Sannes Bord

Bo Kho – vietnamesisk oksekødssuppe

Bo kho vietnamesisk oksekødssuppe med grøntsager og nudler

Bo Kho er, hvis du sprøger mig, virkelig en smagfuld og lækker vietnamesisk suppe. Den er fuld af saft og kraft, og indeholder simpelthen det lækreste møre kød i dejlig store tern.

Jeg er faktisk ret så vild med det vietnamesiske køkken. Jeg syntes, at deres smagssammensætninger er rigtig skønne. I deres supper især, bliver der virkelig heller ikke sparet på fyldet. Selvom dette ikke altid ser sådan ud, så får man virkelig “noget for pengene” her, så at sige. Bo Kho suppen er bestemt ingen undtagelse – den mætter virkelig godt, hvis der skulle være tvivlere.

Jeg har i denne opskrift valgt at bruge oksekød i form af en flanksteak. En flanksteak er forholdsvis billig og stammer fra koens slag. Dette kød egner sig rigtig godt til at blive marineret og det bliver dejligt mørt i en suppe. Pga. udskæringen er det også rigtig nemt at anvende til Bo Kho, fordi det er super nemt, blot at skære det i nogle fine tern når det i forvejen ikke er så tykt et stykke kød.

Jeg servere suppen med risnudler, da jeg syntes de er virkelig lækre at anvende til suppe, men du kunne også med fordel udskifte risnudlerne med de fine tynde glas nudler, det vil virkelig også se flot ud. Derudover topper jeg suppen med frisk koriander, og dette vil jeg virkelig anbefale at du ikke springer over, for det giver en virkelig fantastisk smag til hele suppen.

Bo Kho – vietnamesisk oksekødssuppe med nudler

Super lækker vietnamesisk suppe, fuld af smag, saft og kraft!
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid2 timer
Marinerings tid1 time
Ret: Hovedret, Suppe
Køkken: Vietnam
Keyword: bo kho, oksekød, spicy, suppe, vietnamesisk køkken
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 600 g Oksekød fx flanksteak

Marinade

  • 1 stang citrongræs
  • 2 spsk fish sauce
  • 2 fed hvidløg
  • 1 knold frisk ingefær
  • 20 sorte peberkorn
  • 1 tsk groft salt
  • ½ tsk gurkemeje
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ tsk spidskommen
  • 1 tsk paprika
  • 1 stjerne anis.

Suppekrydderi og fyld

  • 3 spsk smagsneutral olie
  • 4 fed hvidløg
  • 1 porre
  • 1 stort løg
  • rød chili
  • 1 dåse tomatpasta (70 g) dobbelt koncentreret
  • 1 dåse kokus mælk
  • 1 ½ L vand
  • 2 hele stjerneanis
  • 6 gulerødder
  • spsk soya
  • 1 spsk chiliolie

Tilbehør

  • 250-300 g (ris)nudler
  • lidt frisk koriander

Sådan gør du

Marinering af kødet

  • Start med at skære kødet ud i store tern, fjern evt. sener.
  • Del citrongræs på langs og tværs og giv stykkerne et slag med knivens bund af skaftet, så den lige bliver "mast" lidt.
  • Kom alle ingredienserne og kødet i en skål og bland det hele godt sammen.
  • Stil skålen i køleskabet med låg eller husholdningsfilm over og lad det marinere i mindst 30 minutter, men gerne længere hvis du har tid.

Suppen

  • Varm olien godt op i en stor gryde. Fisk citrongræsset op fra kødmarinaden og steg det af i olien i 1 minut, det frigiver en masse god smag.
  • Hak hvidløget og chilien fint og svits det af i olien, inden du tilsætter fint snittet løg og porre og lader det stege ved middel varme til løgene bliver glasklare.
  • Tilsæt kødet inkl. marinade og brun kødet på alle sider.
  • Tilsæt tomatpasta og rør godt rundt. Lad det hele svitse af i 3-4 minutter uden låg.
  • Tilsæt vand, kokus mælk og stjerne anis. Lad suppen koge ved svag varme i 1 time og 15 minutter.
  • Skræl og skær gulerødderne i tykke skiver og tilsæt dem til suppen sammen med soyasauce og chiliolie. Lad suppen koge yderligere 15 minutter. Kog imens nudlerne.
  • Fjern citrongræs, stjerne anis og de peberkorn du lige kan fiske op.
  • Servering: Kom nudler i bunden af tallerkenen og hæld derefter lidt suppe over og top evt med lidt frisk koriander.

Velbekomme !

bo kho vietnamesisk oksekødssuppe med nudler og grøntsager

Måske du også vil syntes om min nemme fiskesuppe. Du finder opskriften her.

Tarte flambée – flammkuchen

flammkuchen

Tarte flambée eller flammkuchen som den også kaldes, er super lækker både som forret, frokostret eller snack. Den ligner en pizza, med adskiller sig herfra da der ikke er gær i dejen. Faktisk bliver disse tarte flambée super sprøde, da bunden er virkelig tynd og ikke hæver så meget op.

Jeg stiftede første gang bekendtskab med tarte flambée, på min og Peters første udenlands rejse sammen.

Vi var taget til Italien på et hotel ophold ved Gardasøen, hvor vi fandt en lille gemt perle, af et torv ca. 1 km oppe af en klippeskråning. Jeg siger dig, det var hårdt i varmen at gå derop, for det var virkelig stejlt! Men da vi endelig nåede frem, var det som at træde lige ind i et postkort. Torvet var lille og intimt, og der var et par restauranter, hvor de lokale sad og talte om løst og fast og udsigten var virkelig skøn. Vi følte os så heldige over at have fundet denne skønne perle, som vi følte kun var vores. Vi satte os ned og ville bestille en skøn frokost, da tjeneren sagde at køkkenet var lukket “siesta” og skuffelsen var stor. Dog sagde hun venligt, at man kunne få flammkuchen og vin, så det bestilte vi. Og wow det var super lækkert!

Jeg har fået flammkucen andre steder siden, men intet har endnu kunne slå denne oplevelse, måske omgivelserne også spillede ind, men i hvert fald så har jeg virkelig lagt mit hoved i blød for, at kunne ramme den samme lækkerhed, som det Italienske torv fremtryllede. Det er lykkedes mig nu, at komme frem til denne opskrift, som virkelig vækker minderne frem og giver en helt feriestemning når denne tarte flambée serveres.

Jeg har dog ikke helt kunne bestemme mig for, om jeg bedst syntes om navnet tarte flambée eller flammkucen, så jeg har lidt beholdt dem begge her.

Nederest på siden, kan du se tre forslag til fyld, men du kan faktisk eksperimentere dig frem med al verdens variationer, jeg vil dog bare råde dig til, ikke at komme for meget fyld på. Dejen er meget delikat og tynd, så en overflod af fyld, vil gøre det hele til en lidt slap og evt. våd oplevelse. Jeg vil derimod hellere anbefale dig, at lave en ekstra flammkuchen og så spare lidt på fyldet.

Ydermere kan det være svært, at ramme den helt rigtige sprødhed i en almindelig ovn, men ikke os alle ligger lige inde med en stenovn, så derfor har jeg investeret i et bagestål. Jeg vil ikke gøre meget ud af reklame, men denne plade er simpelthen uundværlig for mig når jeg laver flammkuchen, pizza eller bager Italienske brød. Du kan købe et bagestål her, det vil du ikke fortryde.

Tarte flammbée – flammkuchen

Nem, lækker og autentisk opskrift på tarte flambée / flammkuchen.
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid45 minutter
Ret: appetizer, Forret, frokost, Snack
Køkken: Fransk, tysk
Keyword: flammkuchen, tarte flambée
Antal: 3 stk
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Dejen

  • 325 g God hvedemel, fx tipo 00
  • 3/4 dl olivenolie
  • dl varmt vand
  • 2 tsk salt

Creme fraiche sovsen

  • 5 spsk creme fraiche
  • 3 spsk neutral flødeost
  • 2 æggeblommer
  • lidt muskatnød
  • salt og peber

Forslag til fyld

  • 4 skiver parma skinke
  • et par skiver rødløg
  • 2-3 oliven
  • lidt fetaost
  • et par stilke rosmarin

Sådan gør du

  • Start med at lave dejen. Rør alle ingredienterne sammen i en skål, til du får en jævn dej uden at den klistre.
  • Lad dejen hvile mens du varmer ovnen godt op og forbereder fyldet.
  • Tænd ovnvn på 260 gr. alm ovn og hvis du har et bagestål, så varm den godt igennem ca. 30 minutter minumum.
  • Kom alle ingredienterne til sovsen i en skål og pisk det sammen. Krydr med lidt salt og frisk kværnet peber.
  • Skær et par løgringe og skær dine oliven i skiver.
  • Del dejen i tre og form hver som en bolle. Pres den flad og rul den helt tynd med en kagerulle.
    dej rullet tyndt ud til flammkuchen
  • Smør sovsen ud på dejen, undlad den sidste cm på kanten. Du skal bruge ca. 4 spsk pr. flammkuche.
    flammkuchen med creme fraiche sovs
  • Fordel fyldet ovenpå sovsen og afslut med at drysse lidt frisk rosmarin på.
  • Bag flammkuchen i ca. 15 minutter, men hold øje med den de sidste minutter. Den skal være mørk i kanten, men ikke branket.
    flammkuchen, tarte flambée
  • Serveres med det samme, mens den er rygende varm.

Velbekomme !

flammkuchen med parmaskinke og løg
Fyld: Parma skinke, rødløg, oliven, feta og rosmarin
flammkuchen med bacon og champignon
Fyld: Champignon, rødløg, bacon og oregano
flammkuchen med tomater, champignon og rødløg
Fyld: Friske tomater, champignon, rødløg, feta og oregano

Prøv også min opskrift på en super sprød og lækker hjemmelavet pizza. Du finder opskriften her.

Teksten indeholder affiliate marketing. Køber du et produkt via dette link, modtager jeg et lille beløb, som går til driften af denne hjemmeside.

Kalvefrikassé

kalvefrikassé med nye kartofler

Kalvefrikassé er en virkelig dejlig klassiker fra mormors køkken. Retten egner sig, hvis du spørger mig, i særdeleshed godt, som en lækker søndagsmenu. Du kan med fordel servere denne ret hele året og så tilføje de grøntsager som er i sæson, og på denne måde få en skøn og alsidig ret.

Jeg laver denne kalvefrikassé med kalveyderlår, da det er et skønt stykke kød, som du kan skære i nogle pæne stykker når det har kogt færdigt. Derudover bruger jeg altid grønne asparges, da jeg syntes at det giver stuvningen en virkelig skøn smag.

Du bestemmer selv hvor “sund” din fløde skal være i stuvningen, jeg bruger piskefløde, men det fungere faktisk også rigtig fint med madlavningsfløde på helt ned til 4 %.

Kalvefrikassé

Skøn og lækker klassiker fra mormors kødgryder.
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid2 timer
Ret: Hovedret, mormormad
Køkken: Dansk, Fransk
Keyword: frikassé, kalv, kalvefrikassé, stuvning
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 kg kalveyderlår
  • dl hvidvin
  • 1 stort løg
  • 3 laurbærblade
  • 8 sorte peberkorn
  • 4 tørrede enebær
  • 3 gulerødder
  • 1 pastinak
  • 1 bundt grønne asparges
  • dl ærter
  • 1 okse bouillonterning
  • 1 spsk groft salt

Saucen

  • 50 g smør
  • dl fløde
  • 5 spsk hvedemel
  • 1 spsk (klar) eddike
  • salt og (hvid)peber

Tilbehør

  • 1 kg (nye) kartofler
  • frisk persille eller dild

Sådan gør du

  • Kødet kommes i en stor gryde, i det helt stykke. Hæld vand i gryden til det lige dækker kødet.
  • Kog op og skum godt af. Lad det hele koge et par minutter og skum så det sidste af.
  • Tilsæt 1 gulerod, skåret i et par stykker. Løget skæres i kvarte og kommes i gryden, sammen med peberkorn, enebær, laurbærblade og hvidvin. Tilsæt desuden den nederste del af de grønne asparge – den del som man plejer at kassere, den kan give god smag til stuvningen.
  • Lad det hele koge ved svag varme i 2 timer, tjek løbende om der er mere skum der kan fjernes (det gør sovsen grumset, hvis ikke det fjernes).
  • Imens kødet koger, skræl og kog da kartoflerne i let saltet vand.
  • Skræl og skær de sidste gulerødder og pastinak i mønter, gerne lidt på skrå. Kog grøntsagerne i 5 minutter i let saltet vand.
  • Tag kødet op af kogevandet og læg det til at hvile under et stykke staniol. Si kogevandet over i en skål, da du skal bruge det til sovsen. Kassér grøntsagerne.

Stuvningen

  • Smelt smørret i en gryde og pisk derefter melet til en smørbolle. Skru ned til middelvarme og tilsæt kogevandet lidt efter lidt til sovsen får en passende konsistens. Pisk det hele godt sammen, så der ikke er klumper i sovsen.
  • Lad sovsen kog i 10 minutter ved svag varme. Skær kødet ud i passende skiver
  • Tilsæt fløde, kød, ærter og de kogte grøntsager. Smag til med salt og peber.
  • Serveres med kogte kartofler og et drys af fx groft hakket persille eller frisk dild.

Velbekomme !

kalvefrikassé med nye kartofler

Kaffesirup med vanilje

Kaffesirup med vanilje er virkelig skønt. Jeg er flittig bruger/ nyder af kaffesirup til min iskaffe. Jeg får stort set en iskaffe dagligt her sommeren igennem, så det bliver til lidt sirup også..

I denne opskrift har jeg lavet en sirup med dejlig smag af vanilje og et lille hint af karamel pga. den brune farin. Siruppen passer super godt til iskaffe, is desserter, frugtsalaten eller bare i en kop café latte eller lignende.

Da det kan være svært at se når siruppen er i gryden, om den er en passende tykkelse, vil jeg anbefale dig lige at teste den, ved at dryppe en dråbe ned på en kold tallerken. Her vil du kunne se hvilken konsistens siruppen får, når den er afkølet. Hvis du, efter min anviste tid, syntes at siruppen er enten for tyk eller for tynd, kan du henholdsvis koge den lidt længere, eller tilsætte en smule mere vand.

Den færdige kaffesirup med vanilje kan holde sig i 1-2 måneder, gerne på køl.

Kaffesirup med vanilje

Lækker hjemmelavet kaffesirup med dejlig smag af vanilje.
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 minutter
Ret: sirup, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: kaffesirup, sirup, tilbehør
Antal: 2 dl
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 dl sukker
  • 1 spsk brun farin
  • 2 spsk glucosesirup
  • 2 dl vand
  • 1 lille vaniljestang el. 1 spsk. vaniljesukker

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en kniv. Mas vaniljekornene ud i lidt af sukkeret, så kornene deles.
  • Kom alle ingredienserne i en gryde og kog det i 10 minutter, rør lidt i gryden af og til.
  • Test konsistensen på en kold tallerken og tilføj evt. lidt mere vand eller kog massen et par minutter. Jeg kan godt lide at siruppen ikke er for tyk.
  • Lad siruppen køle af i gryden og hæld den så på et skoldet patentglas eller en lille flaske.

Velbekomme !

Se min opskrift på en nem iskaffe her.

Ovndampet torsk med sennepssauce

ovndampet torsk, nye kartofler, sennepssauce og garniture

Ovndampet torsk er en super simpel, men rigtig dejlig måde at tilberede en torsk på. Ved at ovndampe torsken beholder du saft og kraft i kødet og undgår dermed at sidde tilbage med et tørt stykke fisk. Jeg bruger torskeloins, men du kan sagtens bruge den lidt billigere torskefilet i stedet, dog skal tiden i ovn være lidt kortere – omkring 10 minutter, da torskefileterne ofte er noget tyndere end torkeloins.

Det er en god gammel klassiker, at servere nye kartofler og en sennepssauce til torsk. Det smager rigtig dejligt, så det har jeg ikke set nogen grund til at pille ved. Til gengæld har jeg eksperimenteret lidt med hvilken gerniture der så ville kunne samle retten på en lidt frisk måde. Jeg er kommet frem til, at rødbeder, frisk peberrod, sprød Serano skinke, lidt brøndkarse og et pocheret æg lige er sagen.

Mange bliver lidt nervøs ved tanken om at skulle pochere et æg. Det lyder svært, men hvis du sprøger mig, så er det faktisk ganske lige til.
Sådan pochere du et æg: Tag en bred gryde og fyld 1 L vand i, tilsæt 3 spsk. eddike og lad vandet koge op. Slå et æg ud i en lille skål eller kop, skru ned for varmen så vandet ikke længere koger og bring vandet i bevægelse ved at røre rundt i gryden med en ske. Lad ægget glide ned i gryden og hjælp det med at samle sig ved at røre forsigtig rundt i vandet, og hold vandet i bevægelse indtil æggehviden har samlet sig om blommen. Lad ægget pochere (ikke koge) i 2-2½ minut og tag det så forsigtigt op og kom det kortvarigt i koldt vand, inden det serveres.

Alternativt kunne du sagtens servere halvverede og smilende (blødkogt) æg i stedet for de pocherede.

Ovndampet torsk med sennepssauce, nye kartofler og garniture

Saftig og lækker ovndampet torsk med den velkendte sennepssauce, nye kartofler og lidt frisk garniture.
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid15 minutter
Ret: Fisk, Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: fisk, torsk
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 500-600 g torskeloins
  • ½ kg nye kartofler
  • 2-3 æg
  • lidt olivenolie
  • groft salt og friskkværnet peber

Sennepssauce

  • 25 g smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk dijon sennep
  • salt og hvid peber

Garniture

  • 2-3 skiver serano skinke
  • 6-8 skiver syltede rødbeder
  • lidt høvlet frisk peberrod
  • lidt brøndkarse

Sådan gør du

  • Start med at rense kartoflerne og sæt dem til at koge i letsaltet vand.
  • Steg serano skinken helt sprød på en tør pande.
  • Skær torskeloins filet ud i passende stykker ca 10 cm pr stk.
  • Hæld lidt olivenolie i et ildfast fad og læg torkestykkerne oven på. Kryder med groft salt og friskkværnet peber.
  • Læg et stykke staniol over fadet og dam fisken ved 200 gr. alm. ovn i ca. 15-17 minutter (alt afhængig af tykkelsen på fisken).
  • Lav imens fisken damper, sennepssaucen.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Rør hurtigt sammen til en melbolle og tilsæt mælken lidt ad gangen mens der piskes godt. Når alt mælk er tilsæt og melbollen er opløst heri, tilsættes fløden og saucen koges godt igennem. Smag til med salt, hvid peber og dijon sennep.
  • Når fisken er ved at være færdig, begynder du at pochere æggene. Et æg ad gangen.
  • Anret fisken med først lidt brøndkarse, så et par skiver rødbeder, lidt frisk høvlet peberrod og tilsidst det pocherede æg på toppen. Ved siden et par kartofler med sennepssauce.

Velbekomme !

ovndampet torsk med sennepssauce, nye kartofler og garniture

Hvis du er mere til den traditionelle udgave af torsk med sennepssovs, så servér blot din ovndampet torsk med gode nye kartofler, lidt frisk hakket persille og sennepssauce. Det er også rigtig dejligt.

Falafel med chili

Falafel med chili er super lækkert! Og faktisk er falafel gået hen og blevet det helt store hit herhjemme. Når der en gang i mellem står kødfri-dag på kalenderen, så skal der ikke meget betænkningstid til, før der bliver foreslået falafel.

I denne opskrift har jeg lavet en spicy falafel med chili og det fungere faktisk rigtig godt. Prøv også mine opskrifter på traditionel falafel eller falafel med tun.

Du kan eksperimentere med, at tilføje lidt mere eller mindre chili efter smag, men denne opskrift giver en dejlig medium stærk smag af chili vil jeg mene. Jeg bruger et par små tørrede chillier “Guindilla Rama”, som jeg har taget med hjem fra vores seneste ferie i Spanien. Det skal lige siges, at jeg elsker at hamstre krydderier når vi er i Spanien. De har så mange lækre krydderier i deres supermarkeder og det er virkelig billigt. Så min kuffert er altid proppet med små krydderiglas på flyveturen hjem.

Nå men tilbage til falaflerne. Jeg bruger denne milde spanske chili, da jeg syntes den giver en super dejlig smag. Alternativt kunne du sagtens bruge en almindelig rød frisk chili og så evt. undlade cayennepeber.

Hvis du gerne vil lave en stor portion og gemme til en anden dag, nu du er i gang, så kan du sagtens lave en dobbelt portion og så fryse halvdelen af falafel-farsen, men den del som skal fryses skal du undlade at komme bagepulver i, før efter optøning.

Jeg servere gerne min falafel med en god salat og en god hjemmelavet hummus eller som fyld i pitabrød og tortillas. Prøv mine opskrifter på traditionel hummus eller hummus med advokado begge passer perfekt til falafel med chili.

Falafel med chili

Lækker spicy og sprød hjemmelavet falafel med chili.
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid20 minutter
Iblødsætning af kikærter15 timer
Ret: Hovedret, Vegetar
Køkken: mellemøsten
Keyword: chili, falafel, kikærter, kødfri, vegetar
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 300 g kikærter
  • 1 rødløg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 tørrede chili (Guindilla Rama)
  • 2 bunter persille
  • skal af ½ citron
  • 3 spsk hvedemel
  • ½ tsk bagepulver
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 tsk koriander
  • ½ tsk cayennepeber
  • 1 tsk røget paprika
  • 2 tsk salt
  • 1 l Olie til fritering

Sådan gør du

  • Start med at iblødsætte kikærterne natten over, min 15 timer, i rigeligt vand.
  • Skyld kikærterne, hæld vandet fra og hak dem fint. Jeg bruger en foodprocessor.
  • Hak løg, hvidløg, persille, citronskal og chili til en fin krydderurte fars. Jeg bruger igen en foodprocessor.
  • Kom kikærter, krydderurtefarsen og de øvrige ingredienser i en skål og bland det hele sammen til en fars. Husk hvis du skal fryse noget af portionen, skal du IKKE tilsætte bagepulver til den del, som skal fryses.
    falafel fars
  • Lad farsen stå i min. 20 minutter og hvile, så smagene trækker godt ud i kikærterne.
  • Varm olien godt op i en gryde. Test om olien er klar ved at stikke en træ-tandstik/ cocktailpind ned i olien – hvis det syder og bobler omkring pinden er olien klar.
  • Form 4-5 falafel kugler ad gangen og sænk dem ned i olien. Steges i 4-6 minutter, til de er gyldne.
  • Tag falaflerne op ad olien med en hulske og lad dem dryppe af på en tallerken med et par stykker køkkenrulle.
  • Servér falaflerne med en god salat og hummus.

Velbekomme !

falafel med chili, frisk salat og hummus
falafel med chili

Foccacia med rosmarin

foccacia med rosmarin

Foccacia er et super lækkert madbrød, om jeg elsker at bage og servere for mine gæster. Jeg servere ofte dette brød til en hyggelig tapas aften, hvor brødet bliver skåret ud i små firkanter og så kan dyppes i en masse lækre tapanader mv. Jo det er ikke helt dumt!

I Italien blev dette brød oprindeligt bagt over et ildsted, deraf navnet, som stammer fra det Italienske ord fuoco – ild. Jeg har købt mig en bageplade af stål – bagestålet, som jeg altid bruger til at bage brødet på herhjemme. Brødet kommes i en foliebakke og stilles ind på bagestålet – efter bagningen smager det fuldstændigt autentisk, fordi bunden simpelthen bare er super sprød og lækkker!

Jeg kan varmt anbefale dig at købet dit eget bagestål, hvis du får lyst til at bage foccacia og i særdeleshed hvis du laver hjemmetlavet pizza en gang imellem (se min opskrift på den lækreste hjemmelavede pizza her). Stålet giver brødet en helt vildt lækker og sprød bund. Jeg brugte før i tiden bare en billig pizzasten, men den går lidt “kold” under bagningen og det tager lang tid før den bliver ordentlig varm mellem bagningerne, hvilket bagestålet ikke gør. Du kan købe et bagestål her – tjek det ud og se om det er noget for dig, du vil ikke fortryde det.

Når det blev snart et helt reklameindslag det her – det var jo faktisk ikke meningen, så tilbage til brødet. For at få det bedste foccaciabrød, er du nød til at starte aftenen før du bager brødet, og her skal du lave en lille fordej. Fordejen er super nem at bikse sammen og skal bare stå under låg eller med et vistestykke over sig, natten igennem. Fordejen er meget vigtig, for den er både med til at syrne brødet og giver en lidt “sej” tekstur i brødet, så du ikke bare står med en almindelig bolle-dej.

Jeg bruger altid en røremaskine når jeg laver denne dej, fordi den er ret våd og det næsten ikke er til at rører sammen uden brug af en maskine.

Foccacia med rosmarin

Lækker, sprød og luftig italiensk foccacia med frisk rosmarin og groft salt.
Tilb. tid20 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Ret: brød
Køkken: Italiensk
Keyword: brød, Foccacia, madbrød, tapas
Antal: 1 stort brød
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Fordej

  • dl vand
  • 1 g gær
  • 25 g fuldkorns hvedemel
  • 125 g hvedemel (gerne tipo 00)

Foccacia

  • 1 portion fordej
  • 3 dl lunkent vand
  • 12 g gær
  • 1 tsk sukker
  • tsk salt
  • 60 g durummel
  • 275 g hvedemel (gerne tipo 00)

Drys

  • 1-2 kviste frisk rosmarin
  • lidt groft salt
  • olivenolie

Sådan gør du

Fordej

  • Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Rør det hele sammen med en ske (det skal kun lige røres sammen og ikke mere).
  • Stil dejen til at hvile under låg eller et viskestykke i 12-24 timer ved stuetemperatur.

Foccacia

  • Start med at gemme saltet i en lille skål, da det først skal i dejen senere.
  • Kom alle ingredienserne og din fordej i en skål (undtagen salt).
  • Rør ingredienserne sammen til en dej med en spartel i ca. 1 minut og skift så til dejkrog.
  • Ælt dejen ved høj hastighed (jeg bruger trin 5 ud af 6) i 10 minutter.
  • Tilsæt salt og ælt dejen i yderligere 3 minutter.
  • Hæld dejen i et smurt ildfastfad (jeg bruger en spray olie) og lad det hæve under plast (det er en god ide at spraye din plast med lidt olie, ellers hænger dejen i) til dobbelt størrelse. Hævetid 40-50 minutter ca.
  • Fold alle sider af dejen ind over midten. Dvs. start med den ene korte side og fold den hen over midten af brødet, tags så fat som den modsatte side og fold den ind over midten. Tag nu de to brede sider og fold også dem skiftevis ind over midten. Lad nu dejen hæve under plast i yderligere 20 minutter.
  • Hæld dejen ud på et mældækket bord (godt med mel) og vend igen begge ender ind over midten.
  • Dej evt. dejen i to brød eller kom hele dejen i et stort ildfast fad.
  • Hæld godt med olie over brødet og "prik" huller, ved at presse fingrene stille og roligt ned i dejen til du lige mærker bunden af fadet. Gør dette i hele dejen.
    foccacia dej
  • Drys med groft salt og frisk rosmarin. Lad dejen hæve i 10 minutter.
    foccacia dej med rosmarin
  • Bages ved 250 grader alm. ovn i 14 minutter.

Velbekomme !

foccacia brød med rosmarin
foccacia brød skåret ud

Teksten indeholder affiliate marketing. Køber du et produkt via dette link, modtager jeg et lille beløb, som går til driften af denne hjemmeside.

Flæskestegsburger – så det synger

flæskestegsburger med spinatsalat og kartoffelbåde

Flæskestegsburger er jo simpelthen helt fantastisk! Det er en god gammel klassiker som de fleste kan lide. I denne opskrift har jeg lige piftet klassikeren lidt op og lavet en, syntes jeg selv, rigtig lækker, snasket og syndig sommerlig udgave!

Nu har jeg jo faktisk engang for efterhånden mange år siden, arbejdet i en grill bar. Dengang havde vi også flæskestegsburger eller ribbenstegsburger, som det faktisk var, på menuen. Den bestod af den helt simple og klassiske hvedemels-burgerbolle (du ved dén der som stadig serveres i de fleste grill-barer), et par skiver ribbensteg, lidt agurkesalat og et par skefulde almindeligt syltet rødkål – nogle kunder ville dog også gerne have remulade i, men det var sådan set det. Det smager fint, men i denne opskrift har jeg tilført lidt ekstra lækkerier. Jeg syntes nemlig at den gamle udgave, var lidt kedelig og den trængte til et løft. Det må man jo så sige at den bestemt har fået her.

Jeg tilbereder min flæskesteg over grillen på rot, fordi stegen på denne måde både bliver ekstra sprød hele vejen rundt, men den bliver også virkelig saftig, da fedtet bliver længere ved stegen end hvis den blot havde ligget stille i et fad eller på grillristen! Jeg bruger altid indirekte varmen indtil 5 minutter før servering, på den måde bliver sværene sprøde, men ikke forkullede.

Du kan sagtens bruge et par gode købte burgerboller, eller blot riste et par skiver lyst brød, men jeg vil dog klart anbefale at du lige bager et par brioche burgerboller, når nu det skal være. Du kan finde min opskrift på de lækreste brioche burgerboller her.

Flæskestegsburger

Dette er den utimative flæskestegsburger, som smager så det synger..!
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid2 timer
Tilbehøret45 minutter
Ret: burger, comfortfood, Hovedret
Køkken: Amerikansk, Dansk
Keyword: Brioche, burger, flæskesteg
Antal: 8 burgere
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 2 kg flæskesteg
  • salt og peber
  • 8 stk brioche burgerboller

Tilbehør

  • 1 portion agurkesalat
  • 1 portion syltede rødløg
  • 1 portion hurtig syltet rødkål
  • 1 portion mild senneps dressing
  • mayonnaise

Sådan gør du

  • Start med at skylle og derefter aftørre din flæskesteg. Hvis du vil have stegen ekstra mør og lækker, så gnider du groft salt ned mellem sværerne og lader den hvile i køleskabet til næste dag.
  • Krydr med groft salt og gnid det god ned mellem sværene. Krydr med friskkværnet peber.
  • Steg din flæskesteg på grillen ved ca. 210 grader i 2 timer. Jeg bruger altid et rotisseri på min weber gril.
    flæskesteg på rotisseri
  • Skær stegen ud i skiver á ca. 1 cm tykkelse.

Samling af burgeren

  • Smør bunden af burgerbollen med lidt god mayonnaise.
  • Dæk bunden med hurtig syltet rådkål og syltede rødløg.
  • Kom skiver af flæskestegen på (2-3 stykker) og top det med agurkesalat.
  • Tilfør godt med dressing og læg låg på burgeren.
  • Servér fx med lidt krydrede kartoffelbåde og en lækker spinatsalat.
    flæskestegsburger med spinatsalat og kartoffelbåde

Herunder finder du opskrifterne til tilbehøret til en flæskestegsburger:

Agurkesalat

Hjemmelavet agurkesalat, nemt og lækkert.
Forb. tid15 minutter
Tid på køl inden servering30 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: Agurkesalat, syltning
Antal: 1 glas
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 agurk
  • 2 dl eddike
  • 2 dl vand
  • 3 spsk sukker
  • tsk salt + lidt salt til forberedelse af agurken
  • friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Skyld agurken og skær den i tynde skiver. Hvis du ejer et mandolinjern, så brug den endelig.
  • Drys skiverne med salt og lad dem ligge og udvande mens du laver syltelagen.
  • Kom eddike, vand, sukker, salt og friskkværnet peber i en gryde og kog det indtil sukkeret er helt opløst.
  • Skyld evt. dit patentglas med atamon tilblandet vand.
  • Klem vandet fra agurkeskiverne og kom dem op i glasset.
  • Hæld lagen ned i glasset og rør rundt.
  • Lad glasset stå på køl og trække i mindst 30 minutter før servering og gerne længere.

Syltede rødløg

Lækre søde og syrlige rødløg, klar til at spise umiddelbart efter afkøling.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid5 minutter
Ret: Tilbehør
Keyword: rødløg, syltning, tilbehør
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 4 rødløg
  • dl sukker
  • dl eddike
  • ½ dl vand
  • 1 tsk honning
  • 8 hele rosenpeber korn
  • 1/4 tsk salt

Sådan gør du

  • Kom eddike, vand, salt, sukker og honning i en gryde og kog det op, så sukkeret smelter væk.
  • Skær dine læge i skiver, ringe eller halv-ringe (alt efter hvad du syntes er lækrest), og kom dem op i lagen og kog dem med i 1 minut.
  • Tag gryden af varmen og lad den stå og køle lidt af.
  • Klargør et patentglas, evt. skyld det i atamon, hvis du ønsker lidt ekstra holdbarhed til dine løg.
  • Hæld løg og lage op i glasset og tilsæt så peberkorn og rør rundt.
  • Lad løgene køle helt af, før du lukker glasset og stiller det på køl.
  • Kan spises umiddelbart efter afkøling, men de bliver også rigtig gode hvis de kan stå på køl et par timer, eller til dagen efter.

Hurtigt syltet rødkål

Lækker syrlig og sprød syltet rødkål.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid5 minutter
Trækketid1 time
Ret: Syltning, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: Rødkål, syltning, tilbehør
Antal: 1 glas
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • ½ rødkål ca. 500 g
  • dl eddike
  • ½ dl balsamico
  • 7 spsk honning
  • 1 spsk soya
  • 4 hele kardemomme kerner
  • 3 hele enebær
  • 3 hele rosenpeber

Sådan gør du

  • Start med at koge en sylte marinade op af alle ingredienserne undtagen kål i en gryde.
  • Snit rødkålen fint i strimler og kom det i en skål.
  • Når marinaden er kogt op og honningen er helt smeltet tages gryden af varmen.
  • Hæld marinaden over kålen og vend det hele sammen.
  • Lad kålen stå og trække og afkøle i en time. Rør i kålen et par gange undervejs.
  • Servéres afkølet, eller kommes på patentglas og opbevares i køleskab.

Mild senneps dressing

Lækker dressing med en mild smag af sennep.
Forb. tid5 minutter
Ret: dressing, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: creme fraiche, dressing, sennep
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 8 spsk creme fraiche
  • 8 spsk god mayonnaise
  • 5 tsk dijon sennep
  • 2 tsk æblecider eddike
  • 2 tsk akacie honning
  • salt
  • hvid peber

Sådan gør du

  • Rør alle ingredienserne sammen og smag til med salt, hvid peber og sennep.

Velbekomme !

flæskestegsburger

Tip: Prøv min opskrift på en rigtig lækker spinat salat med pinjekerner, som passer super godt som tilbehør til denne burger. Du finder opskriften på salaten her.

Mild senneps dressing

Denne dressing har en dejlig mild smag af sennep, og passer derfor super godt til både sandwich, burgere og salater.

Jeg har lavet den med en mild smag, da man således kan tilføre lidt mere sennep hvis det ønskes. Personligt syntes jeg at sennep smager godt, men jeg er ikke vild med når det bliver smagen bliver kraftig, fordi jeg så syntes at det bliver for styrende og overdøvende for andre smage. Men jeg syntes at du skal prøve dig lidt frem, for at finde frem til netop dit niveau af sennep.

Jeg syntes i særdeleshed, at en mild senneps dressing passer godt i en flæskestegsburger. Du finder min opskrift på den utimative flæskestegsburger her.

Mild senneps dressing

Lækker dressing med en mild smag af sennep.
Forb. tid5 minutter
Ret: dressing, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: creme fraiche, dressing, sennep
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 8 spsk creme fraiche
  • 8 spsk god mayonnaise
  • 5 tsk dijon sennep
  • 2 tsk æblecider eddike
  • 2 tsk akacie honning
  • salt
  • hvid peber

Sådan gør du

  • Rør alle ingredienserne sammen og smag til med salt, hvid peber og sennep.

Tip: Prøv fx denne dressing i en lækker flæskestegsburger (se billedet nedenfor).

flæskestegsburger

Hurtig syltet rødkål

Hurtigt syltet rødkål er både super nemt og virkelig en dejlig spise, som tilbehør til rigtig mange retter. Og så er det jo ikke kun et tilbehør som hører julen til, selvom det jo nok er det de fleste af os forbinder denne kål med.

I denne opskrift har jeg lavet en syrlig og sprød syltet rødkål, som jeg syntes er virkelig lækkert som tilbehør til fx sommerens grillretter eller i en lækker flæskestegsburger mv.

Efter ca. en times afkøling, hvor kålen har stået og suget og soppet af sylte-marinade er det klar til at spise. Du kan også med fordel lave kålen dagen før den skal bruges, og på denne måde give kålen ekstra meget smag.

Hurtigt syltet rødkål

Lækker syrlig og sprød syltet rødkål.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid5 minutter
Trækketid1 time
Ret: Syltning, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: Rødkål, syltning, tilbehør
Antal: 1 glas
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • ½ rødkål ca. 500 g
  • dl eddike
  • ½ dl balsamico
  • 7 spsk honning
  • 1 spsk soya
  • 4 hele kardemomme kerner
  • 3 hele enebær
  • 3 hele rosenpeber

Sådan gør du

  • Start med at koge en sylte marinade op af alle ingredienserne undtagen kål i en gryde.
  • Snit rødkålen fint i strimler og kom det i en skål.
  • Når marinaden er kogt op og honningen er helt smeltet tages gryden af varmen.
  • Hæld marinaden over kålen og vend det hele sammen.
  • Lad kålen stå og trække og afkøle i en time. Rør i kålen et par gange undervejs.
  • Servéres afkølet, eller kommes på patentglas og opbevares i køleskab.

Velbekomme !

hurtigt syltet rødkål