fbpx
Sannes Bord

Solsikkerugbrød

solsikkerugbrød

Hjemmebagt solsikkerugbrød er virkelig lækkert og kan slet ikke sammenlignes med det rugbrød du køber i butikkerne. Herhjemme bages der rugbrød hver uge – vi kan slet ikke undvære det efterhånden!

I denne opskrift får brødet tilsat solsikkekerner – det giver sådan en dejlig lidt nøddet smag til brødet. Da kerner er kogt i stedet for at have stået i blød, bliver brødet en smule mere blødt i konsistensen end mit kernerugbrød gør, men skorpen er stadig sprød og lækker.

Prøv også min opskrift på kernerugbrød, som et lækkert alternativ til dette solsikkerugbrød. Du finder opskriften på kernerugbrød her.

Solsikkerugbrød

Forb. tid20 min
Tilb. tid55 min
Hævetid2 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 1 rugbrød

Ingredienser

  • 325 g Skårne rugkerner
  • 6 dl Vand
  • 100 g Solsikkekerner
  • 200 g Rugmel
  • 150 g Hvedemel
  • 200 g Surdej Se opskrift nedest på siden
  • 3 tsk Mørk malt
  • 15 g Gær
  • 2 tsk Salt
  • 3 dl Varmt vand

Sådan gør du

  • Start med at tage din surdej ud af køleskabet dagen forinden du skal bage, da den skal have stuetemperatur når du skal bruge den. 
  • Kom rugkerner i en gryde med 6 dl vand og kog dem uden låg i 8 minutter. Afkøl blandingen indtil den kun er lidt lun – ca. 30 minutter. 
  • Kom kerneblandingen og de øvrige ingredienser i en skål og rør blandingen sammen stille og roligt. Når dejen er rørt sammen, skal den æltes godt. Her bruger jeg en køkkenmaskine. Ælt dejen på mellemste trin i 12 minutter.
  • Kom dejen i en smurt rugbrødsform og dæk til med plastik eller et viskestykke hvis du ikke har plast (brødet hæver bedst under plast).
  • Lad dejen hæve til dobbeltstørrelse, ca. 2 timer.
    Bages ved 210 gr. alm. ovn i 55 minutter. 

Velbekomme !

solsikkerugbrød

Tip: Prøv at drysse lidt havregryn på toppen inden du stiller dejen til hævning. Det giver et smukt udtryk til brødet når det er bagt.

Surdej:

Bland den overskydende mængde surdej med 100 g rugmel og 3/4 dl koldt vand i en skål. Dejen skal kun lige røres sammen og stilles derefter på køl i en lufttæt plastik beholder indtil næste bagning.

surdej

Dejen kan holde sig på køl i 20 dage, men jeg syntes det begynder at se træls ud allerede efter 14 dage. Hvis du ikke får brugt surdejen inden de 20 dage, kan du bare kassere 170 g og friske dejen op med en ny portion og så kan den holde sig 20 dage igen.  

4 Comments on Solsikkerugbrød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering