Sannes Bord

Hjemmelavet Ymerdrys

Ymerdrys er sådan lidt en overset lækker topping for mange. Jeg elsker det, og derfor laver jeg en hjemmelavet udgave, da jeg syntes at det smager ekstra godt, og økonomisk set, kan det godt svare sig – især i disse tider, hvor alle priser stiger og stiger.

Jeg laver min hjemmelavede ymerdrys af kernefri mørk rugbrød, da det er den type rugbrød jeg syntes giver den allerbedste ymerdrys. Har du dog en rest af rugbrød, hvor der er kerner i, kan du sagtens anvende dette, da det hele jo bliver hakket meget fint.

Du kan vælge at undlade brun farin, hvis du gerne vil have en sukkerfattig udgave, men jeg syntes nu det hører til og smager dejligt, når det tilsættes, men det er jo smag og behag.

Den færdige drys, kommes i en lufttæt beholder og kan holde sig et par uger.

Hjemmelavet ymerdrys

Lækkert, sprødt og knasende ymerdrys til din morgenmad
Forb. tid2 minutter
Tilb. tid18 minutter
Ret: Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: morgenmad, rugbrød, ymerdrys
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 5 skiver Rugbrød
  • spsk Brun farin

Sådan gør du

  • Kom rugbrødsskiverne og brun farin i en blender eller foodprocessor.
  • Alt afhængig af maskine, så hak i 10-20 sek. Til det hele er hakket i en passende masse. Jeg anvender en thermomix Tm6 til at hakke med (12 sek hastighed 5).
  • Kom det hele over på en bageplade beklædt med bagepair og fordel det i et jævn lag.
    ymerdrys
  • Bages ved 170 gr varmluft i 11 min. Herefter skrues ned til 100 gr og nu skal du holde øje med, at det ikke brænder på. Giv blandingen ml 2-5 min ved 100 gr.
  • Tag bagepladen ud og lad blandingen køle helt af, inden du hælder det over i et lufttæt beholder.
    ymerdrys i glas

Velbekomme !

Banankage med kokos og nødder

Banankage er virkelig noget jeg sætter pris på. Jeg syntes at banan i kage, smager helt fantastisk og i denne kage har jeg kombineret bananer med kokos, valnødder og en hvid chokolade – og de tre ting fungerer virkeligt godt sammen.

Jeg mindes altid, at jeg kun har fået den klassiske banankage med mørk chokolade på toppen, og jeg tror det er sådan de fleste af os har fået den og misforstå mig ikke, det smager også virkeligt godt. Jeg har allerede en opskrift her på bloggen med netop denne kombination, hvor der dog er tilføjet peanuts rundt i kanten, som lige giver et ekstra pift. Du finder min opskrift på banankage med mørk chokolade her.

Med denne opskrift her ville jeg dog prøve noget helt nyt, og derfor begyndte jeg at eksperimentere med kokos og hvid chokolade, og undervejs fandt jeg frem til kombinationen med bananer, kokos, hvid chokolade og valnødder, faktisk var en vaskeægte vinder.

Det gode ved banankager er jo, at man har en undskyldning for at bage den, hver gang et par bananer i frugtskålen begynder at blive lidt overmodne – for det er nemlig der de er allermest søde og bløde og dermed perfekte til en banankage. Jeg har flere gange brugt undskyldningen, at jeg gør noget godt for miljøet og for at bekæmpe madspild, ved at anvende de bananer, som ingen alligevel gider at spise – jeg ser det som win win for alle.

Men tilbage til opskriften, du kan sagtens bruge en banan som ikke er overmoden, hvis ikke du har tid/ lyst til at vente, men det er min erfaring, at de klart giver den bedste smag til kagen, hvis de lige er begyndt at få lidt brune pletter på skralden.

Jeg har anvendt en rugbrødsform, til at bage min kage i, da jeg syntes at kagen bliver så dejlig ligetil at skærre ud i denne form. Men du kan sagtens anvende en anden form fx. en rund springform istedet. Hold dog lige øje med kagen de sidste minutter, da bagetiden kan varierer lidt efter hvilken form der bruges.

Banankage med kokos og hvid chokolade

Lækker banankage med kokos, hvid chokolade og valnødder
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid50 minutter
Ret: kage
Køkken: Dansk
Keyword: banan, banankage, chokolade, kokos, valnødder
Antal: 6 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 2 modne bananer
  • 3 æg
  • 1 dl creme fraiche
  • 175 g sukker
  • 100 g smør
  • 2 tsk vaniljesukker
  • tsk bagepulver
  • 30 g valnødder, hakket
  • 100 g kokosmel
  • 150 g hvedemel
  • 50 g hvid chokolade
  • en knivspids salt

Sådan gør du

  • Start med at komme dit smør i en lille gryde, og lad det smelte stille og roligt på komfuret. Når det er smeltet tager du gryden af varmen og lader den stå lidt.
  • Pisk æg og sukker sammen til en luftig og lys masse.
  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
  • Mos bananerne med en gaffel. Hak valnædderne, men ikke alt for fint – det skal ikke være valnøddemel.
  • Tilsæt de tørre ingredienser i skålen med ægge-sukkermassen og vend det hele sammen.
  • Tilsæt det let afkølede smør, valnødder og bananer. Rør det hele sammen til en glat masse.
  • Smør indersiden af din form med smør, spraysmør eller lidt olie og kom kagemassen heri. Giv lige formen et let slød mod bordpladen, så den sætter sig i formen.
  • Bag kagen ved 170 gr. alm ovn i 50 min.
  • Lad kagen køle helt af i formen. Du kan sagtens servere kagen nu, uden chokolade hvis du foretrækker dette.
  • Smelt det hvide chokolade og smør det på toppen af kagen. Kom kagen i køleskabet et par minutter, så chokoladen kan stivne inden servering.

Velbekomme !

Sommeren går på hæld

Så har vi taget hul på efteråret og dermed at det forvel til sommeren. Ikke at jeg syntes, at sommeren i år har været så særlig sommer-agtig, men det har nu alligvel været en dejlig sommer.

Vi nyder de sidste hotensiablomster i haven

Der er nu også noget hyggeligt og dejligt ved efterår, faktisk tror jeg det er min yndlingssæson. Jeg kan virkelig godt lide sol og varme, men der er noget ganske særligt over efteråret – denne årstid har og kan simpelthen det hele. Naturen gennemgår en stor og meget synlig forandring, når vi nu går fra sommer til vinter. Jeg elsker de skønne dage og aftener hvor solen stadig brænder igennem og giver os en følelse af sommer, men samtidig de kølige morgenstunde, hvor disen pakker landskabet ind i en tæt dyne og vinden føles frisk og fugtig mod min hud.

Ja nu blev det nærmest helt poetisk, når jeg nu lige sidder og tænker på den forestående årstid – men den kan altså bare et eller andet. I køkkenet sker der også noget, nu kommer vi nemlig ind i årstiden hvor gryderetter, supper og andet lækkert “varme-sig-på” og “hygge-med” mad kommer frem igen. Jeg har mine helt klare favoritter, som vi mere eller mindre hvert år, kommer igennem på menuen, men jeg prøver også på at varierer og eksperimentere lidt løbende – hvilket jo giver en ny opskrift herinde i ny næ. Nedenfor er et lille udpluk af nogle af mine bedste efterårsretter, til inspiration for en god efterårsmiddag.

Nogle af mine yndlingssupper til en dejlig efterårsdag er bl.a. en god spicy græskarsuppe, den fantastiske vietnamesiske oksekødssuppe Bo Kho og en klassisk grønkålssuppe.

vietnamesisk bo kho suppe
Bo kho – vietnamesisk oksekødssuppe

Nogle af mine yndlings simreretter er bl.a. en klassisk mørbradgryde med paprika, de møreste øl braiserede svinekæber som allerede får mundvandet til at løbe bare ved tanken, og selvfølgelig en skøn kalvefrikassé med årstidens grønt.

øl braiserede svinekæber
øl braiserede svinekæber

Nogle af mine yndlings efterårsretter i øvrigt er bl.a. en mør selleribøf med jordskokkepuré og et pocheret æg. En saftig og smagfuld butter chicken, en rigtig smovseret og så selvfølgelig en traditionel chili con carne til at få varmen på, på en køld og våd efterårsdag.

chili con carne med bulgur, creme fraiche og koriander
chili con carne med bugur

Med alle disse retter, skal vi nok komme til at hygge os rundt om spisebordet herhjemme dette efterår. Heldigvis er vores tvillingepiger på nu snart 1,5 år ikke kræsne, så vi kan stort set spise alle de ovenstående retter sammen med dem, nogle blot i en lidt midere udgave – her tænker jeg især chili con carne.

Jeg glæder mig, til at tage hul på efteråret og byde vinteren velkommen når vi kommer så langt.

Ha´ et rigtig dejligt efterår derude

Kærlig hilsen

Sanne

Kokostoppe

kokostoppe med chokoladebund

Kokostoppe er en skøn og delikat lille lækkerbisken af en kage. Og som en ekstra skøn lille bonus, så er det både en nem og hurtig kage lige at bikse sammen.

Jeg har altid været vild med kokokager generelt, jeg tror de på en eller anden måde er lidt eksotiske for mig og derfor vækker en god stemning, og en følelse af forkælelse. Disse kokostoppe med chokolade på bunden, er ingen undtagelse. Jeg syntes de både er super lækre, som lidt sødt til kaffe, men de kan også sagtens gå som en lille dessert.

Jeg kommer lidt citronskal i kagerne, fordi det lige giver et lidt syrligt tvist til en ellers ret så sød kage. Med fordel, kan der anvendes lidt appelsinskal istedet, hvis man er mere til den “sødere” syrer, hvis man da kan sige det sådant.

Jeg bruger en god mørk chokolade til bunden, igen fordi at denne lille kage er ret sød i sig selv, og jeg derfor ikke syntes at en mælkechokolade passer særlig godt dertil. Brug gerne en chokolade med højt kakao indhold, det kan de sagtens “trække”.

Kokostoppe

Virkelig lækker opskrift på kokostoppe med chokoladebund
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid18 minutter
Ret: kage
Køkken: Dansk
Keyword: chokolade, dessert, kage, kokos, kokostoppe
Antal: 12 stk
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 200 g kokosmel
  • 60 g smør
  • 2 æg
  • 100 g sukker
  • friskrevet skal af ½ citron
  • 100 g god mørk chokolade

Sådan gør du

  • Smelt smørre i en gryde
  • Rør kokosmel, æg, sukker og citronskal sammen i en skål
  • Tilsæt smørret og rør det hele godt sammen
  • Lad kagemassen stå og hvile under låg i 10 minutter
  • Tænd ovnen på 175 gr. alm ovn.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir
  • Form toppene med fugtede hænder og sæt dem på bagepapiret. Brug 1-1½ spsk kagemasse pr. top
  • Bag toppene i ovnen i ca 18 min. Hold øje med, at de ikke bliver brankede i foden, men de skal gerne blive gyldne
  • Lad kagerne køle helt af på en rist, inden der kommes chokolade på bunden
  • Smelt chokoladen og dyb kokostoppene i skålen og sæt dem på et rent stykke bagepapir på et skærebræt eller en tallerken
  • Stil kagerne på køl i køleskabet i 2-3 min, så chokoladen størkner
  • Serveres gerne med en kop varm kaffe
    kokostoppe med chokoladebund

Velbekomme !

Tærte med fennikel og bacon

tærte med fennikel og bacon i firkantet tærtefad

Tærter er skønne og lækre, og denne tærte med fennikel og bacon er bestemt ingen undtagelse. Jeg har altid elsket tærter, for jeg syntes der er noget virkelig indbydende over dem. De er smukke og delikate, og så er de simpelthen så praktiske. Den praktiste del findes både i, at du kan lave din tærte dagen før, men også at du stort set kan komme alt ned i en tærte – så det bliver en nem måde at få resterne brugt på.

I denne tærte er fyldet fennikel, som mange ofte bliver lidt skeptiske over, fordi den dufter så meget af lakrids. Lad mig lige slå fast, at denne tærte på ingen måde smager af lakrids. For at fremhæve den gode smag fennikel giver, supplere jeg med lidt porre og bacon. Bacon tager sig altså også bare godt ud i en tærte, det kan man ikke komme undenom.

Jeg servere min skønne tærte med en god salat fx spinatsalat med pinjekerner – find min opskrift her.

Jeg vil anbefale at du selv bager din tærtedej, fordi det smager bare allerbedst, men alternativt kan du købe en færdiglavet tærtebund, som kun skal bages færdig. Find min opskrift på en nem og lækker tærtedej her.

Tærte med fennikel og bacon

Skøn og lækker tærte med fennikel og bacon.
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid35 minutter
Ret: aftensmad, picnic, tærte
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, bacon, fennikel, picnic, tærte
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 portion tærtedej

Fyld

  • 1 fennikel
  • 1 porre
  • 200 g bacon i tern
  • 5 cherrytomater
  • 2 kviste frisk timian alternativt 2 tsk tørret timian
  • 100 g revet gauda eller mozarella ost

Æggeblanding

  • 3 æg
  • 1 spsk creme fraiche min. 18%
  • 200 ml madlavningsfløde
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Start med at lave en tærtedej (følg linket i teksten). Alternativt brug en købt tærtebund.
  • Forbag tærtedejen i 15 min ved 200 gr. alm ovn.
  • Imens ordnres fyldet. Varm en pande godt op og steg bacon-ternene let sprøde.
  • Snit fennikel og porre i tynde skiver. Tilsæt til panden med bacon og svits det et par minutter.
  • Pisk æg, creme fraiche og madlavningsfløde sammen i en skål. Tilsæt lidt salt og peber.
  • Kom fyldet på den forbagte tærtebund og hæld æggeblandingen ud over.
  • Halvér cherry tomaterne og sæt dem ned lidt spredt.
  • Drys med revet ost på hele overfladen.
  • Bag tærten i 35 min. ved 200 gr. alm ovn.

Velbekomme !

Spiseklar tærte med fennikel og bacon

Prøv også min opskrift på græsk inspireret oksekødstærte, porretærte med bacon eller tærte med kartofler og blomkål.

Hjerter i flødesovs

hjerter i flødesovs med kartoffelmos og ribsgelé

Hjerter i flødesovs er en vaskeægte mormor klassiker, men ikke desto mindre, så er det faktisk en virkelig skøn og lækker ret, som både er sund (hvis man ser bort fra fløden ‘ahem..) og yderst velsmagende. Jeg beregner ca. 1 hjerte per person, men det kommer selvfølgelig lidt an på hvor store hjerterne er (ca. 300-400 g. per person).

Retter af indmad er såden lidt noget, som plejer at dele vandene, så at sige. Mange tror jeg vil syntes at det smager virkelig godt, men fravælger nok lidt kødet netop fordi det er indmad. Vi andre er vokset op med, at lever og hjerter mv. var noget som stod på menuen af og til (dengang var det jo også ret så billigt kød, i forhold til i dag). Og vi lærte at sætte pris på disse retter og deres gode smag. Indmad er jo rigtig godt for os, det er sundt kød som indeholder godt med jern og så er der ikke meget fedt herpå. Retten her blev desuden serveret for vores to piger på 10 måneder, som virkelig gik til den – der var næsten ikke tabt noget på gulvet da vi var færdige, og det betyder godkendt derfra!

Jeg husker hvordan, især min farmor var rigtig god til, at servere hjerter i flødesovs, og dengang og stadig, så er det bare en af mine farvorit-retter, for jeg syntes simpelthen smagen er så fantastisk og dertil er sovsen virkelig også noget særligt.

Jeg serverer en god cremet og luftig kartoffelmos og lidt ribsgelé til, samt lidt frisk persille.

Hjerter i flødesovs

Mormormad når det er allerbedst, hjerter i flødesovs er en super velsmagende ret.
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid3 timer
Ret: aftensmad, mormormad, simremad
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, indmad, mormormad, simremad, svinekød
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 4 stk svinehjerter
  • ½ bundter frisk persille
  • 5 dl fløde
  • 7 dl vand
  • 1 stort løg
  • 2 gulerødder
  • 1 porre
  • 1-2 rodfrugter evt.
  • 3-4 lauerbærblade (tørrede)
  • salt og peber
  • lidt olie og smør til stegning
  • lidt sovsejævner fx maizena eller hvedemel røstet med vand

Tilbehør

  • kg kartofler til mos
  • lidt mælk og smør til kartoffelmosen
  • lidt ribsgelé

Sådan gør du

  • Start med at skylle og rense hjerterne fri for evt. blodrester.
  • Skær fedt, sener og årestammer væk og dup dem tørre med et stykke køkkenrulle.
  • Krydr godt med salt og peber indvendigt og fyld dem persille (du behæver ikke hakke persillen). Gem evt. lidt persille til pynt.
  • Bind hjerterne sammen med massnor, lidt på kryds og tværs. Alternativt kan du bruge kødnåle, men det kan være lidt svært at få det til at holde.
  • Krydr godt med salt og peber udenpå hjerterne.
  • Skær løgene i kvarte, gulerødder og evt. rodfrugter i 3-4 stykker, og porren i 6-8 tykke skiver.
  • Varm lidt olie og smør godt op i en stor gryde, og brun hjerterne af på alle 4 sider. De skal gerne lige tage lidt farve.
  • Tilsæt vand, så det dækker op til halvdelen af hjerterne.
  • Tilsæt løg, gulerødder, evt. rodfrugter, porre og laurbærblade.
  • Lad retten koge ved lav varme i 3 timer under låg. Vend hjerterne hver time.
  • Skræld og kog kartoflerne i usaltet vand i 20 min., så det kommer til at passe med når hjerterne er færdige.
  • Si væden fra over i en lille gryde og lad hjerterne stå med låg på, så det beholder varmen.
  • Tilsæt fløde og kog sovsen på. Tilsæt lidt sovsejævner til sovsen har en tilpas tykkelse. Smag til med salt og peber.
  • Fjern madsnoren, skær hjerterne ud i skiver.
  • Læg hjerterne i et ildfast fad. Hæld sovsen over og server med kartoffelmos og ribsgelé.

Velbekomme !

Lakse hapsere

Lakse hapsere er en skøn, nem og virkelig lækker forret, som ingen tid tager at lave. Du kan servere dem, som her på billedet med smørristet flütes, men denne lakseblanding er også særdeles lækker i en sandwich eller bolle, både til madpakken eller fx picnickurven.

Jeg bruger en lækker varmrøget laks fra en god fiskebutik, det giver bare noget ekstra at det er friskrøget, men du vil sagtens kunne bruge en varmrøget laks fra dagligvarebutikkerne.

At brødet er ristet i smør, giver et virkelig dejlig sprødhed og smag, men kan kunne også blot riste brødet på en brødrister eller lign. og så evt smørre lidt smør på bagefter, det smager også dejligt.

Lakse hapsere

Virkelig skøn forret med varmrøget laks på smørristet brød
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 minutter
Ret: Fisk, Forret, madpakke, pålæg
Køkken: Dansk
Keyword: brød, forret, laks, madpakke, pålæg

Ingredienser

  • 200 g varmrøget laks
  • 1 spsk creme fraiche
  • ½ spsk god maynaisse
  • ½ bundt persille
  • lidt karse
  • salt og peber
  • 1 Flütes eller franskbrød
  • 50 g smør
  • lidt olie

Sådan gør du

  • Start med at skærre dit flütes eller franskbrød ud i passende skiver (ca. 1-1,5 cm tykke)
  • Varm lidt olie og en god klat smør godt op på en pande
  • Rist brødet på panden og tilføj evt lidt ekstra smør undervejs, hvis brødet har suget det hele
  • Mos laksen lidt ud med en gaffel
  • TIlsæt creme fraiche, mayonaisse, purløg og rør det hele godt sammen
  • Smag til med salt og peber – pas på med at komme for meget salt i, da fisken i sig selv er lidt salt
  • Anret på brødet med karse på toppen

Velbekomme !

Kyllingegryde med græskar

kylling med græskar

Kylligegryde mums ! Vintersæson er gryderetssæson herhjemme. En lækker gryderet det går man aldrig fejl af. I denne opskrift har jeg lavet en kylligegryderet fyldt med lækkerier. Græskar og kylling spiller bare rigtig godt sammen og så har de fået selvskab og lidt andre skønne grøntsager også. Jeg servere retten med kogte ris til, men du kunne også sagtens servere med fx kogte kartofler, kartoffelmos eller blot naan brød. Se min opskrift på et lækkert hjemmebagt Naan brød her.

Denne opskrift er meget børnevenlig, da smagen er ret mild. Herhjemme har vi jo to små piger, som skal spise med og de elsker, ligesom deres forældre, en god gryderet. De får istedet for ris, serveres en let kartoffelmos med lidt broccoli tilsæt. Se nedenfor for inspiration.

Er du mere til et lidt mere asiatisk twist og lidt mere krydderi, vil jeg anbefale dig at tilsætte ½-1 rød chilli, 2 fed hvidløg, lidt ingefær og lad evt. 1 stang citrongræs stege sammen med de øvrige grøntsager. Ved servering kan du ligeledes med fordel, lidt pynte lidt af med frisk koriander. Herved har du en rigtig lækker og lidt spicy gryderet, som virkelig giver varmen på en kold og våd vinterdag.

Kylling med græskar

Super lækker kyllinge gryderet med græskar
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid30 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: asiatisk, Dansk
Keyword: græskar, gryderet, kylling, vintermad
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 4 stk kyllingebryst
  • 1 hokaido græskar
  • 1 peberfrugt snackpeber
  • ½ broccoli
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 1 ds kokosmælk
  • 2 dl hønsebouillon
  • 1 spsk paprika
  • ½ spsk karry
  • salt og peber
  • lidt olivenolie

Sådan gør du

  • Skyl og skræl græskar, peberfrugt, gulerod og løg. Skær det i små tern.
  • Skyl og skær broccoli i små buketter.
  • Skær kyllingen i store tern.
  • Varm lidt olivenolie godt op i en stor gryde og svits heri græskar, gulerod, løg og peberfrugt 2-3 min.
  • Tilsæt kylling, paprika og karry og lad det stege med i 5 min.
  • Tilsæt kokosmælk og bouillon og lad retten småkoge under låg i 20 min. Når halvdelen af tiden er gået, tilsættes broccoli.
  • Smages til med salt og peber og serveres med kogte ris.

Velbekomme !

Klassiske biscotti

Klassiske biscotti til en kop kaffe

Biscotti er simpelthen bare super lækre og klassiske italienske småkager, som passer perfekt til en kop ekspresso, en kop the eller fx et lille glas portvin efter en god middag. Mulighederne er mange, men ja en ting er sikker – de smager super dejligt og til alle jer “dyppere” derude, disse kager er perfekte til at dyppe i de varme drikke!

I denne opskrift har jeg lavet en ganske mild og klassisk biscotti, hvor der er tilføjet citron og vanilje. De passer derfor til enhver lejlighed – hvis du sprøger mig. Men hvis du fx gerne vil servere dine biscotti til jul, kan du sagtens stadig bruge denne opskrift, men prøv da også min særligt julede biscotti – biscotti med julekrydderier. De er virkelig også super lækre og smager dejligt af jules søde og varme krydderier.

Hvis du opbevare kagerne i en kagedåse eller et glas der kan slutte helt tæt, fx et patentglas, så kan de holde sig i op til 2-3 uger.

Klassiske biscotti

Klassiske italienske småkager med citron og vanilje.
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid32 minutter
Hviletid15 minutter
Ret: Dessert, kage, småkager
Køkken: Italiensk
Keyword: biscotti, dessert, festkage, småkage
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 125 g mandler
  • 2 æg (str. M/L)
  • 100 g rørsukker
  • 160 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • ½ citron (skal fra citronen)
  • ½ vaniljestang (kornene) eller 2 tsk vaniljepulver

Sådan gør du

  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
  • Hak mandlerne groft og kom dem i skålen.
  • Tilsæt olie og et æg ad gangen, mens du samler dejen med en grydeske.
  • Del dejen i to og form to aflange "brød" på en bageplade beklædt med bagepapir, fugt dine fingre med koldt vand, så kan du nemt forme den klistrede dej.
  • Bag de to kagebrød ved 200 gr. alm ovn i 20 min.
  • Tag brødene ud og lad dem køle lidt af i 15 min.
  • Skær på langs af brødene, så du får aflange biscotti. ca. 1 cm tykkelse.
  • Læg skiverne på bagepladen med bagepapiret og bag dem igen i 12 min.
  • Afkøles og nydes med fx en god kop kaffe.

Velbekomme !

Lækre klassiske biscotti i et smukt fad

Tip: Hvis du har en lidt sød tand, kunne du sagtens tilsætte lidt hakket chokolade og hvis du gerne vil have lidt syre, så kunne lidt tørret tranebær også give et ekstra pift til disse klassiske biscotti.

Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Stegt flæsk er jo en klassisker af de allerbedste. Denne skønne danske ret, smager fantastisk og er faktisk ret nem at lave.

Traditionen tro, skal der serveres kartofler og persillesovs til. Nogle vil også gerne (som i sangen) have rødbeder til. Retten gør sig særligt godt om sommeren, når de første nye kartofler kan hentes ind og nydes. Men du kan sagtens få en god omgang stegt flæsk på en vinterdag alligevel.

Jeg laver min flæsk i ovnen, da jeg syntes at det giver den mest jævne og ensartede stegning. Er du mere til at stege dit flæsk i en pande, kan du også sagtens det. Her skal du dog kun bruge ganske lidt fedtstof at stege i, da det hele ellers kommer til at ligge og “soppe” lidt.

I opskriften bruger jeg flagesalt til at salte mit flæsk med, da det giver en super lækker salt-smag og lidt knas, men du kan godt bruge almindelig fint salt hvis det lige er hvad du har ved hånden.

Stegt flæsk med persillesovs

Dansk nationalret, lækker og nem!
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid45 minutter
Ret: aftensmad, Hovedret, svinekød
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, danskmad, flæsk, hovedret, svinekød
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 900 g flæsk
  • lidt flage-salt og peber
  • kg kartofler

Persillesovs

  • 1 bundt persille
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 50 g smør
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Start med at drys (friskkværnet) peber og flage-salt på dit flæsk på begge sider.
  • Læg kødstykkerne på en rist over en badepande beklædt med bagepapir.
  • Steg flæsket i ovnen ved 175 gr. varmluft i 40-45 min (hold øje med at det ikke bliver brændt af). Stegetiden kan variere lidt ifht. hvor tykke skiver af flæsk du har.
  • Skræl og kog kartoflerne i let-saltet vand i 20 min.

Persillesovs

  • Smelt smørret i en gryde og rør melt ud i smørret til en "mel-bolle".
  • TIlsæt mælken lidt efter lidt under omrøring og kog sovsen et par minutter.
  • Smag til med salt og peber.
  • Tilsæt persille til sovsen lige inden servering (sovsen skal endelig ikke koge efter persillen er tilsæt).
  • Servér din stegte flæsk med kogte kartofler og persillesovs.

Velbekomme !

stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Tip: Hvis du vil servere stegt flæsk med rødbeder til, hvad så med selv at prøve at sylte dem og fx bruge en bolsjebede? Prøv min opskrift på syltede bolsjebeder – den er perfekt til flæsk!