Sannes Bord

Shepherds pie

 

shepherds pie på tallerken

Shepherds pie er en af mine absolute favorit efterårs-retter og denne opskrift giver en rigtig lækker og velsmagende udgave af den klassiske engelske Shepherds pie.

Jeg bruger hakket lammekød, da jeg syntes det smager bedst, men man kan sagtens bruge andet hakket kød. I sin oprindelige form, blev denne kødtærte jo faktisk lavet på det kød man lige havde tilovers, som så blev hakket. Retten bestod således af forskelligt reste-kød, som så blev toppet med et låg af kartoffelmos og bagt i ovnen. Retten hørte de fattige folk på landet til, hvorfor navnet Cottage pie opstod. Senere har man navngivet udgaven med lammekød for Shepherds pie (Shepherd – fårehyrde).

Jeg kommer lidt parmesan ost i kartoffel-låget / kartoffelmosen, fordi det giver en rigtig skøn rundet smag. Ydermere drysser jeg lidt ekstra ost på toppen af låget, som giver både en gylden farve, men også giver en sprødhed, som er rigtig lækkert. 

Hvis du kunne tænke dig, at lave en stor portion og fryse den, så vil jeg anbefale dig, at du blot laver en stor portion af kødsovsen, da det er fryseegnet, men vente ved at lave kartoffelmosen til når du skal bruge pie’en. Kartoffelmos, har det med at blive lidt vandet efter optøning, så det vil være lidt svært, at få en god, lækker og sprød shepherds pie, hvis det “sejler” lidt pga. optøning. 

Shepherds pie

Virkelig lækker opskrift på Shepherds pie.
Forb. tid45 minutter
Tilb. tid40 minutter
Ret: aftensmad
Køkken: engelsk
Keyword: aftensmad, hovedret, kødfri, lammekød, pie, shepherds
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Kødsovsen

  • 400 g hk. lammekød
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1 lille ds tomatpuré
  • 1 spsk frisk timian
  • 2 spsk frisk rosmarin
  • 2 dl rødvin
  • 2 spsk worcestershire sauce
  • dl hønsefond
  • olivenolie til stegning
  • salt og peber

Kartoffel-låg

  • 750 – 1000 g kartofler (kommer an på faddets facon)
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk smør
  • 4+2 spsk revet parmesan ost
  • salt og peber

Sådan gør du

Kødsovsen

  • Skræld og riv gulerødderne. Hak løg og hvidløg fint.
  • Steg lammekødet i lidt olivenolie i en gryde og krydr med salt og peber.
  • Tilsæt gulerødder, løg og hvidløg og lad det simre et par min. under omrøring (sæt nu dine kartofler til at koge – se nedenfor under kartoffel-låg).
  • Tilsæt tomatpurë, worcestershires sauce, timian og rosmarin. Rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt rødvin og lad retten simre i 2 min under let omrøring.
  • Tilsæt hønsefond og lad retten simre 20 min. under låg. Rør af og til.

Kartoffel-låg

  • Skræld og skær kartoflerne i store tern.
  • Kog dem i usaltet vand i 18 min.
  • Hæld vandet fra og mos kartoflerne.
  • Tilsæt smør, æggeblommer, 4 spsk parmesan ost, salt og peber og pisk mosen med en el pisker, til kartoffelmosen er glat.

Samling

  • Kom kødsovsen i et ildfast fad.
    kødsovs til shepherds pie i ildfast fad
  • Dæk alt kødsovs med kartoffelmosen, ved at komme små "klatter" rundt ovenpå sovsen uden at trække mosen rundt (så får du kødsovs med ovenpå låget), brug en spiseske og glat forsigtigt ud til sidst.
    kartoffel-låg til shepherds pie
  • Skrab lidt i overfladen med en gaffel og drys med 2 spsk. parmesan ost fordelt over hele låget.
  • Bag pie'en i ovnen ved 185 gr. varmluft i 30-40 min.
    shepherds pie

Velbekomme !

Tip: Hvis du ønsker en lidt mere “grøn” udgave, så kan du sagtens “skjule” grøntsager i denne kødsovs. Revne persillerødder, pastinakker og selleri, kan sagtens fylde sovsen godt ud. Brug 1-2 stk. persillerødder eller pastinak og ca. 1/4 knoldselleri.

1 Comment on Shepherds pie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering