
Jeg er stor fan af disse pirogger med græskarfyld. Pirogger er nu en gang simpelthen bare så hyggelige og skønne. Disse små madbrød, hvis fyld kan varieres i det uendelige, kan jeg huske vi har lavet rigtig mange gange som børn. Vi medbragte dem på køreturen, i madpakken eller også serverede vi dem til en ekstra hyggelig aftensmad fx en fredag foran tv’et til Disney show.
I denne opskrift har jeg valgt, at fylde mine pirogger med en rigtig lækker og cremet efterårsfyld, nemlig græskar og kikærter. Endnu en ting jeg virkelig sætter pris på, nemlig at bruge friske råvarer mens de er i sæson, og dermed har den allerbedste smag og konsistens.
Jeg har ikke tilført kød i disse pirogger med græskarfyld, da det efter min mening, faktisk ikke er noget man mangler. Græskarfyldet giver både en rig og god smag i sig selv, og så mætter det godt pga. kikærterne. Men hvis du nu gerne vil have lidt kød i, vil jeg anbefale et kogt eller stegt kyllingebryst i tynde strimler, og så blander du det bare i græskarmosen.
Hvis du nu bager piroggerne med henblik på, at de skal bruges som en snack/ til den lille sult, så vil jeg anbefale at du laver 16 små i stedet for 8 store pirogger ud af denne portion.
Det skal lige siges, at jeg bruger en køkkenmaskine til at røre dejen sammen med, da dejen har rigtig godt af at blive æltet godt og grundigt sammen. Du kan dog sagtens undvære maskinen og bruge håndkræft, men så skal du altså smøge ærmerne godt op og lægge lidt knofedt bag.
Pirogger med græskarfyld
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 2 æg (1 æg + 1 æggeblomme)
- 2 dl durummel
- 4-5 dl hvedemel
- 2 spsk olie
- 2 dl lunkent vand
- 1 æg til pensling
- evt. lidt sesamfrø til pynt
Græskarfyld
- ½ portion ovnbagte græskar se nedenfor
- 3 dl kogte kikærter
- 1 dl havregryn
- 1 æg
- 1 rødløg
- 1-2 spsk olivenolie
- 4-5 cherrytomater (afhængig af størrelsen)
- salt og peber
Sådan gør du
Dejen
- Opløs gæren i det lunkne vand i en skål.
- Kom de øvrige ingredienser i skålen og rør dejen sammen på lav hastighed, ved brug af en spartel, i ca. 1 minut (gem evt. æggehviden fra det ene æg til samlingen af piroggerne).
- Når dejen er samlet, skift til dejkrog og ælt dejen på mellemste hastighed (jeg bruger trin 3 ud af 6 på min kenwood) i 10 minutter.
- Lad dejen hæve under plast, eller et hviskestykke i 1½ time. Lav imens fyldet (se nedenfor).
- Dejen deles i 8 klumper, hvor hver klump forms til en bolle og rulles til en tynd cirkel.
- Kom 2-3 spsk. fyld på hver cirkel.
- Fugt kanten på halvdelen af dejen med lidt vand på en finger, eller lidt æggehvide. Vend dejen over midten så du får en halvmåneform.
- Tryk enderne sammen hele vejen rundt langs samlingen, først med en finger og derefter med en gaffel.
- Lad piroggerne hæve i 30 minutter på bagebladen under plast eller et hviskestykke.
- Pensel piroggerne med sammenpisket æg og drys evt. med lidt sesamfrø.
- Bages ved 220 gr. alm. ovn i ca. 20 minutter.
Græskarfyldet
- Kom alle ingredienserne i en foodprocessor (eller en god blender) og blend det hele til en ensartet masse.
- Hvis fyldet er lidt tørt, så tilfør en smule mere olivenolie.
Velbekomme !
Tip: Prøv også min opskrift på lækre pirogger med skinke og ost, eller pirogger med oksekødsfyld.
Ovnbagt græskar
Ingredienser
- 1 hokkaido græskar
- 1 hvidløg
- ½ rød chili
- ½ tsk merian
- ½ tsk timian
- 1 tsk paprika
- ½ appelsin (saften)
- 2 spsk olivenolie
- salt og peber
Sådan gør du
- Skyl og halvér græskaret. Fjern kerner og travler.
- Skær græskaret ud i skiver (halvmåner) på ca. 1 cm tykkelse.
- Bland de øvrige ingredienser til en marinade i en skål, og vend græskarstykkerne heri.
- Hæld skiverne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag græskarstykkerne ved 175 gr. varmluft i 20 minutter.
3 Comments on Pirogger med græskarfyld