fbpx
Sannes Bord

Surrib (en sønderjysk juletradition)

surrib

Det er først rigtig jul herhjemme, når man har fået det første stykke med surrib! Det smager simpelthen bare fantastisk og julestemningen breder sig lige fra den første bid.

Traditionen tro, så bruges surrib som pålæg på rugbrød, primært til jul og især til julefrokosten. Hertil høre også at man gerne smører rugbrødet med fedt (selvfølgelig den gode med fedtegrever i) og topper hele herligheden med en stærk sennep og rødbeder – Mums !

Jeg bruger en ribbensteg når jeg laver surrib, da jeg syntes at fx en kamsteg bliver lidt tør. Hvis du ønsker et ekstra pift af julestemning, så prøv min opskrift på syltede bolsjebeder hvor jeg bruger lidt julede krydderier (bolsjebederne kan sagtens skiftes ud med almindelige rødbeder), du finder opskriften her.

Det skal du bruge
  • 1 ribbensteg ca 1 kg
  • 1 dl. eddike – efter smag
  • 2 tsk. salt
  • 12 hele peberkorn
  • 6 laurbærblade
  • 5 blade husblas
  • Vand
Sådan gør du
  1. Start med at skærer sværene af stegen
  2. Kom stegen i en gryde og hæld vand i til det lige dækker
  3. Tilsæt salt, peberkorn, eddike og laurbærblade
  4. Kog stegen mør ca. 1 ½ time ved svag varme
  5. Læg husblas i blød i 10 minutter
  6. Tag stegen op og skær den skiver ca. ½ cm tykkelse
  7. Der skal være ca 5 dl. væde tilbage i gryden – der er for meget så kog det lidt ind, er der for lidt så spæd op med lidt vand og eddike.
  8. Gryden tages af varmen, fedtet skummes af og husblasbladene kommes i og der røres til de er helt smeltede
  9. Læg kødet i et fad og hæld væden over
  10. Stil fadet på køl i og vent til væden er stivnet før du spiser din surrib – lad det gerne stå indtil i dagen efter.

Velbekomme !

surrib på rugbrødTip: De svær du har skåret af din steg kan du lave nogle super lækre hjemmelavede sprøde flæskesvær af meget nem; Kog sværene i saltet vand i 10 min. Læg dem så på en bageplade med bagepapir og drys med groft salt. Bages ved 200 gr. alm. ovn i ca 20-30 minutter afhængig af størrelse – hold øje med dem så de ikke brænder på! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *