Sannes Bord

Shepherds pie

 

shepherds pie på tallerken

Shepherds pie er en af mine absolute favorit efterårs-retter og denne opskrift giver en rigtig lækker og velsmagende udgave af den klassiske engelske Shepherds pie.

Jeg bruger hakket lammekød, da jeg syntes det smager bedst, men man kan sagtens bruge andet hakket kød. I sin oprindelige form, blev denne kødtærte jo faktisk lavet på det kød man lige havde tilovers, som så blev hakket. Retten bestod således af forskelligt reste-kød, som så blev toppet med et låg af kartoffelmos og bagt i ovnen. Retten hørte de fattige folk på landet til, hvorfor navnet Cottage pie opstod. Senere har man navngivet udgaven med lammekød for Shepherds pie (Shepherd – fårehyrde).

Jeg kommer lidt parmesan ost i kartoffel-låget / kartoffelmosen, fordi det giver en rigtig skøn rundet smag. Ydermere drysser jeg lidt ekstra ost på toppen af låget, som giver både en gylden farve, men også giver en sprødhed, som er rigtig lækkert. 

Hvis du kunne tænke dig, at lave en stor portion og fryse den, så vil jeg anbefale dig, at du blot laver en stor portion af kødsovsen, da det er fryseegnet, men vente ved at lave kartoffelmosen til når du skal bruge pie’en. Kartoffelmos, har det med at blive lidt vandet efter optøning, så det vil være lidt svært, at få en god, lækker og sprød shepherds pie, hvis det “sejler” lidt pga. optøning. 

Shepherds pie

Virkelig lækker opskrift på Shepherds pie.
Forb. tid45 minutter
Tilb. tid40 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: engelsk
Keyword: aftensmad, hovedret, kødfri, lammekød, pie, shepherds
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Kødsovsen

  • 400 g hk. lammekød
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1 lille ds tomatpuré
  • 1 spsk frisk timian
  • 2 spsk frisk rosmarin
  • 2 dl rødvin
  • 2 spsk worcestershire sauce
  • dl hønsefond
  • olivenolie til stegning
  • salt og peber

Kartoffel-låg

  • 750 – 1000 g kartofler (kommer an på faddets facon)
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk smør
  • 4+2 spsk revet parmesan ost
  • salt og peber

Sådan gør du

Kødsovsen

  • Skræld og riv gulerødderne. Hak løg og hvidløg fint.
  • Steg lammekødet i lidt olivenolie i en gryde og krydr med salt og peber.
  • Tilsæt gulerødder, løg og hvidløg og lad det simre et par min. under omrøring (sæt nu dine kartofler til at koge – se nedenfor under kartoffel-låg).
  • Tilsæt tomatpurë, worcestershires sauce, timian og rosmarin. Rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt rødvin og lad retten simre i 2 min under let omrøring.
  • Tilsæt hønsefond og lad retten simre 20 min. under låg. Rør af og til.

Kartoffel-låg

  • Skræld og skær kartoflerne i store tern.
  • Kog dem i usaltet vand i 18 min.
  • Hæld vandet fra og mos kartoflerne.
  • Tilsæt smør, æggeblommer, 4 spsk parmesan ost, salt og peber og pisk mosen med en el pisker, til kartoffelmosen er glat.

Samling

  • Kom kødsovsen i et ildfast fad.
    kødsovs til shepherds pie i ildfast fad
  • Dæk alt kødsovs med kartoffelmosen, ved at komme små "klatter" rundt ovenpå sovsen uden at trække mosen rundt (så får du kødsovs med ovenpå låget), brug en spiseske og glat forsigtigt ud til sidst.
    kartoffel-låg til shepherds pie
  • Skrab lidt i overfladen med en gaffel og drys med 2 spsk. parmesan ost fordelt over hele låget.
  • Bag pie'en i ovnen ved 185 gr. varmluft i 30-40 min.
    shepherds pie

Velbekomme !

Tip: Hvis du ønsker en lidt mere “grøn” udgave, så kan du sagtens “skjule” grøntsager i denne kødsovs. Revne persillerødder, pastinakker og selleri, kan sagtens fylde sovsen godt ud. Brug 1-2 stk. persillerødder eller pastinak og ca. 1/4 knoldselleri.

Æbletærte (Apple pie) med hvid chokolade

 

æbletærte appel pie med hvid chokolade

Efteråret er over os, og det betyder æbler i massevis.

Jeg elsker æbler, de smager fantastisk og kan bruges til rigtig meget.

Jeg har været så heldig, at en kollega har et skønt æbletræ som lige nu bare giver en masse dejlige æbler og dem har jeg fået en god portion af. Det tog ikke mange øjeblikke, før jeg havde fået lyst til at lave en æbletærte – og så var det bare i gang!

Denne æbletærte gav jeg lige et ekstra pift i en skøn retning, nemlig hvid chokolade. Det giver bare en virkelig lækkert smag til æblerne.

Det skal du bruge

Tærtebund- og låg: 

  • 325 g hvedemel
  • 75 g flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk. salt
  • 175 g koldt smør
  • 1 æg

Fyld: 

  • 6 æbler
  • 3 spsk. rørsukker
  • 3 spsk. brun farin
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 1½ spsk. maizena
  • 75 g finthakket hvid chokolade

 

Sådan gør du
  1. Nulre mel og smør sammen i en skål.
  2. Tilsæt vaniljesukker, flormelis og salt og saml dejen med ægget.
  3. Dejen stilles på køl 1 time.
  4. Æblerne skrælles og skæres i tynde både.
  5. Æblerne kommes i en pose og tilsættes rørsukker, brun farin, kanel, maizena og chokolade – det hele vendes rundt i posen mens den holdes lukket.
  6. Dejen tages ud og deles i 2 dele hvoraf den ene skal være lidt større end den anden.
  7. Den største del dej, rulles tyndt ud og kommes i et smurt tærtefad. Pres den på plads langs kanten af fadet.
  8. Fyldet fordeles over bunden i tærtefadet.
  9. Den anden del dej rulles tyndt ud og lægges over tærten.
  10. Fold kanterne sammen hele vejen rundt (der kan laves lidt mønster i kanten for at give tærte et personligt udseende)
  11. Prik eller skær et par lufthuller i tærtelåget (man kan også udstikke et mønster i låget inden den kommes på tærten)
  12. Bag tærten ved 200 gr. alm. ovn i ca 45 min.

Velbekomme !

æbletærte trin for trin

 

Pirogger med oksekødsfyld

pirogger på tallerken

Jeg elsker pirogger. Disse små skønne og hyggelige madbrød er perfekte til aftensmaden med en god salat til, som en eftermiddagssnack eller som lidt ekstra lækkert indhold i madpakken.

Jeg har lavet dem med fyld af oksekød og lidt forskellige grøntsager, men faktisk giver de en god anledning til at få ryddet lidt op i køleskabet og få brugt resterne derinde.

Hvis brødene skal bruges som snack vil jeg anbefale, at du laver 16 små pirogger ud af opskriften i stedet for 8 store.

Det skal du bruge til dejen (giver 8 stk.)
  • 25 g gær
  • 1 æg + 1 æggeblomme
  • 2 dl durummel
  • 4-5 dl hvedemel
  • 2 spsk. olie
  • 2 dl lunkent vand
  • 1 tsk salt
  • 1 æg til pensling
  • Evt. sesamfrø til drys
Sådan gør du
  1. Opløs gæret i det lunkne vand i en skål
  2. Kom de øvrige ingredienser i skålen
  3. Start med at røre dejen sammen på lav hastighed med en spartel ca 1 min.
  4. Skift til dejkrog og ælt dejen på mellemste hastighed (jeg bruger trin 3 ud af 6 på min maskine) i 10 min.
  5. Lad dejen hæve under plast eller et viskestykke i 1½ time – lav fyldet imens
  6. Dejen deles i 8 og hver del formes til en bolle og rulles tyndt ud
  7. Kom 2-3 spsk. fyld i hver pirog
  8. Fugt kanten på dejen med lidt vand på en finger og vend dejen over som til en halvmåneform
  9. Tryk enderne sammen hele vejen rundt langs samlingen med en gaffel.
  10. Pensles med sammenpisket æg og drysses evt. med sesamfrø
  11. Bages på en bageplade beklædt med bagepapir ved 200 gr. varmluft i ca 20 min.
Det skal du bruge til fyldet
  • 500 g hk oksekød
  • 1 løg
  • 2 fed hvidlød
  • 2 forårsløg
  • 2 stænger blegselleri
  • 3-4 gulerødder
  • 1/4 knoldselleri
  • 1 grøn peber
  • 1 ds tomat puré
  • Lidt rapsolie til stegning
  • Timian – gerne frisk
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Alle typer løg hakkes fint og steges i olie til de er glasklare i en gryde
  2. Tilsæt kødet og brun til sammen med løgene
  3. Tilsæt fintrevne gulerødder og knoldselleri, samt fint hakket grøn peber og blegselleri og steg det med 1 min tid.
  4. Tilsæt tomatpure og smag til med timian, salt og peber.
  5. Lad fyldet små simre i 10 min
  6. Tag gryden af varmen og lad fyldet køle af, indtil dejen er færdig med at hæve.

Velbekomme !

pirog på tallerken med to tomaterTip: Prøv mine pirogger med skinke og ost, eller pirogger med græskarfyld – uden kød med fyldt med smag! 

Suppebrød

 

suppebrød på tallerken

Jeg syntes at det er så hyggeligt at bage. Disse små brød bagte jeg som suppebrød, men de kan sagtens bruges fx til madpakken eller til eftermiddagssulten. Jeg bruger en køkkenmaskine til denne opskrift, da dejen skal æltes godt, men du kan sagtens bare smøre ærmerne op og bruge gode gammeldags armkræfter.

Det skal du bruge (giver 8 små brød)
  • ½ dl hørfrø
  • ½ dl sesamfrø
  • 2 dl hvedemel
  • 1 dl durummel
  • ½ dl rugmel
  • 1 æg
  • 20 g gær
  • 1 dl mælk + evt. en sjat til at pensle med
  • ½ dl varmt vand fra hanen
  • 1 tsk salt
Sådan gør du
  1. Kom alle ingredienserne i røremaskinen og rør sammen med spartel i ca 1 min på laveste hastighed.
  2. Skift til dejkrog og ælt dejen i 10 min på mellem-hastigheden (på min bruger jeg trin 3 ud af 6)
  3. Kom dejen ud på et bord drysset med lidt mel.
  4. Del dejen i 8 og form dem til små aflange brød
  5. Hæver i 40 min under plast eller et viskestykke.
  6. Skær forsigtigt små ridser hen over brødene
  7. Pensel evt. med mælk
  8. Bages ved 200 gr. alm ovn i 10-12 min.

Velbekomme !

Tip: Prøv at servere brødene til fx cremet hønsekødssuppe 

Cremet hønsekødssuppe

en tallerken med hønsekødssuppe

God gammeldags hønsekødssuppe rammer mig lige i hjertet – den suppe kan bare noget særligt.

Nu er sommeren jo stille og roligt ved at gå på hæld, og efteråret sniger sig langsomt ind på os. Dét kan mærkes, vejret er gået fra sydenlandske varmebølger over i mindre solskinstimer og mere blæst, regn og køligere vind. Jeg har fundet mine hjemmesko og en cardigan frem fra deres skjul. Det er nu slet ikke så ringe endda – efterår har jeg faktisk altid syntes var en rigtig hyggelig årstid. Så kønt den præsentere sig med alle skovens farver og vejrets omskift inviterer på hygge i stearinlysets skær. En anden ting efteråret også bringer med sig er simremad. At der hele eftermiddagen står en gryde og bringer den skønneste duft rundt i huset, giver bare en særlig hyggestemning og forventningerne skrues op.

I min barndom fik vi altid hønsekødssuppe serveret som klar suppe med suppegrøntsager i tern, samt kød og melboller. Det er jeg nu også stadig rigtig glad for, men i dag har jeg lavet en lidt mere cremet udgave, som jeg syntes giver suppen en bedre fylde og mere intens smag.

Det skal du bruge (giver 3 L færdig suppe)
  • 2 store løg
  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 porre
  • 2 stængler blegselleri
  • 2 pastinakker
  • 2 persillerødder
  • 4 gulerødder
  • ½ lille knoldselleri
  • 2 x hønsebouillon terninger
  • 250 ml. fløde
  • 2 L vand (skal lige dække høne og grøntsager, så brug evt. lidt mere vand)
  • Suppehøne (min i dag var bare en lille én på 1200 g)
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Skyld hønen i vand og tør den af med køkkenrulle
  2. Skræl grøntsagerne og skær dem i tern
  3. Kom hønen og grøntsager i en stor gryde.
  4. Tilsæt vandet så det lige dækker (tilføj evt. ekstra vand)
  5. Kog suppen op og skum af, da der samler sig en del skum på toppen – gær evt. dette et par gange til der ikke er mere skum
  6. Kog suppen i 5-6 timer
  7. Tag hønen op og tag suppen af varmen
  8. Når suppen lige har stået lidt, kan du skumme fedtet af
  9. Blend suppen i en blender eller brug en stavblender.
  10. Tilsæt fløde og varm suppen op til kogepunktet.
  11. Tilsæt evt. kød og melboller, brug hønekødet eller spis suppen som den er (hvis du ikke spiser kødet nu, så gem det til fx tarteletter med høns i asparges, se min opskrift her).

Velbekomme !

Tip: Prøv mine små lækre suppebrød til. 

 

Grillet kylling

 

grillet kylling på grilspyd

Jeg elsker sommer !

Sommer herhjemme betyder nemlig, at der tændes op i grillen så ofte som muligt. Vi er de heldige indehavere af en gas grill – jeg har simpelthen bare ikke tålmodighed til at stå og vente på at noget kul bliver klar. Den korte tid det tager at varme en gasgrill op gør bare, at vi får brugt grillen mere både i hverdagene og i weekenderne end vi ellers ville have gjort.

Rollerne omkring grilleriet (hvis det er et ord..) er nok meget traditionelt opdelt – typisk er det mig som forbereder hvad der skal grilles, og manden som står for selve grill-processen dvs. at vende og holde øje – det er egentlig ret sjovt, hvordan en simpelt ting som lidt ild, kan få mænd mere interesserede i madlavningen..

En sikker vinder herhjemme når der så skal grilles, det er en grillet kylling på roterede grillspyd – et såkaldt rotisserie! Kødet bliver simpelthen bare helt fantastisk mørt og saftigt og skindet bliver virkelig sprødt og lækkert! Vi fik rotisseriet af mine forældre for et par år siden og vi ELSKER den (kan fås til de fleste grill – vi har en fra Weber).

Denne opskrift er super enkel og forberedelsestiden er minimal.

Det skal du bruge
  • 1 hel kylling
  • 2 spsk. rapsolie
  • 2 spsk. allround krydderi
Sådan gør du
  1. Start med at skylle kyllingen i vand og derefter tørre den af med køkkenrulle
  2. Bland i en lille skål olie og krydderi sammen til en tyktflydende rub
  3. Brug en pensel til at pensle rub’en rundt på hele kyllingen
  4. Varm grillen op til ca 210 grader
  5. Sæt kyllingen på spyddet og start rotisseriet.
  6. Steges i 1½ time på indirekte varme
  7. Hvis du vil have rigtigt sprødt skin, så tænd for den direkte varme de sidste 5-10 – men hold øje med den ikke bliver brændt!

Velbekomme !

Tip: Prøv at servér kyllingen med kikærtesalat til.

Hjemmelavet mandelmælk

 

et glas med hjemmelavet mandelmælk og mandler

Jeg er blevet lidt glad for mandelmælk, især fordi jeg syntes at det smager helt fanstatisk når jeg udbløder chiafrø til min morgenmad, som består af kold chiagrød med frugtgrød og müsli.

Mandelmælk er dog ret dyr at købe i butikkerne, så derfor begyndte jeg at eksperimentere med at lave den selv. Denne opskrift giver en dejlig sød mandelmælk og det kræver ikke det store hurlumhej.

Denne mælk kan holde sig ca 5-7 dage i køleskabet og jeg anbefaler, at du lige røre i den bare en gang om dagen, da der ellers godt kan komme lidt bundfald og smagen kan derfor blive lidt “tynd”.

Det skal du bruge:
  • 20 mandler
  • 1½ + 5 dl. vand
  • 5 dråber vaniljeekstrakt
Sådan gør du:
  1. Sæt mandlerne i blød natten over i 1½ dl. vand.
  2. Kassere vandet mandler har stået i blød i og skyld dem.
  3. Kom mandler, 5 dl. vand og vaniljeekstrakt i en blender og blend i 1 min ca.
  4. Hæld mælken gennem et klæde, så mandelpulveret sies fra og smag til med evt. lidt mere vanilje.

Velbekomme !

Tip: Hvis du inden for en-to dage, skal bage boller eller andet brød, så gem mandelpulveret og tilsæt det i dejen, giver en let sødme til brødet. 

Chiagrød – god til morgenmad

skål med chiagrød og müsli.

Chiafrø er virkelig kommet frem, og det er nogle små skønne frø, som jeg er blevet ret glad for. Ikke mindst fordi, jeg syntes at de giver en dejlig mæthed, som faktisk holder ret længe. I mit arbejde, er vi ikke altid garanteret, at der lige kan holdes frokostpause på bestemte tider, så det er vigtigt for mig, at jeg får mig et solidt måltid at starte dagen på og jeg ikke bliver sulten igen lige med det samme.

Jeg laver grøden af chiafrø som har ligget i blød i mandelmælk fra aftenen før jeg skal bruge dem. Jeg bruger mandelmælk, fordi det giver en dejlig sødme til frøene. Min mandelmælk laver jeg naturligvis også selv – det er både billigt, nem og hurtigt. Se opskriften på hjemmelavet mandelmælk her.

Denne opskrift på kold chiagrød laver jeg hver morgen og jeg syntes det smager super dejligt. Prøv den med frugtgrød og mysli – det giver virkelig en lækker start på dagen!

Det skal du bruge (1 portion):
  • 1 spsk. chiafrø
  • 7 spsk. mandelmælk (der kan bruges alm. mælk, men det er ikke ligeså sødt)
  • 3-4 spsk. græskyoghurt
Sådan gør du
  1. Kom chiafrøene i en skål aftenen før og tilsæt 7 spsk. mandelmælk og rør godt rundt.
  2. Bland om morgenen de opblødte frø med græsk yoghurt til en grød

Velbekomme !

Tip: Jeg spiser min grød med æblegrød og mysli på, du finder min opskrift på en dejlig hjemmelavet æblegrød her

Stuvede ærter og gulerødder

 

tallerken med frikadeller, kartofler og stuvede ærter og gulerødder

Stuvede ærter og gulerødder er en ret, som er ganske særlig for mig. Jeg husker i min barndom, når jeg var på besøg hos min mormor, at hun og jeg plukkede ærter, hentede gulerødder og plukkede persille i hendes have og så blev der lavet stuvede ærter og gulerødder så englene sang. Jeg har siden jeg var lille, således kaldet retten “mormor-mad” og jeg får en helt nostalgisk følelse hver gang den kommer på bordet.

Denne opskrift er nem at gå til, og jeg syntes den smager som hjemme hos mormor. Sovsen passer godt til de gode gammeldags danske retter såsom frikadeller (se billedet) eller karbonader, men den kan sagtens serveres til andre retter fx kylling eller fisk.

Det skal du bruge
  • 5 dl. ærter
  • 5-6 gulerødder
  • 5 dl. mælk
  • 30 g smør
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • Salt og hvid peber
  • evt. frisk persille
Sådan gør du
  1. Skær gulerødderne i tern og kog dem i let saltet vand i 4 min.
  2. Smelt smørret i en gryde og tilsæt mel. Rør det sammen til en mel-bolle
  3. Tilsæt mælk lidt ad gangen mens du pisker hele tiden.
  4. Kog sovsen op og smag til med salt og peber.
  5. Tilsæt ærter og gulerødder og lad dem koge med 1-2 min.
  6. Tilsæt persille og servér.

Velbekomme !

Frikadeller

tallerken med frikadeller, kartofler og stuvede ærter og gulerødder

En gang i mellem skal menuen til aftensmaden gerne stå på god gammeldags dansk mad. Og hvad er bedre og mere hyggelig end en god frikadelle – og hvis den oveni købet serveres med kartofler og stuvede ærter og gulerødder ? Nej vel, det er altså bare en rigtig skøn ret!

Nu findes der jo rigtig mange måder at lave frikadeller på og der er ikke altid helt enighed om, hvilke ingredienser der skal i. Herhjemme er vi vilde med denne opskrift, som giver nogle virkelig gode frikadeller, som bare smager helt fantastisk.

Prøv også min opskrift på lammefrikadeller eller kyllingefrikadeller, som begge er super skønne alternativer til disse traditionelle frikadeller!

Det skal du bruge (giver 18-20 frikadeller)
  • 500 g hk svine og kalvekød
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stang blegselleri
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 1 dl havregryn
  • 3-4 tsk hvedemel
  • ½ tsk alleånde
  • ½ tsk spidskommen
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Hak løg, hvidløg og blegselleri fint
  2. Bland alle ingredienserne sammen i en skål (lad være med at blande særligt længe, så bliver farsen lidt kedelig)
  3. Lad farsen hvile i køleskabet i 30 min.
  4. Form frikadellerne med en spiseske i hånden og steg dem i margarine eller smør på en pande.

Velbekomme !

Tip servér med kogte kartofler og stuvede ærter og gulerødder til.