Sannes Bord

Jul lige om hjørnet.

Den kolde tid er endnu en gang over os, og julen kan anes lige rundt om hjørnet.

Jeg syntes et kalenderår går utrolig stærkt. Det føles slet ikke, som om at det allerede er et helt år siden, jeg sidst skulle pynte op til jul og gik og nød spændingen om, alt den dejlige familietid der var i vente.

I min familie, har vi altid hygget os meget op til jul og det er noget jeg har videreført til min egen lille familie og nyder i fulde drag, nu vi selv har fået børn. Vores to søde og smukke tvillingepiger er i år meget mere med i alt jule-staset, for de er nemlig blevet 2,5 år gamle. Det er så hyggeligt, uskyldigt og dejligt at følge med i, hvordan de tror på nisser og julemanden og er så utroligt, som kun børn kan være det, spændte på hvad julen skal bringe.

Jeg elsker de gamle traditioner, men vi nyder også at lave vores egne. Vi skal have bagt lidt julekager snart, så vores gæster kan nyde dem hele december. Jeg har tænkt mig, at der selvfølgelig skal bages klassiske brunkager – ingen jul uden duften af disse skønne kager, som breder sig i hele huset. Derudover er jeg blevet ret så vild med biscotti både klassisk og med julekrydderier. Biscotti er en virkelig lækker lille kage til kaffen og så holder de sig rigtig godt, og kan laves i rigtig god tid og stadig være lækre til jul.

biscotti med julekrydderier

Når det skal være lidt mere specielt og der skal lidt mere kage til, så nyder jeg virkelig at lave en god og lækker cheesecake. Og her har jeg også lavet en speciel jule-udgave Cheesecake med hvid chokolade og julebund. Den kan klart anbefales, for den smager helt fantastisk og så er den super fin som dessert efter en god julemiddag, eller som vi gjorde et år – der var den dessert efter nytårsmiddagen.

En anden julekage, som jeg virkelig nyder at lave, når der skal en rigtig god og smuk lille kage på bordet, er mine skønne jule cup cakes, Sannes christmas cup cakes disse små skønne kager emmer af jul, og så er de bare så fine og julet.

En anden mad-tradition herhjemme, som vi også skal have spist os igennem i år, er surrib. Surrib er altid blevet serveret i mit barndomshjem, og det har altid varslet at nu er julen virkelig kommet. Det er en ret, som vi herhjemme kun nyder til jul, og det gør den lige det mere spændende og lækker. Jeg husker når jeg som barn og ung, foreslog mine venner og veninder, at vi tog os et stykke rugbrød med surrib, så var de helt uforstående og ikke helt med på ideen. Bevares, det ser da også lidt anderledes ud, end så meget andet pålæg, og nogle af dem har jeg da også fået “omvendt”, men der er stadig få som ikke er hoppet med på “bølgen”. Ikke desto mindre, er jeg så heldig, at min bedre halvdel elsker det ligeså meget som jeg, så det er stadig en fast tradition i min jul. Her får du lige min opskrift, surrib – en sønderjysk juletradition.

Til selve juleaften, er jeg (jeg ved det deler vandene), mest til en god og lækker andesteg. Jeg syntes at en langtidsstegt andesteg med en god fyldig og smovset brun andesovs er noget af det mest delikate og lækre julemad, som der findes. Jeg servere den traditionelt med rødkål, stuvet hvidkål (den sønderjyske udgave), hvide og brunede kartofler, franske kartofler (smager himmelsk til brun sovs) og så et lille tvist, er at jeg siden vi er begyndt at holde juleaften herhjemme, har serveret bacon dadler til – og de er populære skal jeg lige hilse at sige, og de smager bare så dejligt til denne middag.

langtidsstegt and på fad

Når der er styr på maden, så skal der selvfølgelig også julehygges med lidt klippe og klistre. Vi har startet en tradition med 4 vennepar, hvor vi mødes den første weekend i december til en eftermiddag, hvor alle vores børn klipper og klistre til de ikke orker mere. Der serveres lækre æbleskiver og høres julemusik, så vi alle kommer i den dejlige julestemning. Når det bliver aften, holde vi så en hyggelig traditionel julefrokost med god mad og endnu mere hygge. Det er en dag, som vi alle ser meget frem til både store og små.

I løbet af december, nyder vi også nogle gode lange gå-ture, rundt i skønne Ribe by for at se på alle de fine julelys, som pryder denne smukke, smukke gamle by. Jeg er lidt spændt på, hvor meget der gøres ud af julebelysning i år med krigen i Ukranie, hvor el-priserne har været steget meget. Men mon ikke der stadig vil blive tændt lys, måske bare lidt kortere tid end vanligt, men det går også nok med det.

Som du nok har kunnet læse dig til, så elsker jeg julen og alt hvad den står for. Jeg bliver aldrig for voksen, til at mærke suset i maven og begejstringen over julens mystik og skønne traditioner. Nu hvor jeg selv har børn, kan jeg gå og glæde mig til, hvor sjovt de skal have det med alt det jeg selv elsker, og jeg glæder mig endnu mere af den grund.

Jeg håber i alle får en skøn, hyggelig og dejlig julemåned og selvfølgelig juleaften.

Glædelig jul og et lykkebringende nytår ønskes i alle.

Kærlig hilsen

Sanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.