
Lever i rødvinssauce er et super lækkert alternativ til den traditionelle stegte lever med bløde løg og pandesovs, som vi kender den fra det gode gamle danske køkken.
Nu er stegt lever, hvad enten der er svine-, kalve- eller kyllingelever, dog ofte en ret som deler vandene. Typisk er det noget folk enten elsker eller hader. Jeg har altid hørt til den første gruppe. Lige siden jeg kan huske, har stegt lever været min livret! Jeg er vild med den dejlige smag som kødet har, og den skønne bløde konsistens er bare helt perfekt. Min favorit er kalvelever.
I denne opskrift, er jeg dog gået lidt ud af den traditionelle “boks” som stegt lever plejer at være i. Som jeg kan huske fra min barndom, så skulle stegt lever serveres med kartofler, brun sovs og bløde løg. Jeg er gået ud fra grundtanken og beholdt de kogte kartofler, men skiftet sovsen ud med en rødvinssauce og de bløde løg er skiftet ud med glasseret rødløg og lidt sprødt drys af selleri.
Jeg syntes at rødvinssaucen giver en lækker kontrast til smagen af lever, og de søde løg og det sprøde selleri drys, giver en virkelig spændende ny udgave af min gamle favorit. Jeg håber også at du vil bliver glad for denne nye udgave.
Det skal du bruge ( 4 personer)
- 800 g kalvelever i stykker á 2-3 cm. tykkelse
- Lidt smør og olie til stegning
- 800-900 g kartofler
- Salt og peber
- Lidt hakket persille
Glaseret rødløg
- 3 rødløg
- 1 spsk. smør
- 1½ spsk. rørsukker
- ½ dl. balsamico
- Salt og peber
Selleri drys
- 1/4 knoldselleri
- Lidt olie til stegning
- Salt og peber
Rødvinssauce
- 100 g skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk. timian
- 1 spsk. balsamico
- 2 dl god tør rødvin
- Fedtet fra panden efter stegningen af lever
- 1 dl. fløde
- 1 tsk. smør
- 1 dl. vand + 1 oksebouillon
- Lidt maizena til jævning
- Lidt olie
- Evt. sovsekulør
Sådan gør du
- Start med at lave rødvinssaucen (når den koger ind, gå da videre til de næste trin); Hak skalotteløg og hvidløg i grove stykker. Varm lidt olie op i en gryde, og svits skalotteløg, hvidløg og timian til løgene er glasklare. Tilsæt balsamico og lad det hele koge et par minutter. Tilsæt rødvinen og kog ind til halv mængde. Tilsæt fedtet fra panden og bouillon. Lad saucen simre ved svag varme i 25 minutter. Hæld saucen over i en anden gryde gennem en si og tilsæt så fløden. Lad saucen koge op og tilsæt så smørret. Smag til med salt og peber. Jævn saucen med maizena, hvis den er lidt tynd og tilsæt sovsekulør til du får en fin farve.
- Steg leverstykkerne i en blanding af olie og smør på en varm pande – de skal steget ved høj varme, så de får lidt steget skorpe. Steges i 2,5 minutter på hver side. Læg stykkerne i et ildfast fad med et låg af stanniol og hold dem lune i ovnen ved 75 gr. varmluft til kartofler, og andet tilbehør er færdigtilberedt. Husk at gemme fedtet fra panden til saucen.
- Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand i 20 minutter.
- Skræl og riv knoldselleri groft og steg de revne stykker i rigeligt olie på en meget varm pande. Rør godt i panden, mens stykkerne steger så de ikke klumper sammen. Når stykkerne holder op med at bruse i olien og er blevet fint gyldne, lægges de på en tallerken med et par ark køkkenrulle og drypper af.
- Skær rødløgene i skiver (ikke alt for tynde). Svits løgene smørret ved middel varme, til de er glasklare. Tilsæt balsamico, rørsukker, salt og lidt peber. Lad balsamicoen kog ind, til det bliver en tyk sirup og sluk så for panden.
Velbekomme !

Tip: Prøv som alternativ til denne lever i rødvinssauce ,min opskrift på traditionel stegt lever med bløde løg og pandesovs. Du finder opskriften her.
1 Comment on Lever i rødvinssauce