Sannes Bord

Langtidsstegt and

langtidsstegt and på julefad

Langtidsstegt and er noget af det lækreste og møreste der findes! Står du og skal lave andesteg til jul, Mortens aften (ved godt det traditionelt set skal være gåsesteg, men oh well..) eller en anden festlig lejlighed, så vil jeg anbefale at du langtidssteger din and! På denne måde beholder du smagen og kraften i anden, og kødet bliver utroligt mørt.

Det kræver selvfølgelig lidt ekstra tid, men når først anden er i ovnen, så passer den (næsten) sig selv. Har du købt en frossen and, så skal den gerne tø stille og roligt op over 2-3 dage i køleskab.

Hos min familie har vi stort set altid spist and til jul, men hos min kærestes har de altid fået kalkun. Det er jo to vidt forskellige retter, men jeg tror nu jeg efter et par serveringer, stille og roligt at ved at få dem overbevist om, at andesteg faktisk er virkelig lækkert og høre julen til.

Jeg plejer at købe mig en god lækker frilandsand, som har haft et godt liv og ikke er alt for fed (som de hurtigt “opfedede” billige ænder ellers ofte er). På billedet ses en skøn frilands dansk landand. Det er favoritten.

Langtidsstegt and

Andestegen bliver allerbedst når du langtidssteger den. Få en super lækker og mør steg, uden stress og jag.
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid6 timer
Ret: aftensmad, julemad
Køkken: Dansk
Keyword: and, andesteg, julemad, julemiddag
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 3200 g and fx dansk landand
  • 2 madæbler belle de boskoop
  • ½ pose svesker uden sten
  • 1 løg
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 135 grader alm. ovn, skal du stege flere ænder sammen brug da varmluft 115 grader.
  • Anden skylles og renses for evt. blodrester mv. både indvendigt og udvendigt.
  • Dup anden tør med køkkenrulle og giv den en god omgang salt og peber – især indeni.
  • Jeg fylder min and med syrlige æbler og svesker, men det er selvfølgelig en smagssag. Skræl æblerne og skær den i store tern. Fyld skiftevis æbletern og svesker ind i anden.
    and klargøres
  • Læg anden på brystsiden nedad på en rist over en bradepande.
  • Hæld 1 L. vand i bradepanden og kom løget skåret i både ned i vandet.
  • Sæt anden i ovnen og steg den i 1 time.
  • Efter 1 time, vendes den om, så den nu får bryst siden opad. Hæld lidt væde fra bradepanden over anden.
  • Nu skal den stå og hygge sig i 4½ time, hvor du en gang i timen overhælder den med lidt væde fra bradepanden.
  • Når anden har stået i ovnen i aæt 5½ time, skruer du op for varmen til 220 grader (200 grader varmluft), den sidste ½ time – men hold øje med at den ikke bliver branket og tag den evt. ud lidt før.
  • Lad gerne anden hvile i ½ time før du skære den ud og servere.

Tip: Hvis du vil lave verdens bedste andesovs, så prøv min opskrift her. 

4 Comments on Langtidsstegt and

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering