Sannes Bord

Tiden flyver, velkommen efterår

Så siger kalenderen at efteråret er begyndt, og ja jeg må ærligt indrømme, at det syntes jeg nu egentlig, at efteråret har været her længe allerede. Denne sommer har været ret våd og blæsende, men sådan er det jo i vores lille skønne land – man kan ikke altid regne med vejret på en given årstid. Efteråret er nu noget jeg faktisk nyder, jeg tror jeg er nævnt det før, men jeg syntes faktisk at årstiden er utrolig hyggelig og smuk. Det begynder at være tid til stearinlysskær i aftentimerne og de smukke farver træernes blade afgiver til landskabet er guf for øjnene.

Efteråret betyder også, at nu bugner det med hjemmedyrkede tomater i alle farver og former, og jeg som elsker tomater er helt vild med, når kollegaer og bekendte deler rundhånede ud af deres høst. Hjemme har vi kun i vores gårdhave én enkelt lille tomatplante, som i år (til stor begejstring dog) kun har givet 2 små tomater, men dem har vi alle 4 delt og nydt. Det hyggelige ved at dyrke selv, er nu også processen med at følge udviklingen og modningen, og vores børn har haft stor glæde heraf, altså selv om udbyttet var særdeles begrænset. En anden af de ting jeg nyder at bruge tomaterne til, er semi dried tomatoes, som er fulde af saft og kraft og smager helt fantastisk, med sæsonens modne og varierede tomater. Prøv dem fx på et stykke grillet halumi. Selvfølgelig må jeg ikke glemme den obligatoriske tomatsuppe, som allerede har været serveret og nydt i fulde drag af både store og små.

Snart bliver det også tid til at høste æbler, så vi kan få fryseren fyldt op med lækker æblegrød. Der plejer også hjemme hos os, at være tradition for en lækker æbletærte (apple pie) med hvid chokolade, så den skal helt sikkert også serveres i år. Ellers syntes jeg, at efterår indbyder til simremad og supper – noget jeg virkelig også sætter pris på. Jeg har lige lagt en ny opskrift på skaldyrssuppe på bloggen, og den komme vi helt sikkert til at nyde mere end én gang dette efterår. En cremet grønkålssuppe og svinekæber i portvinsglace har jeg også planer om, at efteråret skal byde på i år. Mine børn vil helt sikkert også bede om boller i karry mere end én gang, men det er nu også altid lækkert.

Lidt ferie blev det dog også til før efteråret ramte, i år har vi været i sommerhus på Rømø ad to omgange. Vi var så heldige, at ramme en rigtig dejlig sommeruge i juni, hvor vi blev varmet godt igennem og kunne nyde Rømø i fuld solskin, med vin på terrassen og mad på grillen – det var vel nok skønt. En af aftenerne stod menuen på voksenmad (efter børnene var puttet), hvilket er ensbetydende med et visit hos den lokale slagter (og det skal lige siges at det er en fremragende en af slagsen) og så blev der serveret Grillet oksemørbrad – det er en klassiker, når vi er på ferie, for det smager simpelthen bare helt fantastisk. Jeg anvender her en suis-vide, så bøffen bliver helt ensartet tilberedt og den bliver vanvittig mør og lækker af det. Den cremede svampesauce, som jeg ofte servere til, er lige prikken over i’et, men jeg vil nu sige, at denne sommer serverede jeg en hjemmelavet bearnaisesauce til og det gjorde det bestemt ikke ringere. Mums, mums!

En et andet absolut must, som vi tager med på sommerhustur, er min hjemmelavede barbeque sauce den er helt fantastisk, og vi kan slet, slet ikke undvære den til alle de lækre grill aftener. Jeg bruger den både som sauce i en pulled pork burger, som marinade til svine- og kyllingekød og som dryppelse til råstegte kartofler og pommes. Den er nem at lave og smager altså virkelig godt.

Vores anden ferie i august forløb lidt anderledes, det var en våd omgang, men vi tog i legeland med børnene og svømmehal og så gik det også så fint. Vi kunne ikke grille og hygge på terrassen helt ligeså meget, som ved den første tur, men lidt blev det dog til. Vi fik her udnyttet, at der ligger en rigtig god fiskebutik på øen, hvor vi kunne købe ind til Kammuslinger med jumfruhummerhaler og hvidvinssauce (blev dog lavet på panden) og lidt lækkert havtaske på grill til børnene, det kan varmt anbefales og når vejret er ustadigt, så er det rart med retter som laves meget hurtigt udendørs, så man kan komme ind i varmen og tørvejret og nyde maden. Men sådan 14 dage i sommerhus det går alt for hurtigt, og ja nu er hverdagen begyndt og tiden suser afsted igen.

Faktisk så syntes jeg generelt, at temaet i vores familie bare er ”at tiden flyver”. Dagene suser afsted med hverdagenes trommerum og i weekenderne prøver vi at få presset lidt hygge og ro ind, men det er svært når der altid er så mange ting vi hver især gerne vil deltage i af venner- og familiearrangementer mv. Men jeg værner nu stadig om, at vores mad skal laves fra bunden og derfor har jeg en rigtig god tradition for, at bruge noget af min weekend på, at lave mad til den kommende uge. Det er nogle gange lidt drøjt lige på dagen, hvor en masse skal laves og gøres klar, men i hverdagen giver det så meget overskud, at det er det hele vær! Op til weekenden taler vi med børnene om, om der er noget de godt snart kunne tænke sig at vi skulle have at spise, og så bliver der lavet en madplan ud fra det. Nogle gange bidrages der mere eller mindre fra børn og mand, men så er det godt at mor elsker mad og altid har lidt gode ideer. Jeg kan varmt anbefale ”modellen” til andre børnefamilier, da jeg oplever at når jeg bare skal tage noget ud af køleskabet eller op ad fryseren, så frigiver det en masse tid og overskud til trætte børn, som har brug for at få lidt ro og ekstra kram ovenpå en begivenhedsrig dag i børnehaven.

Jeg vil runde dette indlæg af med at ønske jer alle et godt efterår og håber vi ses her på bloggen løbende.

Kærlig hilsen

Sanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *