Sannes Bord

Cheesecake med citron og appelsin

cheesecake med citron og appelsin

Cheesecake er en super lækker kage, som kan bruges både som dessert eller bare til kaffen. Den traditionelle cheesecake med kiksebund, vanilje-ostecreme og top af kiwi eller gele er rigtig lækker, men jeg syntes godt den kunne trænge til en god konkurrent. Derfor har denne cheesecake lidt andre smage, men samtidig med det samme lækre og traditionelle opbygning.

Jeg syntes at denne cheesecake er dejlig frisk og sommerlig i smagen. Bunden er en lækker brownie, med masser af skøn dyb chokoladesmag. Cheese-cremen er sød, blød og cremet. Gelen på toppen er en dejlig frisk citron- og appelsingele, som giver et dejligt syrligt pift.

Jeg har valgt at pynte kagen med marengs kys, krystalliseret hvid chokolade, gule hornvioler og lidt gulddrys. Hvis du ikke lige har mod på at lave alt det pynt, kan du sagtens blot pynte kagen med fx lidt friske bær, som du sætter i gelen inden den stivner.

cheesecake med citron og appelsin
Udskriv
2.50 fra 2 stemmer

Cheesecake med citron og appelsin

Lækker sommerlig cheesecake, men en dejlig syrlig og frisk smag. 
Forb. tid1 time
Tilb. tid3 timer
Inkl. hviletid2 timer
Samlet tid4 timer
Ret: Dessert, kage
Køkken: Amerikansk
Keyword: appelsin, brownie, cheesecake, citron
Forfatter: sannes_bord

Ingredienser

Browniebund

  • 65 g smør
  • 2 dl sukker
  • 1 æg
  • 1 dl hvedemel
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk salt
  • 30 g mørk chokolade
  • 25 g hakkede valnødder

Cheesecreme – ostecremen

  • 3 blade husblas
  • 400 g naturel flødeost
  • dl piskefløde
  • 100 g flormelis
  • 1/4 citron (skal)

Citron- og appelsingele

  • 4 blade husblas
  • 155 g sukker
  • 1 dl vand
  • 2 citroner
  • 1 appelsin
  • Lidt gul pastafarve

Marengs kys

  • 50 g flormelis
  • 50 g pasteuriseret æggehvider
  • 50 g sukker

Krystalliseret hvid chokolade

  • 20 g vand
  • 20 g sukker
  • 20 g hvid chokolade

Øvrigt pynt

  • Guld drys
  • Hornvioler (usprøjtede)

Sådan gør du

Browniebund

  • Smelt smørret i en gryde og lad det køle lidt af.
    Hak imens chokoladen groft. 
  • Rør æg og sukker sammen i en skål.
  • Bland mel, vaniljesukker, kakaopulver og salt sammen i en skål og si det derefter ned i æggemassen. 
    Vend det hele sammen. 
  • Hæld smør, valnødder og chokolade i massen og vend dejen sammen. 
  • Beklæd en springform (ø 28 cm) med bagepapir i bunden og smør siderne. 
    Fordel dejen i formen, du behøver ikke smøre den pænt ud, da den selv løber ud og fordeler sig i formen under bagningen. 
  • Bag bunden ved 175 gr. alm ovn i 20 minutter. 
    Bunden skal køle helt af, før du kommer ostecremen på. 

Cheesecreme – ostecremen

  • I en dyb tallerken med koldt vand, lægges husblassen i blød i 10 minutter. 
  • Pisk flødeost, flormelis og revet citronskal fra 1/4 citron i en skål til en tyk creme. 
  • I en anden skål, piskes fløden til en blød flødeskum. Pisk endeligt ikke fløden for stiv. 
  • Tag husblassen op af vandbadet uden at knue væden fra. Smelt den i en gryde ved svag varme – det må ikke koge/ boble. 
  • Tag gryden af varmen og lad den smeltede husblas køle lidt af. Tilsæt så 4 spsk. af flødeskummet og vend det sammen med en dejskraber til en ensartet masse. 
  • Kom resten af flødeskummet i skålen med ostecremen og vend det sammen forsigtigt, pas på ikke at slå luften ud af flødeskummen. Vend til sidst flødeskummet med husblassen i massen hurtigt. 
  • Beklæd springformen med browniebunden med kageplast hele vejen rundt i kanten og fordel så ostecremen ovenpå bunden. 
  • Stil kagen på køl i 1½ time, så den kan stivne helt inden der kommes gele på. 

Citron- og appelsingele

  • I en dyb tallerken med koldt vand, lægges husblassen i blød i 10 minutter.
  • Pres saften fra citroner og appelsin, og kog dette med vand og sukker i en gryde til sukkeret er helt opløst. 
  • Tag gryden af varmen og tilsæt lidt pastafarve – brug en tandstik (der skal kun bruge en lille smule farve). 
  • Knu væden fra husblassen og smelt den i varme gele. 
    Lad gelen køle af ved stuetemperatur, til den er kold men ikke er begyndt at sætte sig endnu. 
  • Hæld geleen ud på kage, for at den ikke skal “slå” ned i midten er det en god ide, at hælde geleen ud over en stor ske og således ud over kagen. 
  • Stil kagen på køl i mindst 30 minutter, og tjek at gele kan sat sig inden du befrier den fra formen og kageplast.

Marengs kys

  • Det bedste resultat opnås hvis æggehviderne er stuetemperatur.
  • Pisk æggehviderne i en skål til de begynder at boble lidt.
  • Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, mens der piskes ved høj hastighed.
  • Pisk massen til der kan stå toppe af blød og blank sukkermassse uden at vælte til siden. Hold øje, for hvis du pisker alt for meget pisker du luftet ud af massen igen.
  • Si flormelissen ned i sukkermassen og vend det hele sammen, uden at slå luften ud. 
  • Hvis du ønsker dine marengs kys skal have gule striber, som nogle af mine har, så skal du pensles indersiden af sprøjteposen med lidt (pas på du ikke kommer til at pensle med alt for meget farve, så bliver dine marengs helt gule) gul pastafarve (4-5 striber). 
  • Kom marengsmassen i en (eller flere, hvis du ønsker forskellige farver) sprøjtepose med fx en stjernetyl eller en hel rund og glat tyl, og sprøjt små toppe ud på en bageplade med bagepapir.
  • Bag marengsne ved 150 gr varmluft i 50 minutter. 
    Lad dem køle helt af før du pynter med dem, ellers smelter de geleen. 

Krystalliseret hvid chokolade

  • Hak chokoladen groft.
    Klargør et stykke bagepapir, som du kan hælde massen ud på når den krystalliserer, da det skal gå lidt stærkt, så den ikke brænder på. 
  • Hæld vand og sukker i en gryde og varm massen op til 133 grader. 
  • Tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen, pisk med det samme til chokoladen begynder at krystalliserer. Hæld hurtigt chokoladen ud på bagepapiret, ellers brænder det fast i bunden. 
  • Lad den krystalliserede chokolade køle helt af før du pynter kagen med det, så det ikke smelter gele og marengs. 

Pynt

  • Pynt først kagen lige inden servering, da pynten bliver blød hvis det står på køl sammen med kagen. 
    Drys fx som på billedet, i en “halvmåne” med krystalliseret hvid chokolade. Sæt marengs kys et par steder på “månen”, drys med lidt guld drys og placer et par hornvioler et par steder ind imellem marengs kyssene. 
    Servér kagen kølig.
    cheesecake med citron og appelsing

Servér kagen som en dessert eller til en god kop kaffe.

Velbekomme !

Tip: Prøv også min cheesecake med hvid chokolade og julebund, når der skal serveres en skøn dessert i juletiden.

7 Comments on Cheesecake med citron og appelsin

  1. 1 star
    Alt og jeg mener alt kiksede! Det er så hvad det er.
    For det andet i opskriften under Ingredienser ved Browniebund står der 25 g hakkede valnødder. Når man kommer til måden brownie bunden skal laves på, står der hasselnødder!!!

    • Hej Xenia.
      Jeg er ked af at opskriften kiksede for dig, det er virkelig ærgerligt for det er ellers en lækker kage, som jeg har lavet en del gange.
      Tak fordi du gjorde mig opmærksom på, at jeg har skrevet to forskellige nødder ind. Jeg har rettet det i opskriften nu 🙂
      Venlig hilsen
      Sanne

  2. 4 stars
    Lavede den i dag og den var vild lækkert, brugt agar agar i stedet for husblas 🙂 det eneste jeg er lidt trist over er brownie bunden som er blevet hårdt, ellers alt godt

    • Hej Sibel.
      Jeg er glad for at hører, at kagen smagte dig 🙂 Men træls at bunden blev hård, jeg gennemgår lige opskriften igen næste gang jeg laver kagen og så kan det være jeg må justere lidt, men tustind tak for din tilbagemelding!
      Vh Sanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering