Mørbradgryde, en rigtig hyggeret som hele familien kan samles om.
Når efteråret, med sin regn og blæst raser udenfor, så er der ikke noget bedre end at kunne sidde i godt selvskab og nyde en gryde med simremad, og her er mørbradgryde en klar favorit herhjemme.
Denne skønne og klassiske gryderet kan laves på mange forskellige måder, men denne opskrift er min absolutte favorit.
Det skal du bruge
1 svinemørbrad 400-500 g
2 løg
1 fed hvidløg
250 g. champignon
200 g. bacon
150 g cocktailpølser
1 x hakkede tomater (jeg køber dem i en karton i stedet for dåser)
2 spsk. tomatpasta koncentreret
2½ dl. fløde
2 stk. svinebouillon terninger
4 tsk. paprika
2 stk. laurbærblade
3 stk. enebær
Lidt smør til stegning
Salt og peber
Sådan gør du
Hak løg og hvidløg og steg dem glasklare i en stor gryde i lidt smør.
Tilsæt bacon og steg det med et par minutter. Afpuds imens svinemørbraden og skær den i store tern.
Tilsæt mørbraden og svits kødet med i gryden til det har fået lidt stegeskorpe.
Skyld og rens champignon og skær dem i kvarte. Tilsæt sammen med halverede cocktailpølser.
Rør godt rundt og tilsæt efter et par minutter salt, peber, paprika, laurbærblade, enebær, tomatpasta, hakkede tomater, fløde og svinebouillonterninger.
Pandekager er simpelthen bare indbegrebet af god gammeldags hjemmelig hyggetid!
Da jeg var barn, var noget af det absolut bedste jeg vidste; Pandekager – og ja jeg er ikke helt vokset fra denne glæde endnu og gør det nok aldrig helt. Jeg syntes pandekager passer perfekt til en sommerdag, hvor min is lige kan få et delikat kagesvøp, men de er ligeså fantastiske til at lysne en gråvejrsdag op, hvor en kop varm kakao selvfølgelig er obligatorisk tilbehør.
Fyldet kan varieres i det uendelige, men blandt mine favoritter er fx den klassiske med jordbærmarmelade og sukker, den sommerlige med is, lidt friske bær og chokoladesauce eller bare den hyggelige med nutella og bananer. Find evt. selv på dit yndlingsfyld og nyd en hyggestund med disse skønne pandekager.
Det skal du bruge (giver 8-10 pandekager)
4 dl. mælk
3 æg
4 spsk. (hvidt)øl
3 spsk. sukker
200 g. hvedemel
½ tsk. kardemomme eller revet citronskal
1 tsk vaniljesukker eller kornene af en ½ stang vanilje
½ tsk. salt
60-70 g. smør til stegning
Sådan gør du
Pisk alle ingredienserne sammen i en skål – jeg bruger bare et piskeris med håndkraft.
Lad dejen stå på køl og trække i 30 min.
Varm en pande op i medium varm, og smelt smørret i små klatter mellem hver pandekage – brug helst en sliplet pande.
Hæld lidt dej (ca. ½ dl) på midten af panden og vip panden i langsomme cikelbevægelser så dejen fordeler sig rundt på hele panden.
Når kanten ses lidt brunlig vendes pandekagen og steges på den anden side.
Skal du lave rigtig mange, så læg dem evt. i et ildfastfad i ovnen på svag varme, så de ikke bliver kolde.
Havregrynskager er nogle af mine favorit småkager, for de smager virkelig skønt og passer perfekt til en kop kaffe. Disse sprøde småkager tager ingen tid at lave, og dine gæster vil elske dem.
Jeg giver dem lige et lag hvid eller mørk chokolade og det er altså virkelig mums, men du kan sagtens bare spise dem som de er !
Det skal du bruge
100 g sukker
100 g smør
100 g havregryn
1 æg
2½ spsk. hvedemel
En knivspids salt
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
Evt. 150-200 g smeltet chokolade
Sådan gør du
Smelt smørret i en gryde
Tilsæt havregryn og salt og rør det godt sammen, lad det køle af mens du pisker æggene
Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
Tilsæt vaniljesukker, bagepulver og mel og rør det hele godt sammen.
På en bageplade med bagepapir sættes små klatter af dejen på størrelse med en to-krone.
Bages ved 190 gr. alm. ovn i 8-9 min til de er gyldne i kanten.
Afkøl kagerne helt på en rist, før du evt. smøre smeltet chokolade på bunden.
Velbekomme !
Tip: Kagerne er også gode som en lille værtindegave, brug et lille bånd til at holde dem sammen.
Med efterår kommer æbler. Det er helt vildt så mange lækre æbler der er i år, det er så fantastisk! Så hvad kunne være bedre end en dejlig lun æbletærte med sæsonens skønne æbler – det er en vinder herhjemme!
Denne æbletærte har fået et låg af marengs, som giver den en lækker sprødhed og sødme. Servér den med flødeskum eller en kugle vaniljeis til.
Det skal du bruge til tærtedejen
185 g. mel
40 g. flourmelis
100 g koldt smør
1 æg
½ tsk. vaniljesukker
En knivspids salt
Sådan gør du
Kom melet i en skål og hak smørret heri indtil det ligner revet ost.
Tilsæt flourmelis, vaniljesukker og salt
Saml dejen med ægget
Lad dejen stå på køl i 1 time.
Rulles derefter ud og kommes i en smurt tærteform.
Det skal du bruge til fyldet
5-6 æbler (ca. 500 g)
50 g. brun farin
60 g. sukker
½ tsk. stødt ingefær
1 spsk. kanel
Sådan gør du
Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær dem i tern.
Bland de to slags sukker og krydderierne i en gryde og tilsæt derefter æblestykkerne.
Kog hele massen under omrøring i 2-3 min.
Lad det køle af før det kommes i tærtefadet.
Det skal du bruge til marengslåget
1 æggehvide
85 g sukker
1½ tsk. vaniljesukker
Sådan gør du
Pisk æggehviden stiv
Tilsæt sukker og vaniljesukker og pisk massen sej.
De her chokolade muffins er simpelthen bare så skønne og de smager himmelsk!
Jeg syntes at muffins og cupcakes er super hyggelige kager – ikke mindst fordi de smager dejligt, men også fordi de kan dekoreres i det uendelige. Når jeg får gæster til en kop kaffe og en sluder, passer disse lækre muffins perfekt til. De er hurtige at lave og mine gæster elsker dem. Du kan spise dine muffins som de er, eller lave en dejlig chokolade frosting og pynte dem med lidt drys – så ser de altså virkelig fine ud!
Prøv også min opskrift på kokosmuffins med chokolade, de er virkelig skønne og lækre, og så er de super nemme at lave. Du finder opskriften på dem her.
Det skal du bruge
4 æg
150 g rørsukker
100 g brun farin
200 g smør
250 g hvedemel
5 spsk. kakaopulver
4 tsk. vaniljesukker
2 tsk. bagepulver
En knivspids salt
3 spsk. mælk
4 spsk. kogende vand
80 g grofthakket mørk eller mælkechokolade
Sådan gør du
Pisk æg og begge slags sukker til en luftig masse
Smelt smørret og tilsæt det til æggemassen
Bland mel, kakao, vaniljesukker, salt og bagepulver sammen og pisk det i æggemassen
Rør mælken i og derefter det kogende vand
Tilsæt chokoladen og kog dejen i forme med det samme
Brug 2 spiseskeer til at afmåle dejen i hver form, de skal være halvfulde så der er plads til frosting
Bag kagerne ved 150 gr. varmluft i 20 min.
Chokolade frosting
9 dl. flourmelis
2,5 dl. kakao
180 g. blødt smør
3 tsk. vaniljesukker
1½ dl. lun mælk
Rør alle ingredienser sammen og fyld smørcremen i en sprøjtepose. Sprøjtes på kagerne når de er kølet helt af.
Chili con carne kan bare et eller andet! Det er en super smagfuld og dejlig ret, som ofte kommer på bordet herhjemme.
Jeg er selv blevet ret godt tilfreds med denne opskrift. Jeg syntes, at den er blevet en virkelig god udgave af denne klassiske ret. Min opskrift giver en ret som både er fyldig og “varm” i smagen.
Nu ved jeg godt at der er delte meninger omkring fx indholdet af bønner og hvor stærk retten skal være. Jeg har helt bevidst valgt at komme to slags bønner i. Jeg syntes at det giver retten en god smag og konsistens. Jeg bruger også både frisk chili og cayenne peber. Retten bliver derfor lidt spicy, men uden at dampen står ud af ørene.
Chili con carne er hurtig at bikse sammen på en travl hverdag, fordi du kan vælge ikke at koge den så længe som angivet. Men hvis der er tid til det, så bliver den bare lige en smule bedre hvis den får lov at stå og koge i den anviste tid.
Jeg er stor fan af disse pirogger med græskarfyld. Pirogger er nu en gang simpelthen bare så hyggelige og skønne. Disse små madbrød, hvis fyld kan varieres i det uendelige, kan jeg huske vi har lavet rigtig mange gange som børn. Vi medbragte dem på køreturen, i madpakken eller også serverede vi dem til en ekstra hyggelig aftensmad fx en fredag foran tv’et til Disney show.
I denne opskrift har jeg valgt, at fylde mine pirogger med en rigtig lækker og cremet efterårsfyld, nemlig græskar og kikærter. Endnu en ting jeg virkelig sætter pris på, nemlig at bruge friske råvarer mens de er i sæson, og dermed har den allerbedste smag og konsistens.
Jeg har ikke tilført kød i disse pirogger med græskarfyld, da det efter min mening, faktisk ikke er noget man mangler. Græskarfyldet giver både en rig og god smag i sig selv, og så mætter det godt pga. kikærterne. Men hvis du nu gerne vil have lidt kød i, vil jeg anbefale et kogt eller stegt kyllingebryst i tynde strimler, og så blander du det bare i græskarmosen.
Hvis du nu bager piroggerne med henblik på, at de skal bruges som en snack/ til den lille sult, så vil jeg anbefale at du laver 16 små i stedet for 8 store pirogger ud af denne portion.
Det skal lige siges, at jeg bruger en køkkenmaskine til at røre dejen sammen med, da dejen har rigtig godt af at blive æltet godt og grundigt sammen. Du kan dog sagtens undvære maskinen og bruge håndkræft, men så skal du altså smøge ærmerne godt op og lægge lidt knofedt bag.
Kom de øvrige ingredienser i skålen og rør dejen sammen på lav hastighed, ved brug af en spartel, i ca. 1 minut (gem evt. æggehviden fra det ene æg til samlingen af piroggerne).
Når dejen er samlet, skift til dejkrog og ælt dejen på mellemste hastighed (jeg bruger trin 3 ud af 6 på min kenwood) i 10 minutter.
Lad dejen hæve under plast, eller et hviskestykke i 1½ time. Lav imens fyldet (se nedenfor).
Dejen deles i 8 klumper, hvor hver klump forms til en bolle og rulles til en tynd cirkel.
Kom 2-3 spsk. fyld på hver cirkel.
Fugt kanten på halvdelen af dejen med lidt vand på en finger, eller lidt æggehvide. Vend dejen over midten så du får en halvmåneform.
Tryk enderne sammen hele vejen rundt langs samlingen, først med en finger og derefter med en gaffel.
Lad piroggerne hæve i 30 minutter på bagebladen under plast eller et hviskestykke.
Pensel piroggerne med sammenpisket æg og drys evt. med lidt sesamfrø.
Bages ved 220 gr. alm. ovn i ca. 20 minutter.
Græskarfyldet
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor (eller en god blender) og blend det hele til en ensartet masse.
Hvis fyldet er lidt tørt, så tilfør en smule mere olivenolie.
Ovnbagt græskar det er faktisk virkeligt lækkert og nogle gange skal der jo lige hittes på lidt ekstra lækkert tilbehør til aftensmaden. Jeg har i denne opskrift udnyttet at efteråret er kommet, og så er der jo græskar i sæson.
Det med at bruge grøntsagerne når de er i sæson, kan varmt anbefales både fordi de smager allerbedst, men det er faktisk også i den periode, at de er billigst.
Jeg bruger et Hokkaido græskar, men andre fx butternut squash kan også sagtens bruges.
Nu kan rødspættefileter serveres på rigtig mange lækre måder, men én måde som vi elsker herhjemme er når de bliver paneret og stegt sprøde i smør, serveret med kartofler og persillesovs til – så bliver det ikke meget bedre!
Jeg var så heldig at få fat i rødspættefileter fra Thorupstrand fisk – jeg kan virkelig godt lide deres miljøbevidste fiskemetode og så levere de bare nogle rigtig dejlige friske rødspættefileter.
Det skal du bruge
4-5 rødspættefileter
1 dl. rasp
½ dl. hvedemel
1 æg
Smør ca. 25 g.
Salt og peber
Sådan gør du
Kom mel i en flad tallerken.
Kom rasp blandet med salt og peber i en anden flad tallerken.
Pisk æg sammen i en tredje flad tallerken
Skyld og aftør fileterne.
Vend fileterne i mel, derefter i æggemassen og til sidst i raspen.
Smelt smørret i en pande og steg rødspætterne sprøde.
Spaghetti bolognese er en super skøn ret og den er virkelig i høj kurs herhjemme. Ofte laver vi en “hverdags-udgave”, hvor kødsaucen kommer til at bestå af lidt af hvert – ja hvad der nu lige kan findes i køleskabet, lidt hakket kød, alt sammen blandet med en dåse hakket tomater. Sådan tror jeg ikke vi er de eneste som ofte spiser vores spaghetti bolognese. Men når alt kommer til alt, så er det jo ikke helt som de laver den i Italien.
Når vi derimod rigtig skal nyde en mere traditionel og “Italiensk udgave”, så laves saucen over flere timer og det giver en utrolig lækker bolognese, som smager helt fantastisk og er den lange ventetid værd.
Det skal du bruge (4 personer)
2 løg
2 fed hvidløg
2 gulerødder
2 stænger blegselleri
2 laurbærblade
1½ dl. tør hvidvin (eller rødvin)
3 dl. oksefond
1 dl. (madlavnings)fløde
1 ds. tomatpasta (den lille dåse – dobbelt koncentreret på 70g)
200 g. pancetta eller en god bacon
500 g hakket oksekød (ikke for mager)
Olivenolie
Salt og peber
Sådan gør du
Hak løg, hvidløg, gulerødder og blegselleri meget fint – jeg bruger min foodprocessor.
Steg pancetta/ baconen i lidt olivenolie til det begynder at brune en smule.
Skru lidt ned for varmen og tilsæt grøntsager og laurbærblade. Svits det hele i 10 min – hvis blandingen tørre lidt ud under vejs, så tilføj lidt ekstra olie.
Skru op for varmen og brun kødet godt, tilsat salt og friskkværnet peber.
Tilsæt vinen og kog i ca 10 min, så vinen er næsten kogt helt væk. Rør i gryden af og til.
Tilsæt tomatpastaen og rør godt rundt.
Tilsæt oksefonden og lad det hele simre i 1½ time, rør lidt rundt af og til.
Tilsæt fløden og lad retten koge en lille time igen.
Smag til med salt og peber.
Serveres med frisk pasta og evt. lidt revet (parmesan)ost.
Velbekomme !
Tip: Drys med hakket frisk basilikum, det ser flot ud og smager skønt.
Så siger kalenderen at efteråret er begyndt, og ja jeg må ærligt indrømme, at det syntes jeg nu egentlig, at efteråret har været her længe allerede. Denne sommer har været ret våd og blæsende, men sådan er det jo i vores lille skønne land – man kan ikke altid regne med vejret på en given […] Read more…
Vi bruger cookies til at optimere vores websted og vores service.
Funktionsdygtig
Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.OkPrivacy policy