Sannes Bord

Flødekartofler

Hjemmelavede flødekartofler i fad

Flødekartofler er bare skønt. Det er en rigtig klassiker fra barndommen og familiefesterne i forsamlingshuse rundt omkring i landet. Men jeg vi nu sige, at denne skønne kartoffelret, satdig kan noget. Det smager super skønt og kræver faktisk ikke alverden.

Flødekartofler kan du sagtens lave dagen i forvejen og så varme stille og roligt op inden servering. Med fordel, kan du vente med at drysse revet ost på toppen til den dag du skal servere, så bliver det bedst.

Jeg vælger at rive mine kartofler på et mandolinjern, fordi det giver en god ensartethed og gør at tilberedningen bliver mere jævn. Det er en smagssag hvor tynde kartoflerne ønskes til dine flødekartofler, men jeg kan godt lide dem tynde. Hvis du gør dem lidt tykkere end mine 2mm, så er du nød til lige at kontrollere dem inden du tager dem ud af ovnen, for måske de lige skal have et par minutter ekstra i forhold til den i opskriften angivne tilberedningstid.

Servér dine flødekartofler til fx kogt hamburgerryg, eller prøv mine opskrifter på glasseret skineculotte, juleskinke, pulled pork eller noget helt andet. Mulighederne er mange.

Flødekartofler

Lækre hjemmelavede flødekartofler, lige klar til servering.
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid55 minutter
Ret: aftensmad, mormormad, Tilbehør
Køkken: Dansk
Keyword: aftensmad, flødekartofler, kartofler, mormormad, smovsemad, tilbehør
Antal: 4 personer

Equipment

  • Mandolinjern valgfrit

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 50 g smør
  • 5 dl fløde
  • ½-1 tsk muskatnød
  • 50 g revet ost
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175 gr. varmluft. Skræl kartoflerne og skær dem på mandolinjernet. Hvis du ikke har et mandolinjern, så skær dem i tynde skiver.
  • Pil løget og skær også dette på mandolinjernet i tynde skiver.
  • Pil hvidløg og hak det fint.
  • Smør et ildfast fad med smør, du kan med fordel anvende en spraysmør.
  • Kom kartofler, løg og hvidløg, samt lidt salt og peber i en skål og bland det hele sammen.
  • Fordel kartoffel-løgblandingen i det ildfaste fad og skær smørret i små stykker og fordel dem rundt på toppen af blandingen.
  • Sæt fadet i ovnen og bag kartoflerne i 10 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen og fordel halvdelen af fløden ud over kartoflerne. Drys med muskatnød på toppen. Bag kartoflerne igen i 25 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen og fordel resten af fløden over kartoflerne og drys med revet ost. Bag kartoflerne i 15 min, hvis dine kartofler er lidt tykkere end 2mm, så prøv lige at tjekke deres mørhed med en stegenål eller lign., hvis de stadig er lidt hårde, så giv dem 5 min. mere.

Velbekomme !

Tip: Du kan med fordel, krydre dine flødekartofler lidt. Når du tager fadet ud for at fordele den sidste mængde fløde og ost, så kan du lægge et par kviste af fx frisk timian eller rosmarin over kartfolerne, og de vil få en dejlig krydret smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering