Sannes Bord

Vinter på vej

Så har efteråret taget fat, og de kolde vinde, blæsende og mørke dage bliver flere og flere. Vinteren er så småt på vej, og med sig bringer den nu også en helt særlig form for hygge og sin egen “lune”. Jeg er fx helt vild med, at have stearinlys tændt i vinduerne når mørket falder på, for jeg syntes det giver en helt særlig form for hygge. Og når vi er ude og gå en tur, så er det da også særligt fint og hyggeligt, når man ser sådan et vindue med tændte stearinlys i. Smukt bliver naturen nu også, når først frosten sætter ind og alt bliver indhyldet i et smukt hvidt drys.

I år bliver vinteren og især julen noget ganske særligt herhjemme, for det er vores to skønne tvillingepiger, Nanna og Milles, allerførste jul. Det bliver så sjovt, at se hvad de siger til alt det hurlumhej der kommer til at ske. Og dog, for jeg tror også, at der er mange, der ligesom os herhjemme, er lidt spændte på hvordan det overhovedet bliver muligt at fejre julen i år. For hvad kommer corona pandemien egentlig til at betyde for julen? Der var vel ikke rigtig nogle af os, som faktisk havde troet at den kom til at få betydning for vores jul, men det ser det jo desværre ud til, at den gør. Vi kommer næppe til at kunne være så mange i kirkerne, som vi plejer. Bliver der mon også restriktioner for, hvormange vi må fejre julen sammen hjemme i stuerne? Jeg håber i bund og grund bare, at der kommer lidt mere styr på spredningen af sygdommen, således at vi alle trods div. restriktioner og forholdsregler alligevel kommer til at kunne holde en dejlig og hyggelig jul i familiernes skød! Skulle det ske, at der kommer strammere restriktioner og vi må skære ned på gæste-antallet, så må vi jo indrette os efter det, og holde en lille intim jul istedet, det går nu nok alt sammen. Nå nok om corona i denne omgang.

Med julen kommer det samme spørgsmål også år efter år, hvad skal en rigtig julemiddag bestå af – er man til and, kalkun, gås, flæskesteg eller noget helt andet? Herhjemme servere jeg langtidsstegt and med brune kartofler , hvide kartofler, franske kartofler, stuvet hvidkål, rådkål og en god andesovs. Sidste jul, serverede jeg også dadler med bacon, da det faktisk smager virkelig godt til and. Til dessert bliver der selvfølgelig serveret ris a la mande. Alternativt kunne man servere en lækker jule cupcake, prøv min opskrift på virkelig skønne og flotte julede cup cakes “Sannes christmas cup cakes”. Til kaffen vil jeg servere søde og sprøde biscotti med julekrydderier, både gode som de er og til at dyppe i kaffen, hvis man er til det. Det er også nu, det er ved at være sidste udkald til at få lavet min lækre brombærlikør, det kan lige nåes inden jul, hvis du laver den nu.

biscotti i kagedåse
Biscotti med julekrydderier

Inden det dog bliver jul, er vi herhjemme så småt begyndt at finde de velkendte efterårs- og vinter remedier frem i køkkenet. Römertopfen er blevet taget i brug, da det herhjemme er et kæmpe hit at servere en dejlig simreret. Fx osso buco, øl braiserede svinekæber eller en klassisk bøf stroganof. Suppegryden er også kommet frem, for suppe er virkelig også skønt når det er koldt udenfor. Prøv fx min opskrift på en klassisk grønkålssuppe, en lækker og cremet kartoffel-porresuppe, eller den mere eksotiske Bo kho en vietnamesisk oksekødssuppe.

Bo kho vietnamesisk oksekødssuppe med grøntsager
Bo kho

Haven har også lige fået en lille tur her inden vinteren tager fat, og krukkerne har fået udskiftet de visne sommerblomster, men efterårs lyng mv. Det er så dejligt når det lige er gjort, og det bliver meget bedre og nemmere til foråret at få bugt med ukrudtet, når lige det er luget godt igennem her inden vinteren. Så jeg kan godt anbefale, at man lige tager en tur i haven nu her, for ja det lønner sig altså virkelig til foråret – og så pynter det nu også bare!

Jeg vil rundet dette indlæg af, med at ønsker jer alle et godt efterår og vinter!

Kærlig hilsen
Sanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *