Sannes Bord

Kernerugbrød

Er der noget bedre end duften af nybagt rugbrød – nej vel, det er da bare rigtig dejligt og hyggeligt. Herhjemme er det næsten blevet en tradition, at der bages rugbrød om søndagen, så vi er klar til madpakkerne i den nye uge.

Denne opskrift giver et dejligt kernerugbrød med en god krumme og en rigtig lækker smag. Forberedelsestiden er lidt lang, da man skal huske at sætte kernerne i blød og tage surdejen ud af køleskabet dagen før, men det er det hele værd!

Prøv også min opskrift på solsikkerugbrød – et skønt alternativ til dette kernerugbrød. Du finder min opskrift på solsikkerugbrød her.

Jeg bruger en røremaskine med en spartel (ikke en dejkrog) til at røre for mig, da dejen skal røres rigtig godt igennem og den er tæmmelig “tung” at røre med håndkraft.

Start med at tage surdejen ud af køleskabet og sæt 400 g skårne rugkerner i blød i 7 dl koldt vand natten over.

Det skal du bruge, giver 1 kernerugbrød:
  • 150 g hvedemel
  • 150 g rugmel
  • 15 g rugsur pulver eller saften af 1 citron
  • 12 g malt
  • 12 g gær
  • 17 g salt
  • 170 g surdej
  • 1 1/4 dl varmt vand
Sådan går du
  1. Hæld vandet fra kernerne som har stået i blød, og kom kerner og alle øvrige ingredienser i en skål.
  2. Sæt maskinen på laveste hastighed, indtil dejen har samlet sig lidt (det tager ca 1 min).
  3. Skru op på medium hastighed (på min maskine sætter jeg den på lige lidt over 3 ud af 6 mulige trin) og rør dejen sammen i 10 min.
  4. Den restende mængde surdej, røres op med en ny portion (se nederst i indlægget) og stilles i køleskabet.
  5. Smør en rugbrødsform (min måler 30 x 11 x 10 cm).
  6. Kom dejen i formen og stil den til at hæve i 2-2,5 time (indtil den er hævet til ca. dobbelt størrelse).
  7. Bages i 55 min. ved 210 grader alm. ovn.
  8. Vendes ud på en rist, afkøl først med oversiden nedad og vend brødet efter ca 30 min.

Tip; Jeg dækker min dej med et stykke bage-plastik jeg har købt af en bager (du kan brug en frysepose som er skåret op) når den skal hæve, da dejen hæver mere og bedre under plastik end ved brug af et viskestykke. 

Velbekomme !

Surdej:

Bland den overskydende mængde surdej med 100 g rugmel og 3/4 dl koldt vand i en skål. Dejen skal kun lige røres sammen og stilles derefter på køl i en lufttæt plastik beholder indtil næste bagning.

Dejen kan holde sig på køl i 20 dage, men jeg syntes det begynder at se træls ud allerede efter 14 dage. Hvis du ikke får brugt surdejen inden de 20 dage, kan du bare kassere 170 g og friske dejen op med en ny portion og så kan den holde sig 20 dage igen.  

Skagen – vi er helt på toppen !

 

Sommer i Danmark! sanne i skagen, ude ved grenen

Når det er sommer herhjemme, er vores lille land virkeligt et skønt sted at holde ferie. Manden og jeg er i år taget i sommerhus ved vestkystens nordligste strande; Gl. Skagen, eller Højen som de lokale kalder den, og her er helt fantastisk!

Den lange stenbelagte strand, som bare fortsætter så langt øjet rækker, indrammer hele områdets rå natur på en særdeles smuk og betagende måde. Hverdagens travlhed er kommet helt på afstand, og man kan virkelig mærke, hvordan krop og sjæl finder en indre ro til lyden af bølgebrugs i det fjerne og den friske vestenvind, som puster saltduftende vinde igennem vores hår.

Vi har taget vores cykler med i år, og det har vi ikke fortrudt. I Gl. Skagen befinder vi os i en afstand ca 3,5 km fra Skagen by og ca. 8,5 km fra Grenen, så det er bare op på den tohjulede og afsted med os.

skagens havnSkagen by når vi på små 10 minutter på cyklen med vinden i ryggen. Byen er både smuk, hyggelig og spændende. Her er alt hver vi kunne tænke os – små hyggelige værtshuse, skønne cafeer, museum hvor Skagen-malernes smukke malerier kan ses og langs havnebassinet finder vi de skønneste fiskerestauranter og nogle lækre special butikker.

Fra byen cykler vi 5 km længere, stiller vores cykler og går ud til Grenen. En smuk gåtur langs stranden med det hvide sand og det funklende hav. Helt ude på Danmarks nordligste spids, står vi med den ene fod i Kattegat og den anden i Skagerak – det er virkelig en speciel og stor oplevelse, at se hvordan de to have mødes og bølgerne bruser ind over hinanden. Vi nyder naturen i fulde drag før turen igen går tilbage på cykel til Skagen og en lækker frokost på havnen.

solnedgang ved gammel skagen

 

Vi slutter dagen af med en kold øl i sandet med udsigt til solnedgangen ud over havet – det er da ferie.

God weekend derude!

 

 

Hjemmebagt knækbrød med græskarkerner

knækbrød i kurvHjemmebagte knækbrød er et stort hit herhjemme – de smager altså bare langt bedre end dem du kan købe i butikkerne og så tager de kun lige omkring en halv times tid at lave.

Knækbrød er en lækker måde at stille den lille sult, som tit melder sig når man kommer hjem efter arbejde om eftermiddagen. Nyd dem som de er, eller prøv dem med fx en god ost eller pølse.

Prøv også mine hjemmebagte knækbrød med kikærter, de er fyldt med lidt ekstra protein og fiber, så de mætter godt.

Det skal du bruge:
  • 1 dl. Græskarkerner
  • 1 dl. Hørfør
  • 1 dl. Havregryn
  • 3½ dl. Hvedemel
  • 1 dl. Sesamkerner
  • 1 dl. Solsikkekerner
  • 1 dl. Rapsolie
  • 2 dl. Vand
  • 1½ tsk. Salt
  • 1 tsk. Bagepulver
Sådan gør du
  1. Rør alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
  2. Tilsæt vand og olie og rør det hele sammen til en jævn dej.
  3. Dejen deles i to portioner.
  4. Et stk. bagepapir ligges på en bageplade og den ene portion dej kommes på med endnu et stykke bagepapir ovenpå.
  5. Dejen rulles ud i et tyndt lag, så det fylder hele pladen.
  6. Dejen skæres ud i ønskede størrelser inden bagning. Jeg plejer at dele pladen i 4 x 4, men du kan sagtens lave knækbrødene større eller mindre.
  7. Bages med begge stk. bagepapir på ved 200 gr. alm. ovn i 15-20 min.

Tip: Opbevares i en kagedåse, så de forbliver sprøde. 

Velbekomme !

Hel kylling m/ kartoffelfyld

 

kylling i römertopf

Herhjemme elsker vi søndage, med sofahygge og alt hvad der tilhører. I dag er vejret lidt gråt og kedeligt, så det er passende med lidt simremad. I aften står den således på en udbenet kylling med cremet kartoffelfyld tilberedt i Römertopf.

Det er efterhånden flere år siden, jeg første gang forsøgte mig med at udbene en kylling, det tog et par forsøg før jeg følte mig helt sikker i proceduren, men det er bare det hele værd. At udbene kyllingen, er en rigtig god metode som giver en ekstra god smag i kødet. Når man så tilbereder den langsomt, som denne her, ja så kan det næsten ikke blive mere velsmagende, mørt og saftigt.

Det skal du bruge:
  • 1 kylling (1300-1600 g)
  • 4-5 kartofler
  • 3 fed hvidløg
  • 50 g smør
  • 1 æg
  • 100 g fetaost
  • ½ dl fløde
  • ½ bouillonterning (høns)
  • 1 håndfuld persille
  • Frisk timian
  • Salt og peber
Sådan gør du: 
  1. Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem i 15 min i u/saltet vand.
  2. Lav en hvidløgssmør af halvdelen af smørret og 1 fed hvidløg.
  3. Mos af kartoflerne og tilsæt smuldret fetaost, æg, hakket persille, 2 fed presset hvidløg, fløde, helt fint smuldret bouillonterning, salt og peber.
  4. Udben kyllingen (dog ikke i vinger og lår). Start med at skære ned langs brystet og skær skroget frit ned  langs begge sider – pas på du ikke skære igennem skindet på ryggen, da mosen således vil flyde ud.
  5. Kom kartoffelmosen ind i kyllingen og luk dem med kødnåle (afhængig af størrelse på kyllingen er det ikke sikkert, at du skal bruge alt fyldet).
  6. Krydder kyllingen med salt og peber, drys med frisk timian og kom klatter af hvidløgssmør på brystet.
  7. Læg kyllingen i en stegeso eller römertopf  og steg den i ovnen ved 120 grader varmluft i 2,5 time.
  8. Tag låget af, hæld evt. væden fra, skrug ovnen op på 205 grader og steg kyllingen i 30 min så skindet bliver sprødt.

Velbekomme !

Tip: Jeg har stegt kyllingen ovenpå en bund af grøn peber, aubergine, brune champignon og løg.

Cremet svampesauce

Svampesauce er en af mine favoritter når der skal vælges sauce, for den passer godt til det meste og er spækket med smag. Jeg bruger kantareller, da jeg syntes de giver en god smag af sig når de anvendes til sauce. Denne sauce er virkelig skøn og dejlig cremet og opskriften er nem at gå til.

Det skal du bruge: 
  • 1 dl. hvidvin, tør
  • 2 skalotteløg
  • 2 spsk. smør
  • 1 dl. hønsefond
  • 1½ dl. fløde
  • 1 bakke friske kantareller eller ½ glas tørrede kantareller (husk de tørrede skal stå i blød i lunt vand i 45 min).
  • Salt og peber
Sådan gør du:
  1. Løgene hakkes fint.
  2. Smørret smeltes i en gryde og løgene steges til de er glasklare.
  3. Svampene og hvidvin tilsættes og koges ned til halv mængde.
  4. Tilsæt fond og kog igen ned til ca ½ dl.
  5. Tilsæt fløden og rør godt, når saucen begynder at tykne er den færdig
  6. Smag til med salt og peber.

Tip: Prøv den til grillet oksemørbrad, se min opskrift her

Velbekomme !

Ferietid

Endelig ferie ! Tid til at slappe af, hygge og glemme hverdagen for et par uger 🙂

Vi har nydt de første par dage i sommerhus ved Grønninghoved strand, et sted jeg varmt kan anbefale at besøge. Skøn strand i et dejlig stille og roligt område. Her er der virkelig rig mulighed for at koble helt fra, slappe af og nyde roen og de smukke omgivelser.

Vores smagsløg skulle vi jo også huske at forkæle, når nu ferien giver mulighed for lidt ekstra tid til at forberedelse af lækkerier. Således havde vi medbragt en oksemørbrad, som vi fik tilberedt i sous vide og gril – opskriften  kan du ser her. Men ingen god middag uden første at starte med en dejlig forret, så valget faldt på torskeloins den ene dag og kammuslinger den næste, begge med en god hvidvinssauce til – opskrifter ligger under forretter. Desværre havde vi derefter ikke plads til dessert, så den måtte vi have tilgode.

På en gåtur sidste dag inden vi skulle hjem, på vej op mod Skamlingsbanken, faldt vi over en masse brombærbuske – og sikke et held, de er i sæson lige nu! Vi fik plukket en stor skålfuld, som vi havde med hjem. Så derfor har jeg har her til aften lagt hovedet lidt i blød i forhold til hvordan der kunne laves lækkerier med de små banditter. Det kom der en tærte m/ brombær, rababer og æble og en portion brombærmuffins m/ chokolade ud af. Mums siger jeg bare. Opskrifterne ligger under kager og desserter.

Nu vil jeg takke af for i aften, og ønske jer derude en god weekend.

Brombærmuffins m/ chokolade

 

brombær muffins

Muffins er bare hyggelige kager, tilsætter man lidt friske brombær bliver de kun endnu bedre – de kan nydes som de er, eller med en lækker smørcreme på toppen. Brombær er at finde ude i naturen lige nu, du skal bare ud og lede. Vi gik på jagt på vores tur i sommerhus ved Grønninghoved strand og fik høstet en rigtig god portion bær – og så var det bare i gang med at bruge dem til at lave lidt lækkerier. Disse brombærmuffins er lige tilsat lidt mørk chokolade, hvilket giver dem et lille ekstra pift i den rigtige retning.

Det skal du bruge (16-18 stk.):
  • 150 g rørsukker
  • 3 æg
  • 175 g hvedemel
  • 125 g blødt smør
  • 1,5 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 130 g friske brombær
  •  100 g. god mørk chokolade
Sådan gør du:
  1. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og bagepulver til en lys og luftig masse.
  2. Tilsæt smør og hvedemel – dejen skal være lidt fast, da bærrene fugter en del. Gem en lille skefuld mel og rul bærrene i melet (så falder de ikke ned i bunden af kagerne når de bages).
  3. Tilsæt bær og chokolade og rør forsigtig i dejen.
  4. Fordel dejen i formene, alt afhængig af størrelse på dine forme kommer jeg ca 1 spsk. i hver form.
  5. Bag kagerne i  ca.25 min ved 175 grader alm. ovn.

Velbekomme !

Tip: Smager dejligt med en smørcreme på toppen

Smørcreme:
  • 100 g blødt smør
  • 200 g flormelis
  • ½ tsk vaniljesukker

Pisk smørret blødt og tilsæt vaniljesukker. Flormelis tilsættes lidt ad gangen til cremen har en blød og fin konsistens. Kommes i en sprøjtepose med fx en stjernetyl, som giver cremen et fint mønster når den sprøjtes som små toppe på kagerne.

 

Tærte m/ brombær, rababer og æbler

 

tærte med brombær, rababer og æbler

En lækker tærte går man aldrig fejl af ! Jeg var så heldig, at jeg var en tur i sommerhus ved Grønninghoved strand her i sommers, og der bugner det med skønne og lækre brombær. Manden og jeg fik plukket en stor skål af de små banditter inden turen gik hjemover. På vej hjem var jeg heldig igen – en sød kollega havde nogle æbler tilovers fra sit æbletræ, så dem fik vi lige med i farten.  Hjemme i fryseren lå lidt rabaer, og så var det ellers bare igang med at få forenet alle de skønne bær og frugter.

I dag står den således på en dejlig eftermiddagstærte fyldt op med sensommerlækkerier !

Det skal du bruge:
Mørdej
  • 130 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1 æg
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • Et drys salt
Fyld
  • 200 g brombær
  • 50 g rababer
  • 2-3 æbler (ca 200 g)
  • 3 spsk. rørsukker
  • ½ vaniljestang
  • 1 tsk revet citronskal
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1½ spsk. maizena
  • 40 g smør
  • 1 æg til pensling
Sådan gør du
  1. Nulre mel og smør sammen i en skål
  2. Tilsæt vaniljesukker, salt og flormelis og saml dejen med ægget
  3. Dejen stilles på køl 1 time
  4. Rababer og æbler skæres i skiver
  5. Vaniljestangen flækkes, kornene skrabes ud og mases ud i lidt af rørsukkeret
  6. Brombær, rababer og æbler kommes i en pose og tilsættes rørsukker, vaniljesukker, revet citronskal, kanel og maizena – det hele vendes rundt i posen, mens den holdes lukket.
  7. Dejen tages ud og deles i 2 (1/3 & 2/3), den største del rulles tyndt ud og kommes i et smurt tærtefad (jeg bruger spraysmør til at smøre mine forme med, det er så nemt at arbejde med)
  8. Fyldet kommes i formen
  9. Den sidste dej af dejen rulles tyndt ud og ligges over tærten som et låg
  10. Der skæres små huller i dejen, så dampen kan sive ud
  11. Pensles med sammenpisket æg
  12. Bages ved 165 gr. alm ovn i 55 min

Velbekomme !

Tip: Servér tærten med en klat creme fraiche eller en kugle vaniljeis. 

 

Hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza på tallerken

Pizza – det er bare ren hygge! Herhjemme er hjemmebag i høj kurs, og når denne pizza kommer på bordet er der dømt hyggeaften. Jeg laver mine pizzaer med en fordej, dvs. jeg skal forberede noget af dejen aftenen forinden.

Der er forskellige metoder til at få den perfekte sprøde bund – jeg bruger et bagestål og det kan jeg varmt anbefale. Jeg syntes at et bagestål giver en virkelig god og sprød bund. Du kan købe dit eget bagestål her.

Prøv også min opskrift på et lækkert Italiensk foccacia brød her.

Fordej:

0,5 g gær, 70 g vand, 75 g hvedemel. Gæren røres ud i vandet og melet tilsættes. Det hele røres sammen og står i en tildækket skål ved stuetemperatur til næste dag.

Pizzadej (6 pizzaer):
  • 1 portion fordej
  • 130 g vand + 25 g vand sammen med saltet
  • 5 g gær
  • et drys sukker
  • et drys salt (tilsættes halvvejs i æltningen)
  • 200 g hvedemel
Sådan gør du
  1. Fordej, vand, gær, sukker og mel æltes rigtig godt sammen – jeg bruger min køkkenmaskine på medium hastighed i 10 min. Efter 5 min tilsættes  ekstra vand og salt
  2. Dejen hældes ud i et smurt fad og sættes til at hæve i ca 45 min. til dejen er blevet ca dobbelt så stor
  3. Dejen kommes herefter ud på et meldækket bord og deles i 6 stk. hvor enderne vendes inde under dejen, så den bliver rund. Skal nu hæve i 20 min
  4. Et stk. dej tages ud og vendes om. Sæt fingrene ned i dejen til du kan mærke bordet igennem, men uden at stikke fingrene igennem dejen.
  5. Før hænderne med håndfladerne nedad ind under dejen og løft den op så den forsigtigt trækkes til ønsket størrelse
  6. Læg den på et stykke bagepapir (helst ikke større end selve dejen, klip det lidt til)
  7. Jeg bager mine pizzaer på bagestål ved 275 grader varmluft i 6-8 min. (stålet varmes i 5 min mellem hver bagning). Hvis du har en pizzasten skal pizzaerne have et par min. længere.
Pizzasauce
  • 1 ds hk. tomater
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • Olivenolie til stegning
  • Timian og oregano efter smag
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Løget hakkes fint, og hvidløgene presses.
  2. Steges i olien til løget er glasklare.
  3. Tilsæt tomater, timian, oregano, salt og peber.
  4. Kog i 10 min.
  5. Blendes inden brug med en stav blender.

Fyld efter smag. På billedet har jeg rød peber i tern, mozarella, revet parmesan, kapers og frisk timian. 

Velbekomme !

Tip: Servér med lun kartoffelsalat til. Prøv også min super lækre opskrift på tarte flambée som et alternativ til den velkendte pizza. Du finder opskriften her

Indlægget indeholder affiliate links.

Teboller

 

boller på rist

Herhjemme er vi vilde med hjemmebagte boller til en kop kaffe. Duften som spreder sig i huset, indbyder øjeblikkeligt til hyggetid. Denne opskrift er super nem og giver de dejligste teboller.

Det skal du bruge (12 stk.):
  • 40 g gær
  • 40 g sukker
  • 3 dl. mælk
  • 3/4 dl. rapsolie
  • 550-600 g hvedemel
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 æg til pensling
Sådan gør du
  1. I en skål opløses gæren i sukkeret
  2. Lun mælk og olie og hæld det i skålen
  3. Tilsæt kardemomme og salt
  4. Melet tilsættes lidt ad gangen og ælt dejen godt (brug evt. ikke alt melet, dejen skal være smidig og lidt fugtig)
  5. Form 12 boller og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  6. Lad dem hæve 1 time
  7. Pensles med sammenpisket æg
  8. Bages ved 210 grader i ca 11-12 min.

Velbekomme !

lune lækre teboller fra ovnen