Jeg elsker pirogger. Disse små skønne og hyggelige madbrød er perfekte til aftensmaden med en god salat til, som en eftermiddagssnack eller som lidt ekstra lækkert indhold i madpakken.
Jeg har lavet dem med fyld af oksekød og lidt forskellige grøntsager, men faktisk giver de en god anledning til at få ryddet lidt op i køleskabet og få brugt resterne derinde.
Hvis brødene skal bruges som snack vil jeg anbefale, at du laver 16 små pirogger ud af opskriften i stedet for 8 store.
Det skal du bruge til dejen (giver 8 stk.)
- 25 g gær
- 1 æg + 1 æggeblomme
- 2 dl durummel
- 4-5 dl hvedemel
- 2 spsk. olie
- 2 dl lunkent vand
- 1 tsk salt
- 1 æg til pensling
- Evt. sesamfrø til drys
Sådan gør du
- Opløs gæret i det lunkne vand i en skål
- Kom de øvrige ingredienser i skålen
- Start med at røre dejen sammen på lav hastighed med en spartel ca 1 min.
- Skift til dejkrog og ælt dejen på mellemste hastighed (jeg bruger trin 3 ud af 6 på min maskine) i 10 min.
- Lad dejen hæve under plast eller et viskestykke i 1½ time – lav fyldet imens
- Dejen deles i 8 og hver del formes til en bolle og rulles tyndt ud
- Kom 2-3 spsk. fyld i hver pirog
- Fugt kanten på dejen med lidt vand på en finger og vend dejen over som til en halvmåneform
- Tryk enderne sammen hele vejen rundt langs samlingen med en gaffel.
- Pensles med sammenpisket æg og drysses evt. med sesamfrø
- Bages på en bageplade beklædt med bagepapir ved 200 gr. varmluft i ca 20 min.
Det skal du bruge til fyldet
- 500 g hk oksekød
- 1 løg
- 2 fed hvidlød
- 2 forårsløg
- 2 stænger blegselleri
- 3-4 gulerødder
- 1/4 knoldselleri
- 1 grøn peber
- 1 ds tomat puré
- Lidt rapsolie til stegning
- Timian – gerne frisk
- Salt og peber
Sådan gør du
- Alle typer løg hakkes fint og steges i olie til de er glasklare i en gryde
- Tilsæt kødet og brun til sammen med løgene
- Tilsæt fintrevne gulerødder og knoldselleri, samt fint hakket grøn peber og blegselleri og steg det med 1 min tid.
- Tilsæt tomatpure og smag til med timian, salt og peber.
- Lad fyldet små simre i 10 min
- Tag gryden af varmen og lad fyldet køle af, indtil dejen er færdig med at hæve.
Velbekomme !
Tip: Prøv mine pirogger med skinke og ost, eller pirogger med græskarfyld – uden kød med fyldt med smag!
1 Comment on Pirogger med oksekødsfyld