vaskeægte klassiker. Det er en suppe, som jeg personligt er vokset op med og det tænker jeg mange af jer også er. Aspargessuppe er en sikker vinder, når der skal serveres “skrub-af-mad” til en efterårs- eller vinterfest, men samtidig er det også en helt fantastisk forretssuppe.

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at jeg generelt bare elsker supper. Jeg syntes at det er så hyggeligt og lækkert, at sidde med en skål varm og lækker suppe og få varmen indefra, på en kold og våd efterårsdag. Det findes næsten ikke bedre. Hertil er aspargessuppe helt klart blandt toppen af yndlingssupperne, både fordi den smager fantastisk, og så fordi den faktisk er utrolig nem og hurtig at lave, hvis du laver den efter denne opskrift.

Du kan så vælge om du vil smutte ned i det lokale supermarked og indkøbe kødbollerne, eller om der skal forkæles lidt ekstra og dermed skal serveres hjemmelavede kødboller i suppen. Begge dele fungere, men selvfølgelig er de hjmmelavede lige prikken over i’et. Du finder min opskrift på lækre hjemmelavede kødboller her.

Denne suppe egner sig rigtig godt til at fryse ned og gemme. Så du kan sagtens lave lidt ekstra, når nu du er i gang.

Aspargessuppe

Den klassiske aspargessuppe, en nem og hurtig opskrift, som smager helt fantastisk.
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 minutter
Ret: Forret, Hovedret, mormormad, Suppe
Køkken: Dansk
Keyword: aspargessuppe, suppe
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 dåse aspargessnittter
  • 30 g smør
  • 8 dl hønsebouillon
  • spsk hvedemel
  • dl fløde
  • Salt og peber (gerne hvid peber)
  • Kødboller fra frost eller hjemmelavede se link

Sådan gør du

  • Start med at hælde og afdryp aspargessnitterne fra væden i dåsen, men gem væden.
  • Smelt smørret i en gryde.
  • Tag gryden af varmen og tilsæt mel og aspargesvand og rør det til en jævn og glat blanding.
  • Tilsæt bouillon og lad suppen koge ved svag varme i 5 min. Rør af og til. Tilsæt ved det sidste minut kødbollerne.
  • Tilsæt fløde og varm suppen op til kogepunktet.
  • Smag til med salt og (hvid) peber.
  • Servér og velbekomme !

Tip: Du kan med fordel servere suppen med mine lækre hjemmebagte suppebrød til.

Tiden flyver, velkommen efterår

Så siger kalenderen at efteråret er begyndt, og ja jeg må ærligt indrømme, at det syntes jeg nu egentlig, at efteråret har været her længe allerede. Denne sommer har været ret våd og blæsende, men sådan er det jo i vores lille skønne land – man kan ikke altid regne med vejret på en given årstid. Efteråret er nu noget jeg faktisk nyder, jeg tror jeg er nævnt det før, men jeg syntes faktisk at årstiden er utrolig hyggelig og smuk. Det begynder at være tid til stearinlysskær i aftentimerne og de smukke farver træernes blade afgiver til landskabet er guf for øjnene.

Efteråret betyder også, at nu bugner det med hjemmedyrkede tomater i alle farver og former, og jeg som elsker tomater er helt vild med, når kollegaer og bekendte deler rundhånede ud af deres høst. Hjemme har vi kun i vores gårdhave én enkelt lille tomatplante, som i år (til stor begejstring dog) kun har givet 2 små tomater, men dem har vi alle 4 delt og nydt. Det hyggelige ved at dyrke selv, er nu også processen med at følge udviklingen og modningen, og vores børn har haft stor glæde heraf, altså selv om udbyttet var særdeles begrænset. En anden af de ting jeg nyder at bruge tomaterne til, er semi dried tomatoes, som er fulde af saft og kraft og smager helt fantastisk, med sæsonens modne og varierede tomater. Prøv dem fx på et stykke grillet halumi. Selvfølgelig må jeg ikke glemme den obligatoriske tomatsuppe, som allerede har været serveret og nydt i fulde drag af både store og små.

Snart bliver det også tid til at høste æbler, så vi kan få fryseren fyldt op med lækker æblegrød. Der plejer også hjemme hos os, at være tradition for en lækker æbletærte (apple pie) med hvid chokolade, så den skal helt sikkert også serveres i år. Ellers syntes jeg, at efterår indbyder til simremad og supper – noget jeg virkelig også sætter pris på. Jeg har lige lagt en ny opskrift på skaldyrssuppe på bloggen, og den komme vi helt sikkert til at nyde mere end én gang dette efterår. En cremet grønkålssuppe og svinekæber i portvinsglace har jeg også planer om, at efteråret skal byde på i år. Mine børn vil helt sikkert også bede om boller i karry mere end én gang, men det er nu også altid lækkert.

Lidt ferie blev det dog også til før efteråret ramte, i år har vi været i sommerhus på Rømø ad to omgange. Vi var så heldige, at ramme en rigtig dejlig sommeruge i juni, hvor vi blev varmet godt igennem og kunne nyde Rømø i fuld solskin, med vin på terrassen og mad på grillen – det var vel nok skønt. En af aftenerne stod menuen på voksenmad (efter børnene var puttet), hvilket er ensbetydende med et visit hos den lokale slagter (og det skal lige siges at det er en fremragende en af slagsen) og så blev der serveret Grillet oksemørbrad – det er en klassiker, når vi er på ferie, for det smager simpelthen bare helt fantastisk. Jeg anvender her en suis-vide, så bøffen bliver helt ensartet tilberedt og den bliver vanvittig mør og lækker af det. Den cremede svampesauce, som jeg ofte servere til, er lige prikken over i’et, men jeg vil nu sige, at denne sommer serverede jeg en hjemmelavet bearnaisesauce til og det gjorde det bestemt ikke ringere. Mums, mums!

En et andet absolut must, som vi tager med på sommerhustur, er min hjemmelavede barbeque sauce den er helt fantastisk, og vi kan slet, slet ikke undvære den til alle de lækre grill aftener. Jeg bruger den både som sauce i en pulled pork burger, som marinade til svine- og kyllingekød og som dryppelse til råstegte kartofler og pommes. Den er nem at lave og smager altså virkelig godt.

Vores anden ferie i august forløb lidt anderledes, det var en våd omgang, men vi tog i legeland med børnene og svømmehal og så gik det også så fint. Vi kunne ikke grille og hygge på terrassen helt ligeså meget, som ved den første tur, men lidt blev det dog til. Vi fik her udnyttet, at der ligger en rigtig god fiskebutik på øen, hvor vi kunne købe ind til Kammuslinger med jumfruhummerhaler og hvidvinssauce (blev dog lavet på panden) og lidt lækkert havtaske på grill til børnene, det kan varmt anbefales og når vejret er ustadigt, så er det rart med retter som laves meget hurtigt udendørs, så man kan komme ind i varmen og tørvejret og nyde maden. Men sådan 14 dage i sommerhus det går alt for hurtigt, og ja nu er hverdagen begyndt og tiden suser afsted igen.

Faktisk så syntes jeg generelt, at temaet i vores familie bare er ”at tiden flyver”. Dagene suser afsted med hverdagenes trommerum og i weekenderne prøver vi at få presset lidt hygge og ro ind, men det er svært når der altid er så mange ting vi hver især gerne vil deltage i af venner- og familiearrangementer mv. Men jeg værner nu stadig om, at vores mad skal laves fra bunden og derfor har jeg en rigtig god tradition for, at bruge noget af min weekend på, at lave mad til den kommende uge. Det er nogle gange lidt drøjt lige på dagen, hvor en masse skal laves og gøres klar, men i hverdagen giver det så meget overskud, at det er det hele vær! Op til weekenden taler vi med børnene om, om der er noget de godt snart kunne tænke sig at vi skulle have at spise, og så bliver der lavet en madplan ud fra det. Nogle gange bidrages der mere eller mindre fra børn og mand, men så er det godt at mor elsker mad og altid har lidt gode ideer. Jeg kan varmt anbefale ”modellen” til andre børnefamilier, da jeg oplever at når jeg bare skal tage noget ud af køleskabet eller op ad fryseren, så frigiver det en masse tid og overskud til trætte børn, som har brug for at få lidt ro og ekstra kram ovenpå en begivenhedsrig dag i børnehaven.

Jeg vil runde dette indlæg af med at ønske jer alle et godt efterår og håber vi ses her på bloggen løbende.

Kærlig hilsen

Sanne

Skaldyrssuppe

skaldyrssuppe

Denne super skønne skaldyrssuppe er fuld af god smag og passer perfekt, både som en forret eller som en hovedret. Jeg har valgt at den skal indeholde store lækre vannamei rejer (du kunne også sagtens bruge black tigerrejer) og luftige fiskeboller, men denne skaldyrssuppe er også super god hvis du istedet for fiskeboller damper store stykker af lækker hvid fisk, fx havtaske, med under tilberedningen.

Suppe er i min optik altid indbegrebet af hygge og varme. Jeg elsker simpelthen på en våd og kold efterårsdag, at sidde og lune mig på en portion lækker varm suppe og rigtigt mærke, hvordan hele kroppen bliver varmet godt igennem indefra. Jeg må dog indrømme, at jeg ofte er udfordret af, at mange supper har godt af at stå og simre i længere tid og derefter trække lidt før serveringen. I en travl hverdag med to små børn, så kommer det simpelthen bare ikke til at kunne lade sig gøre. Derfor nyder jeg i weekenden, hvor jeg har mere tid, at lave en god stor portion, og så fryse en del af suppen til senere servering. Denne skaldyrssuppe er dog både nem og ikke helt så tidskrævende, så den kan faktisk godt laves på en hverdag. Laver du dog suppen og vil fryse en portion til senere servering, vil jeg da anbefale dig at vente med at tilføje rejer og fiskeboller til når du har optøet og genvarmer suppen, da det giver det bedste resutat for både konsistens og smag.

Opskriften herunder er angivet til 4 portioner, dette er beregnet på at suppen serveres som en hovedret.

Skaldyrssuppe

Krydret og virkelig lækker skaldyrssuppe med rejer
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid15 minutter
Ret: aftensmad, appetizer, Suppe
Køkken: Middelhavet
Keyword: fisk, forret, hovedret, rejer, skaldyr, suppe
Antal: 4 portioner
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 stort Løg
  • 1 Squash
  • 5 fed Hvidløg
  • ½ tsk Hakket frisk ingefær
  • 5-6 skiver Soltørrede tomater i olie
  • 75 g Baby spinatblade
  • 4-5 topskud Friske basilikumsblade
  • dl Grøntsagsbouillon
  • 400 g Hakkede tomater (jeg bruger dem fra dåse)
  • ½ lille Frisk rød chili
  • dl Fløde
  • 1 dåse Fiskeboller
  • 300 g Vannamei rejer el. Black tiger rejer
  • 1 drys Flagesalt
  • Olivenolie til stegning
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Hak løg, hvidløg (gem 1 hvidløg til rejerne) ingefær, basilikumsblade, chili (med tag kernerne efter smag – jo flere kerner og skarpere smag af chili) og soltørrede tomater fint og skær squashen i tern. Lad ingredienserne ligge hver for sig, da de skal tilføjes lidt efter lidt.
  • Varm ca 1 spsk olivenolie godt op i en gryde og steg squash-ternene til de bliver gyldne og får lidt ristet skorpe.
  • Tilføj hakket læg og steg dem, nu ved middel varme, til de bliver klare.
  • Tilsæt ingefær og (4) hvidløg, samt soltørrede tomater og chili og steg det kort, tilsæt så basilikum og baby spinatblade og rør godt rundt.
  • Tilsæt bouillon og tomater og lad suppen koge ved svag varme i 5 min.
  • Imens suppen koger, varmes lidt olivenolie godt op på en pande.
  • Tilsæt det sidste fed hakket hvidløg og steg rejerne med et drys af flagesalt. 1-2 min, men kun til de lige akurat ikke længere er grå. Pas på de steges for meget, så bliver de lidt kedelige.
  • Tilsæt fløde, rejer og fiskeboller i suppen og varm op til kogepunktet.
  • Smag til med salt og (friskekværnet) peber.
  • Servér og velbekomme.
    skaldyrssuppe

Tip: Servér din skaldyrssuppe med frisk brød til, prøv fx mine lækre suppebrød eller et par skiver af mit skønne kurvebrød.

Hvis du god kan lige denne suppe, så prøv også min nemme fiskesuppe, som virkelig også smager fantastisk.

nem fiskesuppe med bacon og dild

Jul lige om hjørnet.

Den kolde tid er endnu en gang over os, og julen kan anes lige rundt om hjørnet.

Jeg syntes et kalenderår går utrolig stærkt. Det føles slet ikke, som om at det allerede er et helt år siden, jeg sidst skulle pynte op til jul og gik og nød spændingen om, alt den dejlige familietid der var i vente.

I min familie, har vi altid hygget os meget op til jul og det er noget jeg har videreført til min egen lille familie og nyder i fulde drag, nu vi selv har fået børn. Vores to søde og smukke tvillingepiger er i år meget mere med i alt jule-staset, for de er nemlig blevet 2,5 år gamle. Det er så hyggeligt, uskyldigt og dejligt at følge med i, hvordan de tror på nisser og julemanden og er så utroligt, som kun børn kan være det, spændte på hvad julen skal bringe.

Jeg elsker de gamle traditioner, men vi nyder også at lave vores egne. Vi skal have bagt lidt julekager snart, så vores gæster kan nyde dem hele december. Jeg har tænkt mig, at der selvfølgelig skal bages klassiske brunkager – ingen jul uden duften af disse skønne kager, som breder sig i hele huset. Derudover er jeg blevet ret så vild med biscotti både klassisk og med julekrydderier. Biscotti er en virkelig lækker lille kage til kaffen og så holder de sig rigtig godt, og kan laves i rigtig god tid og stadig være lækre til jul.

biscotti med julekrydderier

Når det skal være lidt mere specielt og der skal lidt mere kage til, så nyder jeg virkelig at lave en god og lækker cheesecake. Og her har jeg også lavet en speciel jule-udgave Cheesecake med hvid chokolade og julebund. Den kan klart anbefales, for den smager helt fantastisk og så er den super fin som dessert efter en god julemiddag, eller som vi gjorde et år – der var den dessert efter nytårsmiddagen.

En anden julekage, som jeg virkelig nyder at lave, når der skal en rigtig god og smuk lille kage på bordet, er mine skønne jule cup cakes, Sannes christmas cup cakes disse små skønne kager emmer af jul, og så er de bare så fine og julet.

En anden mad-tradition herhjemme, som vi også skal have spist os igennem i år, er surrib. Surrib er altid blevet serveret i mit barndomshjem, og det har altid varslet at nu er julen virkelig kommet. Det er en ret, som vi herhjemme kun nyder til jul, og det gør den lige det mere spændende og lækker. Jeg husker når jeg som barn og ung, foreslog mine venner og veninder, at vi tog os et stykke rugbrød med surrib, så var de helt uforstående og ikke helt med på ideen. Bevares, det ser da også lidt anderledes ud, end så meget andet pålæg, og nogle af dem har jeg da også fået “omvendt”, men der er stadig få som ikke er hoppet med på “bølgen”. Ikke desto mindre, er jeg så heldig, at min bedre halvdel elsker det ligeså meget som jeg, så det er stadig en fast tradition i min jul. Her får du lige min opskrift, surrib – en sønderjysk juletradition.

Til selve juleaften, er jeg (jeg ved det deler vandene), mest til en god og lækker andesteg. Jeg syntes at en langtidsstegt andesteg med en god fyldig og smovset brun andesovs er noget af det mest delikate og lækre julemad, som der findes. Jeg servere den traditionelt med rødkål, stuvet hvidkål (den sønderjyske udgave), hvide og brunede kartofler, franske kartofler (smager himmelsk til brun sovs) og så et lille tvist, er at jeg siden vi er begyndt at holde juleaften herhjemme, har serveret bacon dadler til – og de er populære skal jeg lige hilse at sige, og de smager bare så dejligt til denne middag.

langtidsstegt and på fad

Når der er styr på maden, så skal der selvfølgelig også julehygges med lidt klippe og klistre. Vi har startet en tradition med 4 vennepar, hvor vi mødes den første weekend i december til en eftermiddag, hvor alle vores børn klipper og klistre til de ikke orker mere. Der serveres lækre æbleskiver og høres julemusik, så vi alle kommer i den dejlige julestemning. Når det bliver aften, holde vi så en hyggelig traditionel julefrokost med god mad og endnu mere hygge. Det er en dag, som vi alle ser meget frem til både store og små.

I løbet af december, nyder vi også nogle gode lange gå-ture, rundt i skønne Ribe by for at se på alle de fine julelys, som pryder denne smukke, smukke gamle by. Jeg er lidt spændt på, hvor meget der gøres ud af julebelysning i år med krigen i Ukranie, hvor el-priserne har været steget meget. Men mon ikke der stadig vil blive tændt lys, måske bare lidt kortere tid end vanligt, men det går også nok med det.

Som du nok har kunnet læse dig til, så elsker jeg julen og alt hvad den står for. Jeg bliver aldrig for voksen, til at mærke suset i maven og begejstringen over julens mystik og skønne traditioner. Nu hvor jeg selv har børn, kan jeg gå og glæde mig til, hvor sjovt de skal have det med alt det jeg selv elsker, og jeg glæder mig endnu mere af den grund.

Jeg håber i alle får en skøn, hyggelig og dejlig julemåned og selvfølgelig juleaften.

Glædelig jul og et lykkebringende nytår ønskes i alle.

Kærlig hilsen

Sanne

Grønkålssuppe, cremet

Cremet grønkålssuppe med topping af æble og croutoner.

I denne søde efterårstid er der nu ikke noget så godt, som en god portion dejlig varm suppe. Her er grønkålssuppe en helt klar farvorit for både store og små.

Vinteren er lige rundt om hjørnet, men det betyder, at det er lige nu grønkål er i sæson, så det er bare med at få fat i de lækre stænger med det dejlige flotte grønne kål. Jeg kan rigtig godt lide, at spise lidt efter sæsonen, for grøntsagerne er så dejlige når de er i sæson og helt friske. Du kan selvfølgelig godt, bruge en frossen grånkål, men den friske er nu helt klart den aller bedste.

I denne opskrift, har jeg gjort suppen cremet, ved at tilføje lidt fløde og blende suppen, og så har jeg toppet med lidt frisk og sprød topping. Det syntes jeg giver et dejligt pift, til den ellers klassiske suppe. Hvis du dog, ligesom jeg, også elsker den gode gammeldags version så finder du min opskrift på den ved at klikke her, grønkålssuppe klassisk.

Suppen kan holde sig på køl i ca. 3 dage.

Grønkålssuppe cremet

Lækker og smagfuld cremet grånkålssuppe, med en skøn sprød og knasende topping. God til store og små.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid23 minutter
Ret: aftensmad, Suppe
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, grønkål, grønkålssuppe, suppe
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Grønkålssuppen

  • 600 g Kartofler
  • 200 g Frisk grønkål
  • 1 stk Stort løg
  • 2 stk Hvidløgsfed
  • 1 dl Piskefløde
  • 1 L Grøntsagsbouillon
  • 1 spsk Olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Topping

  • 1 stk Æbel Fx Ingrid Marie
  • 200 g Croutoner af daggammelt brød
  • 2-3 spsk Olivenolie
  • Lidt flagesalt

Sådan gør du

  • Skræld kartoflerne og skær dem i små firkanter. Frigør grønkålen fra stokkene og hak det groft. Sæt begge dele til side.
  • Hak løg og hvidløg groft og sauter det i en gryde med olivenolie, til løget er glasklart. Det tager et par minutter.
  • Tilsæt kartofler og svits dem lige et øjeblik og tilsæt så grøntsagsbouillon.
  • Lad suppen koge ved svag varme i 20 minutter.
  • Lav imens din topping, se nedenfor.
  • Tilsæt hakket grønkål og lad det koge med i 3 minutter.
  • Tag gryden af varmen, tilsæt fløden og blend suppen til den bliver lækker cremet.
  • Smag til med salt og friskkværnet peber.

Topping

  • Skær brødet i store tern, og steg dem sprøde på en varm pande med olivenolie. Drys med flagesalt og lad dem dryppe af på en tallerken med køkkenrulle.
  • Skyl æblet og skær det i små tern.

Servér den dejlige varme suppe med de friske æbletern og lækre sprøde croutoner. Hvis du ikke har mod på, selv at lave croutonerne kan du sagtens bruge købte croutoner.

Velbekomme !