Sannes Bord

Foccacia med rosmarin

foccacia med rosmarin

Foccacia er et super lækkert madbrød, om jeg elsker at bage og servere for mine gæster. Jeg servere ofte dette brød til en hyggelig tapas aften, hvor brødet bliver skåret ud i små firkanter og så kan dyppes i en masse lækre tapanader mv. Jo det er ikke helt dumt!

I Italien blev dette brød oprindeligt bagt over et ildsted, deraf navnet, som stammer fra det Italienske ord fuoco – ild. Jeg har købt mig en bageplade af stål – bagestålet, som jeg altid bruger til at bage brødet på herhjemme. Brødet kommes i en foliebakke og stilles ind på bagestålet – efter bagningen smager det fuldstændigt autentisk, fordi bunden simpelthen bare er super sprød og lækkker!

Jeg kan varmt anbefale dig at købet dit eget bagestål, hvis du får lyst til at bage foccacia og i særdeleshed hvis du laver hjemmetlavet pizza en gang imellem (se min opskrift på den lækreste hjemmelavede pizza her). Stålet giver brødet en helt vildt lækker og sprød bund. Jeg brugte før i tiden bare en billig pizzasten, men den går lidt “kold” under bagningen og det tager lang tid før den bliver ordentlig varm mellem bagningerne, hvilket bagestålet ikke gør. Du kan købe et bagestål her – tjek det ud og se om det er noget for dig, du vil ikke fortryde det.

Når det blev snart et helt reklameindslag det her – det var jo faktisk ikke meningen, så tilbage til brødet. For at få det bedste foccaciabrød, er du nød til at starte aftenen før du bager brødet, og her skal du lave en lille fordej. Fordejen er super nem at bikse sammen og skal bare stå under låg eller med et vistestykke over sig, natten igennem. Fordejen er meget vigtig, for den er både med til at syrne brødet og giver en lidt “sej” tekstur i brødet, så du ikke bare står med en almindelig bolle-dej.

Jeg bruger altid en røremaskine når jeg laver denne dej, fordi den er ret våd og det næsten ikke er til at rører sammen uden brug af en maskine.

Foccacia med rosmarin

Lækker, sprød og luftig italiensk foccacia med frisk rosmarin og groft salt.
Tilb. tid20 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Ret: brød
Køkken: Italiensk
Keyword: brød, Foccacia, madbrød, tapas
Antal: 1 stort brød
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Fordej

  • dl vand
  • 1 g gær
  • 25 g fuldkorns hvedemel
  • 125 g hvedemel (gerne tipo 00)

Foccacia

  • 1 portion fordej
  • 3 dl lunkent vand
  • 12 g gær
  • 1 tsk sukker
  • tsk salt
  • 60 g durummel
  • 275 g hvedemel (gerne tipo 00)

Drys

  • 1-2 kviste frisk rosmarin
  • lidt groft salt
  • olivenolie

Sådan gør du

Fordej

  • Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Rør det hele sammen med en ske (det skal kun lige røres sammen og ikke mere).
  • Stil dejen til at hvile under låg eller et viskestykke i 12-24 timer ved stuetemperatur.

Foccacia

  • Start med at gemme saltet i en lille skål, da det først skal i dejen senere.
  • Kom alle ingredienserne og din fordej i en skål (undtagen salt).
  • Rør ingredienserne sammen til en dej med en spartel i ca. 1 minut og skift så til dejkrog.
  • Ælt dejen ved høj hastighed (jeg bruger trin 5 ud af 6) i 10 minutter.
  • Tilsæt salt og ælt dejen i yderligere 3 minutter.
  • Hæld dejen i et smurt ildfastfad (jeg bruger en spray olie) og lad det hæve under plast (det er en god ide at spraye din plast med lidt olie, ellers hænger dejen i) til dobbelt størrelse. Hævetid 40-50 minutter ca.
  • Fold alle sider af dejen ind over midten. Dvs. start med den ene korte side og fold den hen over midten af brødet, tags så fat som den modsatte side og fold den ind over midten. Tag nu de to brede sider og fold også dem skiftevis ind over midten. Lad nu dejen hæve under plast i yderligere 20 minutter.
  • Hæld dejen ud på et mældækket bord (godt med mel) og vend igen begge ender ind over midten.
  • Dej evt. dejen i to brød eller kom hele dejen i et stort ildfast fad.
  • Hæld godt med olie over brødet og "prik" huller, ved at presse fingrene stille og roligt ned i dejen til du lige mærker bunden af fadet. Gør dette i hele dejen.
    foccacia dej
  • Drys med groft salt og frisk rosmarin. Lad dejen hæve i 10 minutter.
    foccacia dej med rosmarin
  • Bages ved 250 grader alm. ovn i 14 minutter.

Velbekomme !

foccacia brød med rosmarin
foccacia brød skåret ud

Teksten indeholder affiliate marketing. Køber du et produkt via dette link, modtager jeg et lille beløb, som går til driften af denne hjemmeside.

2 Comments on Foccacia med rosmarin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering