Spaghetti bolognese er en super skøn ret og den er virkelig i høj kurs herhjemme. Ofte laver vi en “hverdags-udgave”, hvor kødsaucen kommer til at bestå af lidt af hvert – ja hvad der nu lige kan findes i køleskabet, lidt hakket kød, alt sammen blandet med en dåse hakket tomater. Sådan tror jeg ikke vi er de eneste som ofte spiser vores spaghetti bolognese. Men når alt kommer til alt, så er det jo ikke helt som de laver den i Italien.
Når vi derimod rigtig skal nyde en mere traditionel og “Italiensk udgave”, så laves saucen over flere timer og det giver en utrolig lækker bolognese, som smager helt fantastisk og er den lange ventetid værd.
Det skal du bruge (4 personer)
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 2 stænger blegselleri
- 2 laurbærblade
- 1½ dl. tør hvidvin (eller rødvin)
- 3 dl. oksefond
- 1 dl. (madlavnings)fløde
- 1 ds. tomatpasta (den lille dåse – dobbelt koncentreret på 70g)
- 200 g. pancetta eller en god bacon
- 500 g hakket oksekød (ikke for mager)
- Olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Hak løg, hvidløg, gulerødder og blegselleri meget fint – jeg bruger min foodprocessor.
- Steg pancetta/ baconen i lidt olivenolie til det begynder at brune en smule.
- Skru lidt ned for varmen og tilsæt grøntsager og laurbærblade. Svits det hele i 10 min – hvis blandingen tørre lidt ud under vejs, så tilføj lidt ekstra olie.
- Skru op for varmen og brun kødet godt, tilsat salt og friskkværnet peber.
- Tilsæt vinen og kog i ca 10 min, så vinen er næsten kogt helt væk. Rør i gryden af og til.
- Tilsæt tomatpastaen og rør godt rundt.
- Tilsæt oksefonden og lad det hele simre i 1½ time, rør lidt rundt af og til.
- Tilsæt fløden og lad retten koge en lille time igen.
- Smag til med salt og peber.
- Serveres med frisk pasta og evt. lidt revet (parmesan)ost.
Velbekomme !
Tip: Drys med hakket frisk basilikum, det ser flot ud og smager skønt.