Sannes Bord

Mørbradgryde

mørbradgryde

Mørbradgryde, en rigtig hyggeret som hele familien kan samles om.

Når efteråret, med sin regn og blæst raser udenfor, så er der ikke noget bedre end at kunne sidde i godt selvskab og nyde en gryde med simremad, og her er mørbradgryde en klar favorit herhjemme.

Denne skønne og klassiske gryderet kan laves på mange forskellige måder, men denne opskrift er min absolutte favorit.

Det skal du bruge
  • 1 svinemørbrad 400-500 g
  • 2 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 250 g. champignon
  • 200 g. bacon
  • 150 g cocktailpølser
  • 1 x hakkede tomater (jeg køber dem i en karton i stedet for dåser)
  • 2 spsk. tomatpasta koncentreret
  • 2½ dl. fløde
  • 2 stk. svinebouillon terninger
  • 4 tsk. paprika
  • 2 stk. laurbærblade
  • 3 stk. enebær
  • Lidt smør til stegning
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Hak løg og hvidløg og steg dem glasklare i en stor gryde i lidt smør.
  2. Tilsæt bacon og steg det med et par minutter. Afpuds imens svinemørbraden og skær den i store tern.
  3. Tilsæt mørbraden og svits kødet med i gryden til det har fået lidt stegeskorpe.
  4. Skyld og rens champignon og skær dem i kvarte. Tilsæt sammen med halverede cocktailpølser.
  5. Rør godt rundt og tilsæt efter et par minutter salt, peber, paprika, laurbærblade, enebær, tomatpasta, hakkede tomater, fløde og svinebouillonterninger.
  6. Lad retten simre under låg i 45 minutter.
  7. Smag retten til med salt og peber.
  8. Server med kartoffelmos eller fx ris.

Velbekomme !

mørbradgryde

Pandekager

pandekager på en tallerken

Pandekager er simpelthen bare indbegrebet af god gammeldags hjemmelig hyggetid!

Da jeg var barn, var noget af det absolut bedste jeg vidste; Pandekager – og ja jeg er ikke helt vokset fra denne glæde endnu og gør det nok aldrig helt. Jeg syntes pandekager passer perfekt til en sommerdag, hvor min is lige kan få et delikat kagesvøp, men de er ligeså fantastiske til at lysne en gråvejrsdag op, hvor en kop varm kakao selvfølgelig er obligatorisk tilbehør.

Fyldet kan varieres i det uendelige, men blandt mine favoritter er fx den klassiske med jordbærmarmelade og sukker, den sommerlige med is, lidt friske bær og chokoladesauce eller bare den hyggelige med nutella og bananer. Find evt. selv på dit yndlingsfyld og nyd en hyggestund med disse skønne pandekager.

Det skal du bruge (giver 8-10 pandekager)
  • 4 dl. mælk
  • 3 æg
  • 4 spsk. (hvidt)øl
  • 3 spsk. sukker
  • 200 g. hvedemel
  • ½ tsk. kardemomme eller revet citronskal
  • 1 tsk vaniljesukker eller kornene af en ½ stang vanilje
  • ½ tsk. salt
  • 60-70 g. smør til stegning
Sådan gør du
  1. Pisk alle ingredienserne sammen i en skål – jeg bruger bare et piskeris med håndkraft.
  2. Lad dejen stå på køl og trække i 30 min.
  3. Varm en pande op i medium varm, og smelt smørret i små klatter mellem hver pandekage – brug helst en sliplet pande.
  4. Hæld lidt dej (ca. ½ dl) på midten af panden og vip panden i langsomme cikelbevægelser så dejen fordeler sig rundt på hele panden.
  5. Når kanten ses lidt brunlig vendes pandekagen og steges på den anden side.
  6. Skal du lave rigtig mange, så læg dem evt. i et ildfastfad i ovnen på svag varme, så de ikke bliver kolde.

Velbekomme !

pandekage med marmelade og sukker

Havregrynskager

havregrynskager med chokoladeHavregrynskager er nogle af mine favorit småkager, for de smager virkelig skønt og passer perfekt til en kop kaffe. Disse sprøde småkager tager ingen tid at lave, og dine gæster vil elske dem.

Jeg giver dem lige et lag hvid eller mørk chokolade og det er altså virkelig mums, men du kan sagtens bare spise dem som de er !

Det skal du bruge
  • 100 g sukker
  • 100 g smør
  • 100 g havregryn
  • 1 æg
  • 2½ spsk. hvedemel
  • En knivspids salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • Evt. 150-200 g smeltet chokolade
Sådan gør du
  1. Smelt smørret i en gryde
  2. Tilsæt havregryn og salt og rør det godt sammen, lad det køle af mens du pisker æggene
  3. Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
  4. Tilsæt vaniljesukker, bagepulver og mel og rør det hele godt sammen.
  5. På en bageplade med bagepapir sættes små klatter af dejen på størrelse med en to-krone.
  6. Bages ved 190 gr. alm. ovn i 8-9 min til de er gyldne i kanten.
  7. Afkøl kagerne helt på en rist, før du evt. smøre smeltet chokolade på bunden.

Velbekomme !

havregrynskager på ristTip: Kagerne er også gode som en lille værtindegave, brug et lille bånd til at holde dem sammen. 

havregrynskager med chokolade

Æbletærte med marengs

æbletærte med marengs

Med efterår kommer æbler. Det er helt vildt så mange lækre æbler der er i år, det er så fantastisk! Så hvad kunne være bedre end en dejlig lun æbletærte med sæsonens skønne æbler – det er en vinder herhjemme!

Denne æbletærte har fået et låg af marengs, som giver den en lækker sprødhed og sødme. Servér den med flødeskum eller en kugle vaniljeis til.

Det skal du bruge til tærtedejen
  • 185 g. mel
  • 40 g. flourmelis
  • 100 g koldt smør
  • 1 æg
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • En knivspids salt
Sådan gør du
  1. Kom melet i en skål og hak smørret heri indtil det ligner revet ost.
  2. Tilsæt flourmelis, vaniljesukker og salt
  3. Saml dejen med ægget
  4. Lad dejen stå på køl i 1 time.
  5. Rulles derefter ud og kommes i en smurt tærteform.
Det skal du bruge til fyldet
  • 5-6 æbler (ca. 500 g)
  • 50 g. brun farin
  • 60 g. sukker
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 spsk. kanel
Sådan gør du
  1. Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær dem i tern.
  2. Bland de to slags sukker og krydderierne i en gryde og tilsæt derefter æblestykkerne.
  3. Kog hele massen under omrøring i 2-3 min.
  4. Lad det køle af før det kommes i tærtefadet.
Det skal du bruge til marengslåget
  • 1 æggehvide
  • 85 g sukker
  • 1½ tsk. vaniljesukker
Sådan gør du
  1. Pisk æggehviden stiv
  2. Tilsæt sukker og vaniljesukker og pisk massen sej.
  3. Smør marengsen på tærten som et låg.

Tærten bages ved 175 gr. alm. ovn i 45 min.

Velbekomme !

æbletærte med marengs

Tip: Prøv også min æbletærte med hvid chokolade. 

Chokolademuffins

muffins med frosting og drys

De her chokolade muffins er simpelthen bare så skønne og de smager himmelsk!

Jeg syntes at muffins og cupcakes er super hyggelige kager – ikke mindst fordi de smager dejligt, men også fordi de kan dekoreres i det uendelige. Når jeg får gæster til en kop kaffe og en sluder, passer disse lækre muffins perfekt til. De er hurtige at lave og mine gæster elsker dem. Du kan spise dine muffins som de er, eller lave en dejlig chokolade frosting og pynte dem med lidt drys – så ser de altså virkelig fine ud!

Prøv også min opskrift på kokosmuffins med chokolade, de er virkelig skønne og lækre, og så er de super nemme at lave. Du finder opskriften på dem her.

Det skal du bruge
  • 4 æg
  • 150 g rørsukker
  • 100 g brun farin
  • 200 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 5 spsk. kakaopulver
  • 4 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • En knivspids salt
  • 3 spsk. mælk
  • 4 spsk. kogende vand
  • 80 g grofthakket mørk eller mælkechokolade
Sådan gør du
  1. Pisk æg og begge slags sukker til en luftig masse
  2. Smelt smørret og tilsæt det til æggemassen
  3. Bland mel, kakao, vaniljesukker, salt og bagepulver sammen og pisk det i æggemassen
  4. Rør mælken i og derefter det kogende vand
  5. Tilsæt chokoladen og kog dejen i forme med det samme
  6. Brug 2 spiseskeer til at afmåle dejen i hver form, de skal være halvfulde så der er plads til frosting
  7. Bag kagerne ved 150 gr. varmluft i 20 min.
Chokolade frosting
  • 9 dl. flourmelis
  • 2,5 dl. kakao
  • 180 g. blødt smør
  • 3 tsk. vaniljesukker
  • 1½ dl. lun mælk

Rør alle ingredienser sammen og fyld smørcremen i en sprøjtepose. Sprøjtes på kagerne når de er kølet helt af.

Velbekomme !

muffins med frosting og pynt

Chili con carne

chili con carne med bulgur, creme fraishe og koriander

Chili con carne kan bare et eller andet! Det er en super smagfuld og dejlig ret, som ofte kommer på bordet herhjemme.

Jeg er selv blevet ret godt tilfreds med denne opskrift. Jeg syntes, at den er blevet en virkelig god udgave af denne klassiske ret. Min opskrift giver en ret som både er fyldig og “varm” i smagen. 

Nu ved jeg godt at der er delte meninger omkring fx indholdet af bønner og hvor stærk retten skal være. Jeg har helt bevidst valgt at komme to slags bønner i. Jeg syntes at det giver retten en god smag og konsistens. Jeg bruger også både frisk chili og cayenne peber. Retten bliver derfor lidt spicy, men uden at dampen står ud af ørene.

Chili con carne er hurtig at bikse sammen på en travl hverdag, fordi du kan vælge ikke at koge den så længe som angivet. Men hvis der er tid til det, så bliver den bare lige en smule bedre hvis den får lov at stå og koge i den anviste tid.

Chili con carne

Forb. tid10 minutter
Tilb. tid1 time
Samlet tid1 time 10 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Mexikansk
Keyword: chili, chiliconcarne, hovedretter, oksekød
Antal: 4 personer
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 500 g Hakket oksekød
  • 2 store Løg
  • 4 fed Hvidløg
  • ½ Frisk rød chili inkl. korn
  • 1 dåse Kidney bønner
  • 1 dåse Chili bønner
  • 2 dl Oksebouillon
  • 1 dåse Hakkede tomater
  • Lidt olivenolie til stegningen
  • Salt og peber

Krydderiblanding

  • 1 tsk Spidskommen
  • ½ tsk Stødt ingefær
  • ½ tsk Stødt kanel
  • ½ tsk Stødt koriander
  • ½ tsk Paprika
  • ½ tsk Cayenne peber

Sådan gør du

  • Hak løg, hvidløg og chili fint. 
  • Varm lidt olivenolie op i en gryde ved høj varme.
  • Tilsæt krydderiblandingen og svits krydderierne godt af i et minut. 
  • Skru ned for varmen til middelvarme og tilsæt læg, hvidløg og chili. Svits indtil løgene er blevet glasklare. 
  • Skru op for varmen igen og tilsæt kødet. Brun kødet godt af. 
  • Tilsæt hakkede tomater og bouillon. Lad nu retten koge uden låg ved middel varme i 45 minutter. Rør i retten et par gange undervejs.  
  • Tilsæt de to slags bønner og lad retten simre i yderligere 15 minutter. 
  • Smag til med salt og peber. 
    Velbekomme ! 

Tip: Server med bulgur, creme fraiche og frisk koriander som på billedet, eller brug fx din chili con carne som fyld i tortilla pandekager. 

chili con carne med bulgur, creme fraiche og koriander

Pirogger med græskarfyld

pirogger med græskarfyld

Jeg er stor fan af disse pirogger med græskarfyld. Pirogger er nu en gang simpelthen bare så hyggelige og skønne. Disse små madbrød, hvis fyld kan varieres i det uendelige, kan jeg huske vi har lavet rigtig mange gange som børn. Vi medbragte dem på køreturen, i madpakken eller også serverede vi dem til en ekstra hyggelig aftensmad fx en fredag foran tv’et til Disney show.

I denne opskrift har jeg valgt, at fylde mine pirogger med en rigtig lækker og cremet efterårsfyld, nemlig græskar og kikærter. Endnu en ting jeg virkelig sætter pris på, nemlig at bruge friske råvarer mens de er i sæson, og dermed har den allerbedste smag og konsistens.

Jeg har ikke tilført kød i disse pirogger med græskarfyld, da det efter min mening, faktisk ikke er noget man mangler. Græskarfyldet giver både en rig og god smag i sig selv, og så mætter det godt pga. kikærterne. Men hvis du nu gerne vil have lidt kød i, vil jeg anbefale et kogt eller stegt kyllingebryst i tynde strimler, og så blander du det bare i græskarmosen.

Hvis du nu bager piroggerne med henblik på, at de skal bruges som en snack/ til den lille sult, så vil jeg anbefale at du laver 16 små i stedet for 8 store pirogger ud af denne portion.

Det skal lige siges, at jeg bruger en køkkenmaskine til at røre dejen sammen med, da dejen har rigtig godt af at blive æltet godt og grundigt sammen. Du kan dog sagtens undvære maskinen og bruge håndkræft, men så skal du altså smøge ærmerne godt op og lægge lidt knofedt bag.

Pirogger med græskarfyld

Dejlige pirogger med den lækreste cremede græskarfyld.
Forb. tid40 minutter
Tilb. tid40 minutter
Hæve tid2 timer
Ret: brød, Hovedret, madpakke, Snack
Keyword: brød, græskar, madbrød, madpakke, natmad, picnic, pirogger, snack
Antal: 8 store pirogger
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 2 æg (1 æg + 1 æggeblomme)
  • 2 dl durummel
  • 4-5 dl hvedemel
  • 2 spsk olie
  • 2 dl lunkent vand
  • 1 æg til pensling
  • evt. lidt sesamfrø til pynt

Græskarfyld

  • ½ portion ovnbagte græskar se nedenfor
  • 3 dl kogte kikærter
  • 1 dl havregryn
  • 1 æg
  • 1 rødløg
  • 1-2 spsk olivenolie
  • 4-5 cherrytomater (afhængig af størrelsen)
  • salt og peber

Sådan gør du

Dejen

  • Opløs gæren i det lunkne vand i en skål.
  • Kom de øvrige ingredienser i skålen og rør dejen sammen på lav hastighed, ved brug af en spartel, i ca. 1 minut (gem evt. æggehviden fra det ene æg til samlingen af piroggerne).
  • Når dejen er samlet, skift til dejkrog og ælt dejen på mellemste hastighed (jeg bruger trin 3 ud af 6 på min kenwood) i 10 minutter.
  • Lad dejen hæve under plast, eller et hviskestykke i 1½ time. Lav imens fyldet (se nedenfor).
  • Dejen deles i 8 klumper, hvor hver klump forms til en bolle og rulles til en tynd cirkel.
  • Kom 2-3 spsk. fyld på hver cirkel.
  • Fugt kanten på halvdelen af dejen med lidt vand på en finger, eller lidt æggehvide. Vend dejen over midten så du får en halvmåneform.
  • Tryk enderne sammen hele vejen rundt langs samlingen, først med en finger og derefter med en gaffel.
  • Lad piroggerne hæve i 30 minutter på bagebladen under plast eller et hviskestykke.
  • Pensel piroggerne med sammenpisket æg og drys evt. med lidt sesamfrø.
  • Bages ved 220 gr. alm. ovn i ca. 20 minutter.

Græskarfyldet

  • Kom alle ingredienserne i en foodprocessor (eller en god blender) og blend det hele til en ensartet masse.
  • Hvis fyldet er lidt tørt, så tilfør en smule mere olivenolie.
    græskarfyld i foodprocessor

Velbekomme !

Tip: Prøv også min opskrift på lækre pirogger med skinke og ost, eller pirogger med oksekødsfyld.

Ovnbagt græskar

Lækkert efterårs tilbehør til kød- eller vegetarretter.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid20 minutter
Ret: Tilbehør
Keyword: græskar, tilbehør, vegan, vegetar
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 hokkaido græskar
  • 1 hvidløg
  • ½ rød chili
  • ½ tsk merian
  • ½ tsk timian
  • 1 tsk paprika
  • ½ appelsin (saften)
  • 2 spsk olivenolie
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Skyl og halvér græskaret. Fjern kerner og travler.
  • Skær græskaret ud i skiver (halvmåner) på ca. 1 cm tykkelse.
  • Bland de øvrige ingredienser til en marinade i en skål, og vend græskarstykkerne heri.
  • Hæld skiverne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag græskarstykkerne ved 175 gr. varmluft i 20 minutter.

Ovnbagt græskar

ovnbagte græskar

Ovnbagt græskar det er faktisk virkeligt lækkert og nogle gange skal der jo lige hittes på lidt ekstra lækkert tilbehør til aftensmaden. Jeg har i denne opskrift udnyttet at efteråret er kommet, og så er der jo græskar i sæson.

Det med at bruge grøntsagerne når de er i sæson, kan varmt anbefales både fordi de smager allerbedst, men det er faktisk også i den periode, at de er billigst.

Jeg bruger et Hokkaido græskar, men andre fx butternut squash kan også sagtens bruges.

Ovnbagt græskar

Lækkert efterårs tilbehør til kød- eller vegetarretter.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid20 minutter
Ret: Tilbehør
Keyword: græskar, tilbehør, vegan, vegetar
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

  • 1 hokkaido græskar
  • 1 hvidløg
  • ½ rød chili
  • ½ tsk merian
  • ½ tsk timian
  • 1 tsk paprika
  • ½ appelsin (saften)
  • 2 spsk olivenolie
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Skyl og halvér græskaret. Fjern kerner og travler.
  • Skær græskaret ud i skiver (halvmåner) på ca. 1 cm tykkelse.
  • Bland de øvrige ingredienser til en marinade i en skål, og vend græskarstykkerne heri.
  • Hæld skiverne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag græskarstykkerne ved 175 gr. varmluft i 20 minutter.

Velbekomme !

Tip: Prøv min opskrift på pirogger med græskarfyld, hvor jeg netop bruger disse skønne ovnbagte græskar, som hovedelementet i fyldet.

Panerede rødspættefileter

 

rødspætte med kartofler og persillesovs

Nu kan rødspættefileter serveres på rigtig mange lækre måder, men én måde som vi elsker herhjemme er når de bliver paneret og stegt sprøde i smør, serveret med kartofler og persillesovs til – så bliver det ikke meget bedre!

Jeg var så heldig at få fat i rødspættefileter fra Thorupstrand fisk – jeg kan virkelig godt lide deres miljøbevidste fiskemetode og så levere de bare nogle rigtig dejlige friske rødspættefileter.

Det skal du bruge
  • 4-5 rødspættefileter
  • 1 dl. rasp
  • ½ dl. hvedemel
  • 1 æg
  • Smør ca. 25 g.
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Kom mel i en flad tallerken.
  2. Kom rasp blandet med salt og peber i en anden flad tallerken.
  3. Pisk æg sammen i en tredje flad tallerken
  4. Skyld og aftør fileterne.
  5. Vend fileterne i mel, derefter i æggemassen og til sidst i raspen.
  6. Smelt smørret i en pande og steg rødspætterne sprøde.
  7. Serveres med kartofler og persillesovs

Velbekomme !

rødspættefileter steger i en pande

 

Spaghetti bolognese

spaghetti bolognese på tallerken

Spaghetti bolognese er en super skøn ret og den er virkelig i høj kurs herhjemme. Ofte laver vi en “hverdags-udgave”, hvor kødsaucen kommer til at bestå af lidt af hvert – ja hvad der nu lige kan findes i køleskabet, lidt hakket kød, alt sammen blandet med en dåse hakket tomater. Sådan tror jeg ikke vi er de eneste som ofte spiser vores spaghetti bolognese. Men når alt kommer til alt, så er det jo ikke helt som de laver den i Italien.

Når vi derimod rigtig skal nyde en mere traditionel og “Italiensk udgave”, så laves saucen over flere timer og det giver en utrolig lækker bolognese, som smager helt fantastisk og er den lange ventetid værd.

Det skal du bruge (4 personer)
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 2 stænger blegselleri
  • 2 laurbærblade
  • 1½ dl. tør hvidvin (eller rødvin)
  • 3 dl. oksefond
  • 1 dl. (madlavnings)fløde
  • 1 ds. tomatpasta (den lille dåse – dobbelt koncentreret på 70g)
  • 200 g. pancetta eller en god bacon
  • 500 g hakket oksekød (ikke for mager)
  • Olivenolie
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Hak løg, hvidløg, gulerødder og blegselleri meget fint – jeg bruger min foodprocessor.
  2. Steg pancetta/ baconen i lidt olivenolie til det begynder at brune en smule.
  3. Skru lidt ned for varmen og tilsæt grøntsager og laurbærblade. Svits det hele i 10 min – hvis blandingen tørre lidt ud under vejs, så tilføj lidt ekstra olie.
  4. Skru op for varmen og brun kødet godt, tilsat salt og friskkværnet peber.
  5. Tilsæt vinen og kog i ca 10 min, så vinen er næsten kogt helt væk. Rør i gryden af og til.
  6. Tilsæt tomatpastaen og rør godt rundt.
  7. Tilsæt oksefonden og lad det hele simre i 1½ time, rør lidt rundt af og til.
  8. Tilsæt fløden og lad retten koge en lille time igen.
  9. Smag til med salt og peber.
  10. Serveres med frisk pasta og evt. lidt revet (parmesan)ost.

Velbekomme !

Tip: Drys med hakket frisk basilikum, det ser flot ud og smager skønt.