fbpx
Sannes Bord

Chokolade lagkage

chokolade lagkage med pynt af slik, frugt og bær

Denne chokolade lagkage smager virkelig sk√łnt, og s√• syntes jeg tilmed at den har et super sk√łnt og festligt udseende. Dermed passer den godt til fx f√łdselsdage, p√•skefrokoster eller bare en s√¶rlig s√łndag, hvor der skal hygges lidt ekstra.

Jeg bager en god tyk bund, s√• der lidt at tykke p√•, men du kan sk√¶re den i den tykkelse, som du selv √łnsker og dermed evt. have til en ekstra kage. Bunden er velegnet til at fryse, selvf√łlgelig inden kagen samles. Dermed kan du sagtens bage bunden i god tid, og s√• have nogle liggende i fryseren og hurtigt kunne bikse en l√¶kker lagkage sammen.

Chokoladecremen har en dejlig s√łdme og derfor, syntes jeg det er super l√¶kkert at toppe kagen med lidt frugt og b√¶r, s√• der kommer lidt syrligt med i den samlede smag. Du kan toppe kagen med dine yndlings b√¶r eller frugter, men s√¶rdeles velegnet er fx jordb√¶r, bl√•b√¶r, bromb√¶r, kiwi og hindb√¶r. Derudover har jeg p√• billedet pyntet med lidt toffifee og sm√• chokolade p√•ske√¶g, da jeg serverede kagen til p√•ske. Du kunne sagtens skifte dette ud med fx toblerone, chokoladeknapper, lidt hakket hvid chokolade eller andet l√¶kkert slik-pynt, som du kan lide.

Jeg har til denne chokolade lagkage brugt en springform p√• 18 √ė og bagt kagen i 50 minutter, men du kunne sagtens bage den i fx en 20 √ė og s√• give den 5-10 min mindre. Jeg anbefaler, at du lige holder lidt √łje med kagen og bruger en k√łdn√•l, til at kontrollere hvorn√•r den er f√¶rdig (n√•r der ikke l√¶ngere h√¶nger dej fast p√• n√•len n√•r du stikker den ned i midten af kagen).

Chokolade lagkage

Uimodståelig chokolade lagkage med chokoladecreme, frisk frugt, bær og lidt slik på toppen
Forb. tid15 min
Tilb. tid50 min
Ret: Dessert
K√łkken: Dansk
Keyword: chokolade, dessert, festkage, kage, lagkage
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Lagkagebunde

  • 350 g hvedemel
  • 5 spsk. kakaopulver
  • 1¬Ĺ tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk salt
  • 3 √¶g
  • 125 g bl√łdt sm√łr
  • 50 g brun farin
  • 150 g sukker
  • 1¬Ĺ dl m√¶lk
  • 50 g hakket god m√łrk chokolade

Chokoladecreme

  • 4 dl piskefl√łde
  • 4 spsk. kakaopulver
  • ¬Ĺ dl sukker
  • ¬Ĺ dl hakket god chokolade (m√łrk eller m√¶lk efter smag)

Forslag til pynt

  • 4-5 jordb√¶r
  • 1 kiwi
  • 5-6 toffifee
  • 8-10 sm√• chokoladep√•ske√¶g

S√•dan g√łr du

Lagkagebunde

  • Pisk √¶g og de to slags sukker lyst og luftigt.
  • Bland de √łvrige t√łrre ingredienser i en sk√•l. (undtagen chokoladen)
  • Sigt de t√łrre ingredienser over i √¶ggemassen og vend det hele sammen. Tils√¶t m√¶lken lidt ad gangen og den bl√łde sm√łr.
  • Tils√¶t til sidst den hakkede chokolade.
  • Kom dejen i en springform, bekl√¶dt med bagepapir i bunden og smurte sider (jeg sm√łrre formen med sm√łr).
  • Bag kagen ved 200 gr. varmluft i ca. 50 minutter, men hold √łje med den de sidste 5-10 min. Brug en k√łdn√•l til at tjekke, hvorn√•r bunden er f√¶rdigbagt.
  • Lad kagen k√łle helt af, f√łr du sk√¶re den ud i 3 dele (evt. flere hvis du √łnsker tyndere bunde). Saml den med chokoladecreme og pynt.

Chokoladecreme

  • Kom fl√łde, sukker og sigtet kakaopulver i en sk√•l og pisk det hele sammen til en god fl√łdeskum – den skal v√¶re lidt fast.
  • Vend den hakkede chokolade i cremen.
  • Sm√łr 1/3 del af chokoladecremen p√• en bund og l√¶g en bund mere ovenp√•. Sm√łr s√• igen 1/3 del af cremen p√• og l√¶g sidste bund p√•. Sm√łr det sidste creme p√• toppen og pynt med b√¶r, frugt og chokolade.
  • Serveres indenfor 3-4 timer, fra den er samlet, ellers kan pynten g√łre cremen lidt flydende p√• toppen. Har du brug for opbevare kagen l√¶ngere tid, s√• vent blot med at komme b√¶r, frugt og slik p√• til lige inden servering, s√• kan du godt samle kagen fx om morgenen inden servering.

Velbekomme !

chokolade lagkage med pynt af slik, frugt og bær

Tærte med fennikel og bacon

tærte med fennikel og bacon i firkantet tærtefad

T√¶rter er sk√łnne og l√¶kre, og denne t√¶rte med fennikel og bacon er bestemt ingen undtagelse. Jeg har altid elsket t√¶rter, for jeg syntes der er noget virkelig indbydende over dem. De er smukke og delikate, og s√• er de simpelthen s√• praktiske. Den praktiste del findes b√•de i, at du kan lave din t√¶rte dagen f√łr, men ogs√• at du stort set kan komme alt ned i en t√¶rte – s√• det bliver en nem m√•de at f√• resterne brugt p√•.

I denne tærte er fyldet fennikel, som mange ofte bliver lidt skeptiske over, fordi den dufter så meget af lakrids. Lad mig lige slå fast, at denne tærte på ingen måde smager af lakrids. For at fremhæve den gode smag fennikel giver, supplere jeg med lidt porre og bacon. Bacon tager sig altså også bare godt ud i en tærte, det kan man ikke komme undenom.

Jeg servere min sk√łnne t√¶rte med en god salat fx spinatsalat med pinjekerner – find min opskrift her.

Jeg vil anbefale at du selv bager din t√¶rtedej, fordi det smager bare allerbedst, men alternativt kan du k√łbe en f√¶rdiglavet t√¶rtebund, som kun skal bages f√¶rdig. Find min opskrift p√• en nem og l√¶kker t√¶rtedej her.

Tærte med fennikel og bacon

Sk√łn og l√¶kker t√¶rte med fennikel og bacon.
Forb. tid20 min
Tilb. tid35 min
Ret: aftensmad, picnic, tærte
K√łkken: Dansk
Keyword: aftensmad, bacon, fennikel, picnic, tærte
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 portion t√¶rtedej

Fyld

  • 1 fennikel
  • 1 porre
  • 200 g bacon i tern
  • 5 cherrytomater
  • 2 kviste frisk timian alternativt 2 tsk t√łrret timian
  • 100 g revet gauda eller mozarella ost

Æggeblanding

  • 3 √¶g
  • 1 spsk creme fraiche min. 18%
  • 200 ml madlavningsfl√łde
  • salt og peber

S√•dan g√łr du

  • Start med at lave en t√¶rtedej (f√łlg linket i teksten). Alternativt brug en k√łbt t√¶rtebund.
  • Forbag t√¶rtedejen i 15 min ved 200 gr. alm ovn.
  • Imens ordnres fyldet. Varm en pande godt op og steg bacon-ternene let spr√łde.
  • Snit fennikel og porre i tynde skiver. Tils√¶t til panden med bacon og svits det et par minutter.
  • Pisk √¶g, creme fraiche og madlavningsfl√łde sammen i en sk√•l. Tils√¶t lidt salt og peber.
  • Kom fyldet p√• den forbagte t√¶rtebund og h√¶ld √¶ggeblandingen ud over.
  • Halv√©r cherry tomaterne og s√¶t dem ned lidt spredt.
  • Drys med revet ost p√• hele overfladen.
  • Bag t√¶rten i 35 min. ved 200 gr. alm ovn.

Velbekomme !

Spiseklar tærte med fennikel og bacon

Pr√łv ogs√• min opskrift p√• gr√¶sk inspireret oksek√łdst√¶rte, porret√¶rte med bacon eller t√¶rte med kartofler og blomk√•l.

Hjerter i fl√łdesovs

hjerter i fl√łdesovs med kartoffelmos og ribsgel√©

Hjerter i fl√łdesovs er en vaske√¶gte mormor klassiker, men ikke desto mindre, s√• er det faktisk en virkelig sk√łn og l√¶kker ret, som b√•de er sund (hvis man ser bort fra fl√łden ‘ahem..) og yderst velsmagende. Jeg beregner ca. 1 hjerte per person, men det kommer selvf√łlgelig lidt an p√• hvor store hjerterne er (ca. 300-400 g. per person).

Retter af indmad er s√•den lidt noget, som plejer at dele vandene, s√• at sige. Mange tror jeg vil syntes at det smager virkelig godt, men frav√¶lger nok lidt k√łdet netop fordi det er indmad. Vi andre er vokset op med, at lever og hjerter mv. var noget som stod p√• menuen af og til (dengang var det jo ogs√• ret s√• billigt k√łd, i forhold til i dag). Og vi l√¶rte at s√¶tte pris p√• disse retter og deres gode smag. Indmad er jo rigtig godt for os, det er sundt k√łd som indeholder godt med jern og s√• er der ikke meget fedt herp√•. Retten her blev desuden serveret for vores to piger p√• 10 m√•neder, som virkelig gik til den – der var n√¶sten ikke tabt noget p√• gulvet da vi var f√¶rdige, og det betyder godkendt derfra!

Jeg husker hvordan, is√¶r min farmor var rigtig god til, at servere hjerter i fl√łdesovs, og dengang og stadig, s√• er det bare en af mine farvorit-retter, for jeg syntes simpelthen smagen er s√• fantastisk og dertil er sovsen virkelig ogs√• noget s√¶rligt.

Jeg serverer en god cremet og luftig kartoffelmos og lidt ribsgelé til, samt lidt frisk persille.

Hjerter i fl√łdesovs

Mormormad n√•r det er allerbedst, hjerter i fl√łdesovs er en super velsmagende ret.
Forb. tid20 min
Tilb. tid3 t
Ret: aftensmad, mormormad, simremad
K√łkken: Dansk
Keyword: aftensmad, indmad, mormormad, simremad, svinek√łd
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 4 stk svinehjerter
  • ¬Ĺ bundter frisk persille
  • 5 dl fl√łde
  • 7 dl vand
  • 1 stort l√łg
  • 2 guler√łdder
  • 1 porre
  • 1-2 rodfrugter evt.
  • 3-4 lauerb√¶rblade (t√łrrede)
  • salt og peber
  • lidt olie og sm√łr til stegning
  • lidt sovsej√¶vner fx maizena eller hvedemel r√łstet med vand

Tilbeh√łr

  • 1¬Ĺ kg kartofler til mos
  • lidt m√¶lk og sm√łr til kartoffelmosen
  • lidt ribsgel√©

S√•dan g√łr du

  • Start med at skylle og rense hjerterne fri for evt. blodrester.
  • Sk√¶r fedt, sener og √•restammer v√¶k og dup dem t√łrre med et stykke k√łkkenrulle.
  • Krydr godt med salt og peber indvendigt og fyld dem persille (du beh√¶ver ikke hakke persillen). Gem evt. lidt persille til pynt.
  • Bind hjerterne sammen med massnor, lidt p√• kryds og tv√¶rs. Alternativt kan du bruge k√łdn√•le, men det kan v√¶re lidt sv√¶rt at f√• det til at holde.
  • Krydr godt med salt og peber udenp√• hjerterne.
  • Sk√¶r l√łgene i kvarte, guler√łdder og evt. rodfrugter i 3-4 stykker, og porren i 6-8 tykke skiver.
  • Varm lidt olie og sm√łr godt op i en stor gryde, og brun hjerterne af p√• alle 4 sider. De skal gerne lige tage lidt farve.
  • Tils√¶t vand, s√• det d√¶kker op til halvdelen af hjerterne.
  • Tils√¶t l√łg, guler√łdder, evt. rodfrugter, porre og laurb√¶rblade.
  • Lad retten koge ved lav varme i 3 timer under l√•g. Vend hjerterne hver time.
  • Skr√¶ld og kog kartoflerne i usaltet vand i 20 min., s√• det kommer til at passe med n√•r hjerterne er f√¶rdige.
  • Si v√¶den fra over i en lille gryde og lad hjerterne st√• med l√•g p√•, s√• det beholder varmen.
  • Tils√¶t fl√łde og kog sovsen p√•. Tils√¶t lidt sovsej√¶vner til sovsen har en tilpas tykkelse. Smag til med salt og peber.
  • Fjern madsnoren, sk√¶r hjerterne ud i skiver.
  • L√¶g hjerterne i et ildfast fad. H√¶ld sovsen over og server med kartoffelmos og ribsgel√©.

Velbekomme !

Lakse hapsere

Lakse hapsere er en sk√łn, nem og virkelig l√¶kker forret, som ingen tid tager at lave. Du kan servere dem, som her p√• billedet med sm√łrristet fl√ľtes, men denne lakseblanding er ogs√• s√¶rdeles l√¶kker i en sandwich eller bolle, b√•de til madpakken eller fx picnickurven.

Jeg bruger en l√¶kker varmr√łget laks fra en god fiskebutik, det giver bare noget ekstra at det er friskr√łget, men du vil sagtens kunne bruge en varmr√łget laks fra dagligvarebutikkerne.

At br√łdet er ristet i sm√łr, giver et virkelig dejlig spr√łdhed og smag, men kan kunne ogs√• blot riste br√łdet p√• en br√łdrister eller lign. og s√• evt sm√łrre lidt sm√łr p√• bagefter, det smager ogs√• dejligt.

Lakse hapsere

Virkelig sk√łn forret med varmr√łget laks p√• sm√łrristet br√łd
Forb. tid5 min
Tilb. tid10 min
Ret: Fisk, Forret, madpakke, pålæg
K√łkken: Dansk
Keyword: br√łd, forret, laks, madpakke, p√•l√¶g

Ingredienser

  • 200 g varmr√łget laks
  • 1 spsk creme fraiche
  • ¬Ĺ spsk god maynaisse
  • ¬Ĺ bundt persille
  • lidt karse
  • salt og peber
  • 1 Fl√ľtes eller franskbr√łd
  • 50 g sm√łr
  • lidt olie

S√•dan g√łr du

  • Start med at sk√¶rre dit fl√ľtes eller franskbr√łd ud i passende skiver (ca. 1-1,5 cm tykke)
  • Varm lidt olie og en god klat sm√łr godt op p√• en pande
  • Rist br√łdet p√• panden og tilf√łj evt lidt ekstra sm√łr undervejs, hvis br√łdet har suget det hele
  • Mos laksen lidt ud med en gaffel
  • TIls√¶t creme fraiche, mayonaisse, purl√łg og r√łr det hele godt sammen
  • Smag til med salt og peber – pas p√• med at komme for meget salt i, da fisken i sig selv er lidt salt
  • Anret p√• br√łdet med karse p√• toppen

Velbekomme !

Kyllingegryde med græskar

kylling med græskar

Kylligegryde mums ! Vinters√¶son er gryderetss√¶son herhjemme. En l√¶kker gryderet det g√•r man aldrig fejl af. I denne opskrift har jeg lavet en kylligegryderet fyldt med l√¶kkerier. Gr√¶skar og kylling spiller bare rigtig godt sammen og s√• har de f√•et selvskab og lidt andre sk√łnne gr√łntsager ogs√•. Jeg servere retten med kogte ris til, men du kunne ogs√• sagtens servere med fx kogte kartofler, kartoffelmos eller blot naan br√łd. Se min opskrift p√• et l√¶kkert hjemmebagt Naan br√łd her.

Denne opskrift er meget b√łrnevenlig, da smagen er ret mild. Herhjemme har vi jo to sm√• piger, som skal spise med og de elsker, ligesom deres for√¶ldre, en god gryderet. De f√•r istedet for ris, serveres en let kartoffelmos med lidt broccoli tils√¶t. Se nedenfor for inspiration.

Er du mere til et lidt mere asiatisk twist og lidt mere krydderi, vil jeg anbefale dig at tils√¶tte ¬Ĺ-1 r√łd chilli, 2 fed hvidl√łg, lidt ingef√¶r og lad evt. 1 stang citrongr√¶s stege sammen med de √łvrige gr√łntsager. Ved servering kan du ligeledes med fordel, lidt pynte lidt af med frisk koriander. Herved har du en rigtig l√¶kker og lidt spicy gryderet, som virkelig giver varmen p√• en kold og v√•d vinterdag.

Kylling med græskar

Super lækker kyllinge gryderet med græskar
Forb. tid20 min
Tilb. tid30 min
Ret: aftensmad
K√łkken: asiatisk, Dansk
Keyword: gryderet, græskar, kylling, vintermad
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 4 stk kyllingebryst
  • 1 hokaido gr√¶skar
  • 1 peberfrugt snackpeber
  • ¬Ĺ broccoli
  • 1 l√łg
  • 1 gulerod
  • 1 ds kokosm√¶lk
  • 2 dl h√łnsebouillon
  • 1 spsk paprika
  • ¬Ĺ spsk karry
  • salt og peber
  • lidt olivenolie

S√•dan g√łr du

  • Skyl og skr√¶l gr√¶skar, peberfrugt, gulerod og l√łg. Sk√¶r det i sm√• tern.
  • Skyl og sk√¶r broccoli i sm√• buketter.
  • Sk√¶r kyllingen i store tern.
  • Varm lidt olivenolie godt op i en stor gryde og svits heri gr√¶skar, gulerod, l√łg og peberfrugt 2-3 min.
  • Tils√¶t kylling, paprika og karry og lad det stege med i 5 min.
  • Tils√¶t kokosm√¶lk og bouillon og lad retten sm√•koge under l√•g i 20 min. N√•r halvdelen af tiden er g√•et, tils√¶ttes broccoli.
  • Smages til med salt og peber og serveres med kogte ris.

Velbekomme !

Klassiske biscotti

Klassiske biscotti til en kop kaffe

Biscotti er simpelthen bare super l√¶kre og klassiske italienske sm√•kager, som passer perfekt til en kop ekspresso, en kop the eller fx et lille glas portvin efter en god middag. Mulighederne er mange, men ja en ting er sikker – de smager super dejligt og til alle jer “dyppere” derude, disse kager er perfekte til at dyppe i de varme drikke!

I denne opskrift har jeg lavet en ganske mild og klassisk biscotti, hvor der er tilf√łjet citron og vanilje. De passer derfor til enhver lejlighed – hvis du spr√łger mig. Men hvis du fx gerne vil servere dine biscotti til jul, kan du sagtens stadig bruge denne opskrift, men pr√łv da ogs√• min s√¶rligt julede biscotti – biscotti med julekrydderier. De er virkelig ogs√• super l√¶kre og smager dejligt af jules s√łde og varme krydderier.

Hvis du opbevare kagerne i en kagedåse eller et glas der kan slutte helt tæt, fx et patentglas, så kan de holde sig i op til 2-3 uger.

Klassiske biscotti

Klassiske italienske småkager med citron og vanilje.
Forb. tid15 min
Tilb. tid32 min
Hviletid15 min
Ret: Dessert, kage, småkager
K√łkken: Italiensk
Keyword: biscotti, dessert, festkage, småkage
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 125 g mandler
  • 2 √¶g (str. M/L)
  • 100 g r√łrsukker
  • 160 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • ¬Ĺ tsk salt
  • ¬Ĺ citron (skal fra citronen)
  • ¬Ĺ vaniljestang (kornene) eller 2 tsk vaniljepulver

S√•dan g√łr du

  • Bland alle de t√łrre ingredienser sammen i en sk√•l.
  • Hak mandlerne groft og kom dem i sk√•len.
  • Tils√¶t olie og et √¶g ad gangen, mens du samler dejen med en grydeske.
  • Del dejen i to og form to aflange "br√łd" p√• en bageplade bekl√¶dt med bagepapir, fugt dine fingre med koldt vand, s√• kan du nemt forme den klistrede dej.
  • Bag de to kagebr√łd ved 200 gr. alm ovn i 20 min.
  • Tag br√łdene ud og lad dem k√łle lidt af i 15 min.
  • Sk√¶r p√• langs af br√łdene, s√• du f√•r aflange biscotti. ca. 1 cm tykkelse.
  • L√¶g skiverne p√• bagepladen med bagepapiret og bag dem igen i 12 min.
  • Afk√łles og nydes med fx en god kop kaffe.

Velbekomme !

Lækre klassiske biscotti i et smukt fad

Tip: Hvis du har en lidt s√łd tand, kunne du sagtens tils√¶tte lidt hakket chokolade og hvis du gerne vil have lidt syre, s√• kunne lidt t√łrret traneb√¶r ogs√• give et ekstra pift til disse klassiske biscotti.

Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Stegt fl√¶sk er jo en klassisker af de allerbedste. Denne sk√łnne danske ret, smager fantastisk og er faktisk ret nem at lave.

Traditionen tro, skal der serveres kartofler og persillesovs til. Nogle vil ogs√• gerne (som i sangen) have r√łdbeder til. Retten g√łr sig s√¶rligt godt om sommeren, n√•r de f√łrste nye kartofler kan hentes ind og nydes. Men du kan sagtens f√• en god omgang stegt fl√¶sk p√• en vinterdag alligevel.

Jeg laver min fl√¶sk i ovnen, da jeg syntes at det giver den mest j√¶vne og ensartede stegning. Er du mere til at stege dit fl√¶sk i en pande, kan du ogs√• sagtens det. Her skal du dog kun bruge ganske lidt fedtstof at stege i, da det hele ellers kommer til at ligge og “soppe” lidt.

I opskriften bruger jeg flagesalt til at salte mit flæsk med, da det giver en super lækker salt-smag og lidt knas, men du kan godt bruge almindelig fint salt hvis det lige er hvad du har ved hånden.

Stegt flæsk med persillesovs

Dansk nationalret, lækker og nem!
Forb. tid10 min
Tilb. tid45 min
Ret: aftensmad, Hovedret, svinek√łd
K√łkken: Dansk
Keyword: aftensmad, danskmad, fl√¶sk, hovedret, svinek√łd
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 900 g fl√¶sk
  • lidt flage-salt og peber
  • 1¬Ĺ kg kartofler

Persillesovs

  • 1 bundt persille
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl m√¶lk
  • 50 g sm√łr
  • salt og peber

S√•dan g√łr du

  • Start med at drys (friskkv√¶rnet) peber og flage-salt p√• dit fl√¶sk p√• begge sider.
  • L√¶g k√łdstykkerne p√• en rist over en badepande bekl√¶dt med bagepapir.
  • Steg fl√¶sket i ovnen ved 175 gr. varmluft i 40-45 min (hold √łje med at det ikke bliver br√¶ndt af). Stegetiden kan variere lidt ifht. hvor tykke skiver af fl√¶sk du har.
  • Skr√¶l og kog kartoflerne i let-saltet vand i 20 min.

Persillesovs

  • Smelt sm√łrret i en gryde og r√łr melt ud i sm√łrret til en "mel-bolle".
  • TIls√¶t m√¶lken lidt efter lidt under omr√łring og kog sovsen et par minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • Tils√¶t persille til sovsen lige inden servering (sovsen skal endelig ikke koge efter persillen er tils√¶t).
  • Serv√©r din stegte fl√¶sk med kogte kartofler og persillesovs.

Velbekomme !

stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Tip: Hvis du vil servere stegt fl√¶sk med r√łdbeder til, hvad s√• med selv at pr√łve at sylte dem og fx bruge en bolsjebede? Pr√łv min opskrift p√• syltede bolsjebeder – den er perfekt til fl√¶sk!

Vinter på vej

S√• har efter√•ret taget fat, og de kolde vinde, bl√¶sende og m√łrke dage bliver flere og flere. Vinteren er s√• sm√•t p√• vej, og med sig bringer den nu ogs√• en helt s√¶rlig form for hygge og sin egen “lune”. Jeg er fx helt vild med, at have stearinlys t√¶ndt i vinduerne n√•r m√łrket falder p√•, for jeg syntes det giver en helt s√¶rlig form for hygge. Og n√•r vi er ude og g√• en tur, s√• er det da ogs√• s√¶rligt fint og hyggeligt, n√•r man ser s√•dan et vindue med t√¶ndte stearinlys i. Smukt bliver naturen nu ogs√•, n√•r f√łrst frosten s√¶tter ind og alt bliver indhyldet i et smukt hvidt drys.

I √•r bliver vinteren og is√¶r julen noget ganske s√¶rligt herhjemme, for det er vores to sk√łnne tvillingepiger, Nanna og Milles, allerf√łrste jul. Det bliver s√• sjovt, at se hvad de siger til alt det hurlumhej der kommer til at ske. Og dog, for jeg tror ogs√•, at der er mange, der ligesom os herhjemme, er lidt sp√¶ndte p√• hvordan det overhovedet bliver muligt at fejre julen i √•r. For hvad kommer corona pandemien egentlig til at betyde for julen? Der var vel ikke rigtig nogle af os, som faktisk havde troet at den kom til at f√• betydning for vores jul, men det ser det jo desv√¶rre ud til, at den g√łr. Vi kommer n√¶ppe til at kunne v√¶re s√• mange i kirkerne, som vi plejer. Bliver der mon ogs√• restriktioner for, hvormange vi m√• fejre julen sammen hjemme i stuerne? Jeg h√•ber i bund og grund bare, at der kommer lidt mere styr p√• spredningen af sygdommen, s√•ledes at vi alle trods div. restriktioner og forholdsregler alligevel kommer til at kunne holde en dejlig og hyggelig jul i familiernes sk√łd! Skulle det ske, at der kommer strammere restriktioner og vi m√• sk√¶re ned p√• g√¶ste-antallet, s√• m√• vi jo indrette os efter det, og holde en lille intim jul istedet, det g√•r nu nok alt sammen. N√• nok om corona i denne omgang.

Med julen kommer det samme sp√łrgsm√•l ogs√• √•r efter √•r, hvad skal en rigtig julemiddag best√• af – er man til and, kalkun, g√•s, fl√¶skesteg eller noget helt andet? Herhjemme servere jeg langtidsstegt and med brune kartofler , hvide kartofler, franske kartofler, stuvet hvidk√•l, r√•dk√•l og en god andesovs. Sidste jul, serverede jeg ogs√• dadler med bacon, da det faktisk smager virkelig godt til and. Til dessert bliver der selvf√łlgelig serveret ris a la mande. Alternativt kunne man servere en l√¶kker jule cupcake, pr√łv min opskrift p√• virkelig sk√łnne og flotte julede cup cakes “Sannes christmas cup cakes”. Til kaffen vil jeg servere s√łde og spr√łde biscotti med julekrydderier, b√•de gode som de er og til at dyppe i kaffen, hvis man er til det. Det er ogs√• nu, det er ved at v√¶re sidste udkald til at f√• lavet min l√¶kre bromb√¶rlik√łr, det kan lige n√•es inden jul, hvis du laver den nu.

biscotti i kagedåse
Biscotti med julekrydderier

Inden det dog bliver jul, er vi herhjemme s√• sm√•t begyndt at finde de velkendte efter√•rs- og vinter remedier frem i k√łkkenet. R√∂mertopfen er blevet taget i brug, da det herhjemme er et k√¶mpe hit at servere en dejlig simreret. Fx osso buco, √łl braiserede svinek√¶ber eller en klassisk b√łf stroganof. Suppegryden er ogs√• kommet frem, for suppe er virkelig ogs√• sk√łnt n√•r det er koldt udenfor. Pr√łv fx min opskrift p√• en klassisk gr√łnk√•lssuppe, en l√¶kker og cremet kartoffel-porresuppe, eller den mere eksotiske Bo kho en vietnamesisk oksek√łdssuppe.

Bo kho vietnamesisk oksek√łdssuppe med gr√łntsager
Bo kho

Haven har ogs√• lige f√•et en lille tur her inden vinteren tager fat, og krukkerne har f√•et udskiftet de visne sommerblomster, men efter√•rs lyng mv. Det er s√• dejligt n√•r det lige er gjort, og det bliver meget bedre og nemmere til for√•ret at f√• bugt med ukrudtet, n√•r lige det er luget godt igennem her inden vinteren. S√• jeg kan godt anbefale, at man lige tager en tur i haven nu her, for ja det l√łnner sig alts√• virkelig til for√•ret – og s√• pynter det nu ogs√• bare!

Jeg vil rundet dette indl√¶g af, med at √łnsker jer alle et godt efter√•r og vinter!

Kærlig hilsen
Sanne

√ėrredmousse med dild

√łrredmousse

√ėrredmousse er virkelig bare l√¶kkert og smagfuldt. Denne mousse bliver dejlig cremet og passer b√•de til frokostbordet, som fyld i en sandwich eller som topping p√• et stykke hjemmebagt kn√¶kbr√łd til at stille den lille eftermiddagssult.

Jeg bruger en varmr√łget √łrred, da den er super l√¶kker og nem at arbejde med. Der er lidt sm√• fine ben i, men dem kan du fiske ud n√•r du har mast fileterne, og de helt sm√• er ikke noget jeg har oplevet giver problemer i halsen mv.

Du kan ogs√• servere denne l√¶kre mousse som forret i fx et salatblad. Her vil jeg anbefale dig at bruge romainesalat, da det har en l√¶kker smag og spr√łdhed. L√¶g en kugle af denne √łrredmousse i et salatblad og drys evt. med lidt ekstra dild, eller hvis det skal v√¶re ekstra l√¶kkert s√• drys lidt revet god parmesanost over. Det bliver b√•de en smuk, enkel og l√¶kker lille forret, som er lige til at hapse.

√ėrredmousse

Sk√łn og l√¶kker mousse med √łrred, perfekt til frokostbordet.
Forb. tid10 min
Ret: Fisk, frokost, pålæg
K√łkken: Dansk
Keyword: fisk, frokost, p√•l√łg, √łrred
Antal: 2 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 2 r√łget √łrredfileter
  • 1¬Ĺ spsk cremefraishe
  • 1 spsk mayonaisse
  • salt og friskkv√¶rnet peber
  • lidt frisk dild

S√•dan g√łr du

  • Kom √łrredfilterne i en sk√•l og mase dem med en gaffel.
  • Tils√¶t hakket frisk dild, cremefraiche og mayonaisse og r√łr det hele sammen.
  • Smag til med salt og peber.
  • Lad det gerne st√• og tr√¶kke ¬Ĺ time i k√łleskabet inden servering.

Velbekomme !

Tip: Serv√©r din √łrredmousse som fyld i en slider med en skive tomat og lidt frisk koriander, det er en super l√¶kker frokost eller lille forret.

B√łf stroganoff – den klassiske

b√łf stroganoff med kartoffelmos og persille

B√łf stroganoff er en virkelig sk√łn og l√¶kker efter√•rs- og vinterret. Herhjemme er vi vilde med simreretter, s√• n√•r efter√•ret melder sin ankomst, s√• findes opskrifterne p√• simreretter frem.

B√łf stroganoff kan laves af lidt forskellige udsk√¶ringer af oksek√łd fx sk√¶rt oksek√łd af inderl√•r eller klump, men jeg er nu mest til en oksefilet sk√•ret i strimler. Hvis du vil lave en mere refineret udgave, s√• kan du bruge oksem√łrbrad, hvor k√łdet lige brunes af p√• panden og f√łrst tils√¶ttes n√•r saucen er f√¶rdig, for lige at lune med, da m√łrbrad gerne skal v√¶re rosa i midten ved servering.

Denne opskrift er dog den klassiske, som man kender den bedst herhjemme ihvertfald, hvor der er champignon og bacon tilsat. Oprindeligt stammer opskriften jo fra rusland hvor man brugte oksek√łdsterninger vendt i salt og lidt t√łrre krydderier, brunet i sm√łr og serveret i en sauce p√• sennep og fond. M√•ske denne udgave skal afpr√łves en dag.

Jeg servere min b√łf stoganoff med en l√¶kker cremet kartoffelmos og lidt persille p√• toppen. Til 4 personer, vil jeg mene at kartoffelmos af 700-750 g kartofler er passende.

B√łf stroganoff

Sk√łn simreret med oksefilet, bacon og champignon i en l√¶kker cremet sauce.
Forb. tid25 min
Tilb. tid1 t
Ret: aftensmad, efterråsret, Hovedret, simreret, vintermad
K√łkken: russisk
Keyword: bacon, b√łfstroganoff, oksek√łd, stoganoff
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 600 g oksefilet i strimler
  • 2 spsk paprika
  • ¬Ĺ tsk r√łget paprika
  • 3 spsk mel
  • 3 l√łg
  • 2 fed hvidl√łg
  • 250 g champignon
  • 100 g bacon
  • 2 spsk tomatpur√©
  • 3 spsk sm√łr
  • 1 spsk olivenolie
  • 3-4 laurb√¶rblade
  • 2 dl oksefond
  • 3 dl fl√łde
  • salt og peber
  • lidt persille til topping

S√•dan g√łr du

  • Start med at blande mel og de to slags paprika i en tallerken og vend oksek√łdsstrimlerne heri.
  • Smelt sm√łr og olie i en tykbundet gryde og steg finthakket l√łg og hvidl√łg, til l√¶gene er klare. L√¶g dem til side.
  • Sk√¶r champignon i skiver og rist dem i gryden et par min. L√¶g dem til side, sammen med l√łgene.
  • Steg nu baconen i gryden, det skal ikke v√¶re spr√łdt, men bare lige begynde at f√• lidt farve. L√¶g det til side med l√łg og champignon.
  • I det fedtstof der er i gryden steges nu oksek√łdstrimlerne (hvis der ikke er ret meget fedtstof, s√• tils√¶t lidt ekstra sm√łr og olie). K√łdet skal brunes af ved en god varme, men pas p√• paprikaen ikke br√¶nder p√• – du skal r√łre i gryden hele tiden.
  • N√•r k√łdet er brunet fint af, tils√¶ttes tomatpure og svitses med et par min. Tils√¶t s√• l√łg, champignon og bacon.
  • Tils√¶t fond og lad retten simre under l√•g i 1 time.
  • Tils√¶t fl√łde og retten skal op og koge kort. Smag til med salt og peber.
  • Serv√©r med en cremt kartoffelmos og et drys hakket persille p√• toppen.

Velbekomme !

Pr√łv ogs√• min opskrift p√• en l√¶kker gullasch tilberedt i R√∂mertopf, det er virkelig ogs√• en sk√łn og velsmagende ret.

Hjemmelavede fl√łdeboller

hjemmelavede fl√łdeboller med guldst√łv p√• et fad

Hjemmelavede fl√łdeboller smager bare helt fantastisk – og som s√• meget andet, ja s√• smager det alts√• uden tvivl meget bedre, end dem man kan k√łbe i supermarkederne, hvis du spr√łger mig. Jeg vil ogs√• v√•ve at p√•st√•, at det slet ikke er s√• sv√¶rt, som mange m√•ske g√•r og tror.

Der findes mange m√•der at udforme og lave fl√łdeboller p√•, men jeg har valgt denne opskrift og metode, fordi den er nem og ligetil. Derfor vil jeg her i opskriften lave fl√łdebollerne med overh√¶ldt chokolade. Vil du gerne imponere dine g√¶ster lidt ekstra, s√• vil jeg dog helt klart anbefale, at du anskaffer dig en fast chokoladeform og st√łper chokoladen, hvorefter du fylder skum i, ligger en bund og lukker sammen med chokolade igen. P√• denne m√•de, f√•r du en super flot og helt blank fl√łdebolle, og alle fl√łdebollerne bliver helt ens i formen se nedenfor). Det lidt tricky’e ved dette er dog, at hvis du ikke rammer din temperering af chokoladen lige i skabet (s√• at sige), ja s√• kan du ikke f√• fl√łdebollerne ud af formen.

Fl√łdebolle st√łbt i chokoladeform

I denne opskrift laver jeg bundene af chocolate chip cookies og smeltet chokolade, men du kan sagtens udskifte bundene med fx bagte marcipanskiver eller den velkendte vaffelbund. Det vil jeg lave være op til dig.
Et lille tip, n√•r jeg laver fl√łdeboller op til jul, s√• bruger jeg brunkager til bundene – det smager virkelig ogs√• godt og giver lige et lille “jule-pift” til fl√łdebollerne.

Hjemmelavede fl√łdeboller

L√¶kre hjemmelavede fl√łdeboller er bare det bedste.
Forb. tid5 min
Tilb. tid1 t 30 min
Ret: Dessert, Snack, s√łdesager
K√łkken: Dansk
Keyword: chokolade, fl√łdeboller
Antal: 16 fl√łdeboller
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Bunde

  • 230 g cookies fx chokolate chip
  • 100 g lys chokolade

Skum

  • 100 g pasteuriserede √¶ggehvider
  • 165 g sukker
  • 2 spsk sukker
  • 75 g glukosesirup
  • ¬Ĺ dl vand
  • 1 vaniljestang

Chokoladeovertræk og pynt

  • 400 g god m√łrk chokolade
  • lidt gulvst√łv

S√•dan g√łr du

Bunde

  • Start med at lave bundene, da de skal v√¶re helt afk√łlede inden du kan bruge dem.
  • Brug de sm√•kager du har lyst til, eller dem du lige har ved h√•nden. Personligt bruger jeg ofte chokolate chip cookies, eller brunkager hvis det er jul.
  • Kom kagerne i en pose og bank med en kageruller, til de er sl√•et i helt sm√• fine stykker (ikke helt pulveriserede).
  • Smlet chokoladen over vandbad og kom kagekrumlet heri og r√łr det hele sammen.
  • Kom chokolade-kagemassen ud p√• et stykke bagepapir eller silikone m√•tte. Brug en plastikkagerulle til at rulle massen tynd med (tykkelse ca. 2-3 mm). Har du ikke en plastik kagerulle, s√• kom et ekstra stykke bagepapir ovenp√• chokolade-kagemassen og rul den flad p√• denne m√•de.
  • Brug en lille udstikker, et snapseglas eller anden lille rund form til at udstikke dine bunde i den st√łrrelse du √łnsker. Jeg har brugt et snapseglas til mine.
  • L√¶g bundene p√• et stykke bagepapir og lad dem afk√łle og st√łrkne.

Skum

  • Fl√¶k vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene fra hinanden med lidt af sukkereret og bland s√• vanlijesukkeren med det √łvrige sukker (ikke de 2 spsk.).
  • I en gryde kommes sukker, vanilje, vand og glukosesirup. Kog massen og lad den koge indtil det har en temperatur p√• 117 grader. Det kan godt tage lidt tid, at n√• den √łnskede temperatur. Brug et termometer fx infrar√łdt.
  • Mens din sukkermasse koger, kommes √¶ggehvider og 2 spsk sukker i en sk√•l og piskes til en stiv masse. Jeg bruger en r√łremaskine.
  • N√•r sukkermassen er 117 grader, tages gryden af varmen. H√¶ld nu (mens der stadig piskes j√¶vnt) sukkermassen i en tyndstr√•le mellem piskeris og siden af sk√•len ned til √¶ggehviderne.
  • Pisk skummet i ca. 12-14 min. herefter til skummet har en temepratur p√• 30 grader.
  • Kom skummet i en spr√łjtepose med en rund- eller en stjernetyl.
  • Spr√łjt toppe af fl√łdebolleskum p√• de afk√łlede bunde og stil dem til "t√łrring" i mindst 45 min.

Chokoladeovertræk og pynt

  • Kom ca halvdelen af chokoladen i en sk√•l, og smelt det stille og roligt over et vandbad i en gryde. Pas p√•, at der ikke kommer vanddamp ned til chokoladen – s√• dur den ikke mere.
  • Varm chokoladen op til 48 grader og tag derefter sk√•len af vandbadet.
  • TIls√¶t lidt efter lidt den kolde chokolade, indtil tempereaturen er nede p√• 32 grader. Nu er chokoladen temereret og klar til brug.
  • H√¶ld med en ske lidt af gangen, chokolade over skumtoppene p√• en rist. De skal v√¶re d√¶kket af chokoladen hele vejen rund og ned af bundene ogs√•.
  • Drys med lidt gulvst√łv inden chokoladen er helt st√łrknet.
  • Lad fl√łdebollerne st√• og st√łrkne1 time.
Hjemmelavede fl√łdeboller med gulvst√łv

Velbekomme !

Pynte-tip: Du kan pynte dine fl√łdeboller som jeg, med lidt gulv- eller s√łlvst√łv, men det er ogs√• l√¶kkert hvis du fx drypper med lidt fryset√łrret hindb√¶r, jordb√¶r eller bromb√¶r, det giver en lidt frisk smag.

Smags-tip: Kom en lille “dut” saltkaramel p√• bundene inden du kommer skummet p√•. Det smager helt fantastisk. “Dutten” skal bare v√¶re p√• st√łrrelse med en √¶rt.