fbpx
Sannes Bord

Kernerugbrød

Er der noget bedre end duften af nybagt rugbrød – nej vel, det er da bare rigtig dejligt og hyggeligt. Herhjemme er det næsten blevet en tradition, at der bages rugbrød om søndagen, så vi er klar til madpakkerne i den nye uge.

Denne opskrift giver et dejligt kernerugbrød med en god krumme og en rigtig lækker smag. Forberedelsestiden er lidt lang, da man skal huske at sætte kernerne i blød og tage surdejen ud af køleskabet dagen før, men det er det hele værd!

Prøv også min opskrift på solsikkerugbrød – et skønt alternativ til dette kernerugbrød. Du finder min opskrift på solsikkerugbrød her.

Jeg bruger en røremaskine med en spartel (ikke en dejkrog) til at røre for mig, da dejen skal røres rigtig godt igennem og den er tæmmelig “tung” at røre med håndkraft.

Start med at tage surdejen ud af køleskabet og sæt 400 g skårne rugkerner i blød i 7 dl koldt vand natten over.

Det skal du bruge, giver 1 kernerugbrød:
  • 150 g hvedemel
  • 150 g rugmel
  • 15 g rugsur pulver eller saften af 1 citron
  • 12 g malt
  • 12 g gær
  • 17 g salt
  • 170 g surdej
  • 1 1/4 dl varmt vand
Sådan går du
  1. Hæld vandet fra kernerne som har stået i blød, og kom kerner og alle øvrige ingredienser i en skål.
  2. Sæt maskinen på laveste hastighed, indtil dejen har samlet sig lidt (det tager ca 1 min).
  3. Skru op på medium hastighed (på min maskine sætter jeg den på lige lidt over 3 ud af 6 mulige trin) og rør dejen sammen i 10 min.
  4. Den restende mængde surdej, røres op med en ny portion (se nederst i indlægget) og stilles i køleskabet.
  5. Smør en rugbrødsform (min måler 30 x 11 x 10 cm).
  6. Kom dejen i formen og stil den til at hæve i 2-2,5 time (indtil den er hævet til ca. dobbelt størrelse).
  7. Bages i 55 min. ved 210 grader alm. ovn.
  8. Vendes ud på en rist, afkøl først med oversiden nedad og vend brødet efter ca 30 min.

Tip; Jeg dækker min dej med et stykke bage-plastik jeg har købt af en bager (du kan brug en frysepose som er skåret op) når den skal hæve, da dejen hæver mere og bedre under plastik end ved brug af et viskestykke. 

Velbekomme !

Surdej:

Bland den overskydende mængde surdej med 100 g rugmel og 3/4 dl koldt vand i en skål. Dejen skal kun lige røres sammen og stilles derefter på køl i en lufttæt plastik beholder indtil næste bagning.

Dejen kan holde sig på køl i 20 dage, men jeg syntes det begynder at se træls ud allerede efter 14 dage. Hvis du ikke får brugt surdejen inden de 20 dage, kan du bare kassere 170 g og friske dejen op med en ny portion og så kan den holde sig 20 dage igen.  

3 Comments on Kernerugbrød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *